„A juosta“? Ne, negirdėjau... Arba kur policija gali užsidirbti

Atėjus rudeniui į Vilniaus miestą kartu grįžo ir kamščiai, o kartu su jais ir įžūlieji pažeidėjai. O kaipgi be jų, jei niekas jų nebaudžia?

Negi pareigūno paskyrimas bausti pažeidėjus gatvėje kainuoja daugiau, nei surenkama?<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Negi pareigūno paskyrimas bausti pažeidėjus gatvėje kainuoja daugiau, nei surenkama?<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Haris Zekas

Sep 8, 2014, 11:57 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:25 PM

Turbūt kiekvienas vairuotojas, kuris pakliūva į spūstį ir laikosi Kelių eismo taisyklių, pastebi, kaip per minutę bent 5 pažeidėjai pralekia viešajam transportui skirta juosta (vadinamąja A juosta). Ne vienam turbūt sukirba mintis ir pačiam taip pasielgti. O kodėl gi ne?

Kur link lenkiu? Jei jau matome tiek daug pažeidėjų, tai kitas klausimas – kiek matome tuos pažeidėjus baudžiančių pareigūnų? Čia turbūt irgi visi atsakys vienodai – nulis.

Natūraliai kyla klausimas – kodėl? Kam tada sugalvotos taisyklės, nuobaudos, jei jų po to nepaisoma?

Sakote, per mažai pareigūnų yra? Neturime etatų?

Na, pabandykim paskaičiuoti. Už važiavimą vadinamąja A juosta, skirta viešajam transportui, skiriama 100-300 Lt bauda. Jei vairuotojas dar nėra padaręs tokio pobūdžio pažeidimo ir pripažįsta kaltę, gali būti apsiribota administraciniu nurodymu ir skirti pusę minimalios baudos – teks sumokėti 50 Lt.

Paskaičiuokime, kiek surinktų vienas pareigūnas, tarkim, per valandą, nuobaudų.

Kadangi pažeidėjų tikrai daugiau, nei bus skirta pareigūnų, tai jam lūkuriuoti pažeidėjų neteks, kaip sakant, patys prašysis baudžiami. Jei sąžiningai dirbi, tai yra patikrini dokumentus, pildai duomenis ant jau paruoštų formų su atitinkamu pažeidimu, kurioje tik liktų užpildyti vairuotojo ir transporto priemonės duomenis, ir, aišku, nebandai pasipelnyti, manau, visai realu vienam pareigūnui nubausti 10-12 pažeidėjų, kiekvienam iš jų skiriant ne mažiau kaip 5 min. Net jei pažeidėjai bus įkliuvę pirmą kartą, susidaro padori suma – 500-600 Lt per valandą.

Kad ir kaip idealiai įsivaizduotume mūsų valstybės tarnautojų atlyginimus, labai sunku būtų patikėti, kad pareigūnas tiek uždirbtų per valandą. Aišku, galbūt ne visos 100 proc. baudų tenka policijai, čia jau kiti reikalai.

Pagalvokim apie tai, kiek pinigų pareigūnai surinktų per savaitę, mėnesį, o jei dar ir ne vienas pareigūnas – negi tai taip nuostolinga? Negi pareigūno paskyrimas bausti pažeidėjus gatvėje kainuoja daugiau, nei surenkama?

Be to, pareigūnai skiriami net ne visai dienai. O čia tik vienas pažeidimas – „A juosta“. O jei pakliūva neblaivus? Netvarkingi dokumentai? Galų gale žiedinės sankryžos, kur apstu pažeidėjų? Vairuotojai, atliekantys posūkio manevrus iš juostų, iš kurių draudžiama tai daryti?

Jei nežino pareigūnai tokių vietų – tegul parymo bent po 10 min. prie pergrūstų sankryžų, galų gale tegul kreipiasi į visuomenę su apklausa, kur, eismo dalyvių nuomone, vyksta nuolatiniai pažeidimai, – vietų tikrai atsiras. Jei dėl to susidarys dar didesni kamščiai – tai ir tegul, juk tai savivaldybės problema, kurią ji privalės spręsti. Sustabdei, įteikei kvietimą į svarstymą, paleidai. Paskui susidarys eilė pažeidėjų, tik spėk bausti – konvejeris.

Tad mano klausimas toks – kada visi tie pažeidėjai bus pradėti bausti? Jei neįstengia susitvarkyti policijos pareigūnai, galbūt reikėtų suteikti kokius nors įgaliojimus kitoms įstaigoms ar įmonėms? Gal pakaktų pastatyti kamerą ir filmuoti? Gal pasamdyti fotografus, kurie tai fiksuotų? Gal vis dėlto apsimokėtų pastatyti vieną iš automobilių su filmavimo įranga? O gal užtektų kad sustabdęs pažeidėją pareigūnas įteiktų kvietimą atvykti į svarstymą dėl pažeidimo, o visą kitą darbą atliktų tam paskirti pareigūnai? Juk taip būtų pildomas biudžetas, o kartu ir policijai skiriamos lėšos, iš kurių mokami atlyginimai? Kada jau prasidės medžioklė?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.