Vaizdas, kurio nepamiršiu: kaip tankas sutraiškė laisvės gynėją A.Kavoliuką

Su kursiokais Arvydu ir Edmondu iš KTU Mechanikos fakulteto bei pažįstamu studentu Kęstučiu iš VU Matematikos fakulteto buvome Mažvydo bibliotekoje, kai kažkas pasakė, kad tuneliu televizijos bokšto link nuvažiavo tankai. Mes nubėgome į Žvėryną ir troleibusu važiavome prie bokšto, bet Laisvės prospekte troleibusas sustojo.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas

Jan 13, 2014, 5:26 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:47 PM

Nubėgome bokšto link gatvės kraštu ir šilumos tranšėjomis, kai pamatėme dabartine Sausio 13-osios gatve atvažiuojančius tankus. Susidarė įspūdis, kad pirmas tankas pastebėjo, jog netilps tarp gatvės šonuose pastatytų automobilių ir stabtelėjo.

Netrukus tankas vėl pajudėjo ir vikšrais laužė gatvės kraštuose stovėjusių automobilių sparnus, dureles. Negalėjau patikėti, kad tai tikra. Per karinio automobilio garsiakalbį lietuviškai ir rusiškai kalbėjo Juozas Kuolelis. Jis sakė, kad valdžią perima Lietuvos nacionalinio gelbėjimo komitetas ir ragino visus išsiskirstyti.

Šalia buvo užsienio korespondentas, todėl jam išvertėte į anglų kalbą, ką sako J.Kuolelis. Pirmas tankas privažiavo prie skersai Sausio 13-osios gatvės pastatyto smėlio barstytuvo ZIL. Tarp ZIL ir tanko stovėjo būrys žmonių, kurie laikė kelio ženklą "Plyta" priešais tanką ir iš tanko bokšto išlindusį tanko vadą. Kažkas bandė įmesti skėtį į tanko vamzdį.

Tankui, artėjant prie ZIL, liko tik du žmones, kurie sėdėjo ant tanko priekio, o kiti pasitraukė į šalis. Tankui visiškai priartėjus prie ZIL, vienas iš jų atsistojo ant tanko ir nušoko į šoną. Kitas nušoko prieš tanką į tarpą su ZIL. Tankas prispaudė žmogų prie ZIL ir pervažiavo (A.Kavoliukas mirė nuo daugybės sužalojimų, patirtų, kai tankas jį prispaudė prie smėlio barstytuvo).

Po to tankas pavažiavo porą metrų atgal ir sustojo. Aplink kažkas šaukė: „Žvėrys, žvėrys“. Tą akimirką pagalvojau, kad tankistas išsigando, ką padarė, bet visos iliuzijos išsisklaidė, kai tankas pajudėjo į priekį ir dar kartą pervažiavo A.Kavoliuką, ZIL ir pasuko bokšto link.

Girdėjome, kaip tankas kelis kartus iššovė, kareiviai šaudė iš automatų. Po kiek laiko išgirdome nuo TV bokšto sklindančius stiklo dūžius ir supratome, kad kareiviais jau televizijos bokšte. Gatvėje sutikome žmogų, kuris pasakė, kad važiuoja prie Seimo, nes televizijos bokštą jau užėmė.

Mes paprašėme, kad nuvežtų ir mus prie Seimo. Žiguliuku nuvažiavome prie Seimo. Sutikti KTU Mechanikos fakulteto studentai negalėjo patikėti, ką pasakojame apie televizijos bokšto šturmą ir sakė, kad čia provokacija. Paryčiui nuvažiavome į VU Matematikos fakulteto bendrabutį Saulėtekyje pamiegoti.

Ryte į kambarį užėjo žmogus ir pasakė, kad eitume iš bendrabučio, nes pasklido gandas, kad kažkokio technikumo moksleivius bendrabutyje surinko į SSRS kariuomenę. Studentas Kęstutis pasakė, kad čia buvo VU Matematikos fakulteto dekanas.

Pasidalinkite ir jūs savo pasakojimu apie tai, kur tomis sausio dienomis kovojote, palaikėte Lietuvos laisvę. Ką tuomet išgyvenote? Ko niekuomet negalėsite pamiršti? 

Galbūt Lietuvos valstybei kritinės akimirkos sutapo su jums asmeniškai svarbiais gyvenimo įvykiais? Norime apie tai išgirsti.

Laukiame ne tik jūsų pasakojimų, bet ir nuotraukų, vaizdo ar garso įrašų. Juos iki sausio 14 d. siųskite adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia. Jūsų prisiminimus ir vaizdus publikuosime portale lrytas.lt

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.