Seimūnai, prasikrapštykit akis – jaunimas gėrė ir gers

Mane nerealiai prajuokino seimūnų planai legaliai parduoti alkoholį tik nuo 20 metų. Gali pagalvoti, kad kažkas nuo to iš esmės pasikeis.

Autorius neabejoja, kad jaunimo nuo alkoholio neapsaugos jokie draudimai.<br>123rf nuotr.
Autorius neabejoja, kad jaunimo nuo alkoholio neapsaugos jokie draudimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Pilietis

Jun 27, 2014, 12:33 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:08 AM

Panašu, kad Seimo narių įsivaizduojama realybė yra tokia: jaunimas negeria. Pirmą šampano taurę paragauja su tėvais aštuonioliktojo gimtadienio baliuje. Jei jaunesnis asmuo visgi pabando apeiti draudimą ir viešoje vietoje pasirodo su kvapeliu ar girtas, tai gauna tokias nuobaudas, kad paskui iš baimės negali net pažiūrėti į alkoholio pusę.

Bet realioji realybė yra tokia – jaunimui nusišvilpt į visus jūsų, ponai, draudimus. Dauguma laka jau nuo kokių 13-14 metų. Ir laka viešai!

Suprantu, kad pro Seimo langus tokių vaizdelių nepamatysi, ten visada budi budrūs pareigūnai, tačiau mažuose miesteliuose (apie kaimus ir kaimo tipo gyvenvietes net nekalbu) gėrimo orgijos vyksta kasdien.

Sakysite, kodėl žmonės nesiskundžia, nepraneša, nesikreipia į policiją? O todėl, kad bijo. Praneši apie gaują mažamečių valkatų, ryjančių po daugiabučio langais ir rėkaujančių naktimis, dar neaišku ar pareigūnai atvažiuos.

Jei atvažiuos, nieko jie nepadarys. Esu matęs, kaip eilinio reido metu, bandė sugaudyti visus geriančius vaikigalius. Nei sugaudė, nei ką, išsislapstė kiemuose. Be to, dauguma turi vyresnių draugų, turinčių pažįstamų struktūrose. Tai kol reidą suruošia, girtas jaunimas būna perspėtas ir spėja išsilakstyti. Ar ramiausiai nulenda gerti į „plotą“.

O jei tos gaujos sužinos, kad juos įdavei, tada ramybės nelauk – gali ir mašiną apdaužyti, ir grasinti telefonu, ir sumušti pasigavę gatvėje. O kas juos tada sugaudys ir nubaus? Juk nepilnamečiai. Jie puikiai supranta, kad yra nebaudžiami, todėl ir siautėja. Baisu vakarais išeit į gatvę – vienoj vietoj viena gauja geria, kitoj vietoj – kita. Nežinai žmogus, ar ramiai prasmuksi, ar užkabins. O kas jiems? Jūra iki kelių.

Nejuokinkit ir piniginėmis baudomis. Dažniausiai tokių jaunųjų alkoholikų tėvai patys vaikšto amžinai užpylę akis ir gyvena iš pašalpų. Daugių daugiausia, ką tokiems reiškia baudos kvitai, – tai papildomas popierius šikinyke.

Jei geria ir siautėja auksinis jaunimėlis, tai jau visiškai kita situacija – tokie priklauso neliečiamųjų kastai, ir paprastos taisyklės jiems negalioja. Pabandyk tokį snarglių užkabinti, liksi kaltas pats ir visa tavo giminė. Tokiems aukštus postus užimančių tėvų išperoms nuobaudos netaikomos. Jei atsitinka koks incidentas, tai viskas sutvarkoma tyliai, slaptai. Nė lapė nesuloja.

Žodžiu, Seimo nariai, drauskit jūs nedraudę, nors ir prirašykit tonas popierių, niekas nepasikeis.

Kol normaliai nesuvaldysit tų, kurie pardavinėja, kol nesukursit realių bausmių tiek pardavusiems, tiek pirkusiems, kol neįvesit baudžiamosios atsakomybės nuo kokių trylikos metų, išeis eilinis šnipštas.

Vaikų teisių gynėjai turėtų čia patylėti, gana jau prisikovojot už vaikų teises. Auga nežinodami nei ribų, nei pasekmių. Savo teises jie visi puikiausiai žino, tik pabandyk kurį užkabinti, sugrūs tas teises, net per gerklę išlįs. Ir trylika metų tai jau ne per mažai – jei žino, kur nelegaliai nusipirkti, jei žino, kur gauti tam reikalui pinigų, tai gali ir prisiimti atsakomybę už savo veiksmus.

Gal ponai seimūnai yra naivūs kaip naujagimiai katukai, kad nežino kaip jaunimas geria ir kiek geria? Turiu pasiūlymą – prasikrapštykit nuo gero gyvenimo taukais apėjusias akis. Nepatingėkit, atvažiuokit į kokį provincijos miestelį penktadienio vakare. Pamatysit, ko nematę, išgirsit, ko negirdėję. Nors gal aš čia per daug prašau.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.