Veža? Atsibusk pats ir pažadink kitus!

Veža? Išlipk ir išlik! Su tokiu šūkiu portale lrytas.lt prasideda nauja socialinė kampanija, raginanti garsiau kalbėti apie psichiką veikiančių medžiagų grėsmes ir kviečianti su priklausomybe kovojančius ar ją jau įveikusius žmones dalytis savo istorijomis ir patarimais.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

Apr 22, 2014, 12:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:39 PM

Jau publikuotus šios socialinės kampanijos straipsnius rasite teksto kairėje.

2012 metais atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje bent vieną narkotiką nors kartą gyvenime yra vartoję 11,1 proc. žmonių. Populiariausiu narkotiku Lietuvoje išlieka kanapės, po kurių rikiuojasi ekstazis ir amfetaminas.

Taip, pagal narkotinių medžiagų vartojimą ir priklausomybę nuo jų Lietuva kol kas yra žemiau Europos Sąjungos vidurkio. Tačiau naujai kylančios svaiginimosi ir priklausomybės grėsmės verčia skambinti pavojaus varpais. Tai - augantis psichiką veikiančių piliulių - raminamųjų ir migdomųjų - vartojimas ir priklausomybė nuo jų.

„Per artimiausius kelerius metus matysime iš esmės pasikeitusį priklausomybių ligų žemėlapį: daugės inteligentiškų žmonių, kurie neatsakingai vartos barbitūratus ir trankviliantus, o dėl to susidursime su šių žmonių socialinėmis problemomis: nukentės darbo kokybė, santykiai namuose bei darbe“, - prognozuoja Mindaugas Survilas, Meikštų dvaro, didžiausio Lietuvoje priklausomybių reabilitacijos centro, vadovas.

Kitaip tariant, Lietuvoje artimiausiu metu susidursime su tuo, kas Jungtinėse Valstijose jau žinoma kaip „Prosac“ ar „Xanax“ karta.

„Problema labai paprasta – psichiką veikiantys vaistai Lietuvoje išrašomi pernelyg lengva ranka. O priklausomybė išsivysto pakankamai greitai. Žmonės tiesiog nesugeba be vaistų gyventi“, - pastebi Meikštų dvaro, šios socialinės kampanijos partnerio, vadovas M.Survilas.

Apie tai kampanijos metu atvirai pasakos ir 31 metų Akvilė. Jauna, išsilavinusi vilnietė prisipažins, kad vienu metu jos dienos norma buvo tapusios... 30 tablečių.

„Jei registruotų narkotikų vartotojų Lietuvoje yra apie 6 tūkst., tai tų, kurie vartoja barbitūratus ir trankviliantus jau dabar mūsų šalyje apie 50 tūkst. O kiek dar tokių, kurie kartais vartoja, kurie ne... Tai – tvinkčiojantis pūlinys, kuris po 10 metų sprogs“, - įsitikinęs M.Survilas.

Ir nors Lietuvoje priklausomybė nuo heroino tebėra dominuojanti priklausomybė nuo narkotinių medžiagų, Vilniaus priklausomybės ligų centro vadovas Emilis Subata taip pat atkreipia dėmesį į naujas grėsmes. „Dabar aiškiai pastebime augančią priklausomybę nuo amfetamino, kokaino ir netgi nuo marihuanos, kuri jaunimui vis dar atrodo kaip narkotikas, prie kurio nepriprantama. Problema ir ta, kad visoje Europoje darosi vis paprasčiau gauti šių narkotikų“, – pastebi E.Subata.

Tad pradėdamas naują socialinę kampaniją lrytas.lt kviečia garsiai kalbėti apie priklausomybės nuo psichiką veikiančių medžiagų grėsmes.

Šios kampanijos metu ne tik supažindinsime su narkotinių medžiagų vartojimo tendencijomis ir kaip gydomi į jų duobę papuolę žmonės. Vis dar priklausomi ir iš priklausomybės liūno išlipę žmonės dalysis išgyvenimų istorijomis.

O šios istorijos – ir skausmingai tragiškos, ir viltingai sėkmingos – primins: priklausomybė nuo narkotikų egzistuoja visuose socialiniuose sluoksniuose.

Antai ypač turtingų tėvų sūnus Darius turės drąsos papasakoti, kad jam – jau 29-eri, bet jis dar nėra dirbęs jokio darbo: visą jo laiką, dalį tėvų pinigų ir reputaciją suėdė narkotikai.

Vos 25-erių Marina prisimins, kad jau yra palaidojusi du nuo heroino priklausiusius savo mylimuosius. O šiandien ji - laiminga žmona ir dviejų vaikų mama.

Šių istorijų herojai neparodys savo veidų, tačiau jų išgyvenimai – šokiruojantys ir įspėjantys, - neabejojame, nepaliks abejingų.

Jeigu ir jums teko patirti priklausomybės nuo narkotinių medžiagų košmarą, kviečiame pasidalyti savo istorija. Kaip atsidūrėte narkotikų gniaužtuose? Ką patyrėte? Ko savo gyvenime netekote? Kaip su savo priklausomybe kovojote ar vis dar tebekovojate? Taip pat kviečiame atsiliepti priklausomų žmonių artimuosius, pasidalyti savo patirtimi ir patarimais kitiems panašaus likimo žmonėms.

Laiškų – anoniminių ar savo tikruoju vardu - laukiame el.paštu bendraukime@lrytas.lt arba įkeliant čia. Norite apie savo patirtį papasakoti telefonu – skambinkite +370 52743676.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.