Vytautas Kernagis: „Vėžys panardina į tylą, bet neatima sparnų“

Gyvenimas skilo į dvi dalis – prieš diagnozę ir po jos. Taip savo jausmus apibūdino viena mama, išgirdusi žodžius, kurių slapta baiminasi visi tėvai: tavo vaikui – vėžys. 

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Buitkienė

Mar 5, 2015, 10:30 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 1:43 PM

Lietuvoje onkologiniai susirgimai kasmet diagnozuojami apie 100 vaikų. Kiek jiems ir jų šeimoms tenka patirti skausmo, kiek prireikia dvasinės ir fizinės stiprybės per ilgą sekinantį gydymą, žino tik su šia klastinga liga susidūrę žmonės. 

Sakoma, svarbiausia – puoselėti viltį ir nepalūžti. Bet kaip?

2011 metais Vytauto Kernagio fondas pradėjo unikalų projektą „Gėrio menas“, kurio metu vyksta meninės edukacinės dirbtuvės onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Jo tikslas – padedant profesionaliems menininkams organizuoti mažųjų ligoniukų laisvalaikį, užpildyti jų laiką tarp alinamų gydymo procedūrų, priminti gyvenimą, jo grožį ir šilumą, palaikyti svajones ir viltį išgyti.

„Su ta diagnoze susidurti nėra paprasta. Tėvas sakė: staiga tave apima gili gili tyla, neapčiuopiama, nesuvokiama, jokių jausmų, jokio garso, jokios minties... Tačiau juk žmogus gimsta ne pasiduoti. Tėtis apskritai buvo kovotojas, išsikapstydavęs iš sudėtingiausių situacijų ir dar sykiu ištempdavęs būrį kitų.

Operacija, chemoterapija – viskas nelengva, tačiau tarp procedūrų jis gyveno savo gyvenimą, netgi automobiliu pats ilgokai važinėjo. Aišku, grybaudavo. Manau, tai buvo labiau pilnatvės procesas pasisemti jėgų ir vilties“, – sakė fondo vadovas, legendinio dainininko sūnus Vytautas Kernagis. 

Vaikai per užsiėmimus su garsiais Lietuvos žmonėmis, savo sričių profesionalais piešia, fotografuoja, dainuoja, gamina. Netrukus bus išleista ir vaikų sukurtų pasakų knyga, kurią kartu su vaikais iliustruos dailininkė Nomeda Marčėnaitė.

Ketveri projekto metai buvo sėkmingi. „Gėrio menas“ buvo pradėtas vykdyti Vilniaus Santariškių vaikų ligoninės Onkohematologijos centre, tačiau nuo šiol užsiėmimai organizuojami ir Kaune besigydantiems ligoniukams.

„Užsiėmimai teikia realios naudos ir vaikams, ir juos slaugantiems artimiesiems. Tai sako patys tėvai bei medikai. Ligoninėse, kuriose organizuojamos „Gėrio meno“ meninės edukacinės dirbtuvės, visi laukia mūsų apsilankymų. Susitikimai išties įvairiapusiški, nuotaikingi, ateina tokių žmonių, kuriems iš tikrųjų rūpi padėti sergantiems vaikams“, – sakė V.Kernagis.

Vytauto Kernagio fondas kviečia prie kilnaus projekto prisidėti visus Lietuvos žmones.  „Bendraukime“ drauge su fondo komanda skelbia projektą „Baltas paukštis“, kurio metu publikuosime onkologinėmis ligomis sergančių vaikų ir jų artimųjų pasakojimus, o skaitytojus kviesime aukoti projektui „Baltas paukštis“, kad nuotaikingi užsiėmimai galėtų tapti kasdiene sergančių mažylių švente.

Taip pat kviečiame dalytis savo istorijomis, patirtimi ir patarimais visus, kurie susidūrė su liga, kuri, nors ir grėsminga, dar nėra nuosprendis.

Savo istoriją galite siųsti adresu bendraukime@lrytas.lt , įkelti per  langą  “Atsiųsk“ savo kompiuteryje arba atsiųsti iš savo telefono, naudojantis lrytas.lt mobiliąja versija

Žmonės Vytauto Kernagio fondui gali skirti 2 procentus pajamų mokesčio, taip pat paaukoti tiesiogiai, pervedant aukas į fondo sąskaitą.

VŠĮ „Vytauto Kernagio fondas“

Įmonės kodas: 301675441

PVM mokėtojo kodas: LT100004518615

Bankas: AB Swedbank

A/S nr. LT637300010107392278

Adresas: B.Dvariono 15-29, LT-08431 Vilnius

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.