Prie parduotuvės kasų – sutrikusios senutės su eurais rankose

Prieš keletą savaičių prireikė grynųjų. Sėlių g. SEB bankomate suvedęs PIN kodą ir paspaudęs pinigų išėmimo mygtuką, nustebau, prie išimamų sumų pamatęs EUR abreviatūrą. Pagalvojau, kad jie čia prieš eurą programuoja bankomatus ir jau vietoj LTL rašo EUR.

Autoriui pagailo senutės, kuri prekybos centre bandė atsiskaityti eurais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Autoriui pagailo senutės, kuri prekybos centre bandė atsiskaityti eurais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Juris Belte

Nov 27, 2014, 3:38 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:06 PM

Atsargumo dėlei paspaudžiau siūlomą mažiausią sumą ir gavau 100 EUR. Nustebintas bankomato ekrane pamačiau pranešimą, kad čia išduodami tik eurai.

Galima galvoti, kad pats aš žioplas ir logiška, kad prieš euro įvedimą bankai turi daug darbų ir pertvarkyti bankomatus – ne vienos dienos reikalas, be to, turi būti atliekami testavimai.

Buvau jau bepamirštantis šį lepsusą, kol keletą kartų „Maximoje“ pamačiau senas močiutes, bandančias atsiskaityti eurų kupiūromis. Vargšės, vos bepaeinančios senutės negalėjo apsipirkti, patyrė stresą ir kiek dar patirs, kai rytoj bandys savo varganą pensiją sugrąžinti į lietuviškus pinigėlius, sumokėdamos komisinius bankui.

Pasidarė man gėda prieš tas močiutės. Ir pasidarė liūdna, nes visa ši istorija iliustruoja visuomenės moralinį veidą, kur pagrindinių vertybių sąraše dominuoja apskaičiavimas ir pelnas, o ne nuoširdus rūpinimasis žmonėmis, savo klientais.

Žmonės elgiasi pagal įpročius, automatiškai, ir bankų darbuotojai, dirbantys su jais, tai turėtų žinoti ir, prieš diegdami pokyčius, numatyti papildomų priemonių, kad žmogus nepasielgtų pagal seną įprotį.

Kilo klausimai bankams:

* Negi taip reikia skubėti su EUR išdavimu bankomatuose?

* Jeigu jau būtina skubėti ir iš anksto testuoti, ar to negalima daryti vietose, kur šalia yra ir litus išduodantys bankomatai?

* Ar sudėtinga dar įdiegti papildomus įspėjimus? Nors elementariausią užrašą – klausimą prieš paspaudžiant pinigų išėmimą: „Ar tikrai norite sumą gauti eurais?“

***

Komentuoja SEB banko ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas

„Iš tiesų šiuo metu SEB bankas vykdo būtinus programinius pakeitimus, susijusius su euro įvedimu, visuose savo bankomatuose.

Tam, kad galėtume įvertinti atnaujinamų sistemų darbą ir tinkamai pasirengti sausio 1-ajai, pasirinkome kelis bankomatus ir pakeitėme jų išduodamą valiutą į eurus. Šie bankomatai buvo atrinkti atsižvelgiant į tai, kad jais kasdien naudojasi mažiau žmonių, negu kitose vietose esančiais bankomatais.

Gyventojų patogumui, tokius bankomatų pakeitimus pradėjome įgyventini kuo vėliau, artėjant metų pabaigai. Be to, šalia visų šiuo metu eurus išduodančių bankomatų veikia kiti mūsų banko bankomatai, išduodantys litus. Šiuo atveju Žvėryne eurus išduoda šalia banko skyriaus lauke įrengtas bankomatas, o banko skyriaus patalpose yra išduodantis litus bankomatas.

Apie tokius bankomatų pokyčius skelbėme informaciją klientams, taip pat pakeitėme bankomatų ženklinimą. Ant jų užklijuoti lipdukai su informacija, kad bankomatai išduoda eurus. Jų ekranuose rodoma speciali užsklanda, informuojanti, kad šis bankomatas išduoda tik eurus. Joje nurodomos ir artimiausių SEB banko bankomatų, išduodančių litus, vietos.

Suprantame, kad klientai naudodamiesi bankomatais yra įpratę iš jų pasiimti litus, ir galbūt ne visada nauji skiriamieji ženklai apie išduodamą kitą valiutą yra pastebimi.

Vis dėlto tokie pakeitimai yra svarbūs bankui rengiantis valiutos pakeitimui. Kita vertus, matome, kad poreikis jau dabar pasiimti grynųjų eurų taip pat yra – dalis klientų vertina tokį patogumą ir šiais bankomatais naudojasi dažnai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.