Iš Jungtinės Karalystės lietuvis parsivežė sveikuolišką įprotį

Maždaug prieš metus, kai Lietuvoje buvau tik trumpų atostogų, spaudžiant šaltukui koks dabar važiavau sau šiltai automobilyje ir apie nieką daug negalvojau. Aplenkus keletą dviratinkų kilo tik viena mintis: „Juk taip beprotiškai šalta, dviratis?”

V.Valentinavičiaus nuotr.
V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Važiuoju

2015-01-01 23:01, atnaujinta 2018-01-17 06:38

Po metų viskas pasikeitė: lauke spaudžia šaltukas, bet aš jau nebe mašinoje, o ant dviračio! Ir tai yra mano pasirinkimas.

Jau daugiau nei metus per savaitę vidutiniškai nuvažiuoju apie 100 km (vasaros metu ir 200 km numindavau) ir neplanuoju sustoti žiemą. Kaip viskas prasidėjo?

Pagrindinė priežastis, paskatinusi sėstis ant dviračio, tai neaiškus viešasis transportas Jungtinėje Karalystėje, kuris važinėja kada nori (tvarkaraščiai nelabai egzistuoja), ir, žinoma, spūstys. Automobilis gal būtų išeitis, bet dar draudimas – nei daug, nei mažai – apie 7 tūkst. litų atsieitų, todėl pagalvojau apie dviratį!

Per spūstis nusigauti iš namų iki tikslo užtrunka maždaug valandą. Dviračiu atstumas įveikiamas per maždaug 20 minučių. Laikas – pinigai! Nusipirkau greitą sportinį dviratį ir po truputį pasikeitė mano gyvenimo būdas, kai dviratis tapo ne tik laisvalaikio, bet ir kasdiene transporto priemone.

Lyja, šalta, sninga – aš minu. Organizmas labai greitai prisitaikė prie padidėjusio krūvio ir labai sustiprėjo imunitetas, organizmas tapo atsparus peršalimo ligoms. Kai lauke -10 šalčio, o atstumas 15 km, turbūt lengva peršalti? Bet ne!

Grįžus gyventi į Lietuvą, kur automobilio draudimas beveik nieko nekainuoja, atrodo, galėčiau atsikratyti savo dviračio ir toliau važinėti mašina. Bet trūksta krūvio, stovėdamas spūstyse pradedu nervintis, kad nespėsiu laiku atvažiuoti ir pan. O ir žvelgiant iš finansinės pusės matau tik naudą: mano atstumais tai apie 500 Lt per mėnesį.

Taaaip, gal galima ir ekonomiškesnę mašiną įsigyti, bet man 2,5 turbo varikliukas patinka labiau. Nors kartais važiuoju ir mašina, bet per savaitę mažiausiai 100 km ir tokiu žiemišku oru numinu.

Taigi, dviratis – jokių spūsčių, jokių nervų, kad dėl neplanuotų įvykių kelyje nepavyks atvykti laiku, stipresnis imunitetas, storesnė piniginė, geresnė savijauta.

Juk, kaip sakoma, blogo oro nebūna, būna tik netinkami rūbai. Dviratis turi daug privalumų ir pripratus lengvai gali tapti ir kasdiene transporto priemone.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.