Eksperimentas su savimi: „Baisu, kas sklido iš mano burnos“

Visą gyvenimą gyvenau Lietuvoje. Esu lietuvė (nors mano pasas liudija, kad esu lenkė, aš vis tiek save laikau lietuve iš didžiosios „L“) ir tuo be galo didžiuojuosi. Ir, žinoma, labai myliu Lietuvą. Žinote tą jausmą, kai įsimyli ir nori visiems parodyti savo tobulą mylimąjį? Būtent taip aš myliu Lietuvą – noriu ją parodyti ir apie ją papasakoti visiems.

Savo kartos (15-25 metų amžiaus) aš visiškai nesuprantu. Jie įmaišo į lietuvių kalbą tiek rusų, tiek anglų kalbos, padaro lyg kokią mišrainę.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Savo kartos (15-25 metų amžiaus) aš visiškai nesuprantu. Jie įmaišo į lietuvių kalbą tiek rusų, tiek anglų kalbos, padaro lyg kokią mišrainę.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

R.

Mar 27, 2015, 10:49 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:45 AM

Pastaruosius pusę metų stebint įvykius Ukrainoje, iškilo daug klausimų, susijusių su nacionaline tapatybe. Susimąsčiau, kuo tai pasireiškia, ką galima padaryti vardan jos išsaugojimo. Supratau, kad kalba – pagrindinė kiekvienos tautos didžiausia vertybė.

Nuo to laiko pradėjau „gaudyti“ save šnekant: kiek vartoju barbarizmų, svetimybių, net keiksmažodžių. Turiu pripažinti, kad išvalyti savo kalbą nuo šių purvų buvo be galo sunkus ir ilgas procesas. Kuris, beje, dar nesibaigė ir iki šiol.

Tačiau aš be galo stengiuosi. Stengiuosi skaityti grožinę literatūrą, lankausi spektakliuose, klausau, kaip taisyklingai šneka kompetentingi žmonės. Ir geriu tuos sielai mielus žodžius kaip išdžiūvusi dirva lietaus vandenį. Neilgai trukus supratau, kad reikia įdėmiau klausytis, kaip ir ką šneka mano socialinėje aplinkoje esantys žmonės.

Žinote, aš pasibaisėjau, bet supratau, kad aš ir negalėjau kalbėti tyra lietuvių kalba, kai mane supa taip šnekantys žmonės, todėl dabar nekaltinu savęs vienos, dėl netinkamai vartojamos lietuvių kalbos.

Aš taip džiaugiausi pirmiausia pirštą bedusi į save, o ne į kitus, nes kitu atveju tikriausiai nebūčiau pastebėjusi to klaikumo, sklindančio iš burnos. Tikriausiai viskas atrodytų daugiau ar mažiau normalu...

Prisipažinsiu, iš pradžių maniau, kad taip šneka tik jaunimas, bet kiek vėliau supratau, kad tai liečia visas kartas. Žinoma, nekaltinu vyresnių žmonių dėl jų nesugebėjimo šnekėti tyra lietuvių kalba, juk visi žinome istorines aplinkybes, tad negalima jų kaltinti dėl rusų kalbos elementų vartojimo.

Tačiau savo kartos (15-25 metų amžiaus) aš visiškai nesuprantu. Jie įmaišo į lietuvių kalbą tiek rusų, tiek anglų kalbos, padaro lyg kokią mišrainę. Ar ne skaniau būtų valgyti mūsų taip mėgstamą „baltą“ (lietuvišką) mišrainę be priemaišų? Ar jums skaniau į ją įmaišyti visų taip mėgstamus „hamburgerius“ ir riebius šprotus? Juk tai šlykštu.

Lietuvių kalbos mokytojos, dėstytojos, ar jūs neverkiate naktimis? Ar jums nėra baisu, kad mūsų vaikai ir anūkai greičiausiai kalbės ne lietuvių kalba, o kalbų mišraine?

Šiandieną netgi matematikos pamokoje mokytoja rusiškai nusikeikė riebiau, nei dvylikametis negirdint tėvams. Visa klasė juokėsi, o aš pasibaisėjau...

Tikriausiai sakysite, kad per jautriai reaguoju. Bet geriau aš per jautriai reaguosiu, negu reaguosiu kaip dauguma – nereaguosiu iš viso.

Mielieji skaitytojai, lietuviai, kreipiuosi į jus! Nustokime darkyti mūsų nuostabią kalbą! Nustokime keiksnoti užsienietiškai ir pradėkite keiksnoti lietuviškai. Po šimts pypkių, kakalutų, rūta žalioji!

Prisiminkime M.Daukšą ir jo „Postilės“ „Prakalbą į malonųjį skaitytoją“, prisiminkime, kaip jis mokė, jog tauta, nevartojanti savo kalbos, yra niekinga.

Svarbiausia – prisiminkime, kad kalba – „bendras meilės ryšys“, „pilietiškumo tėvas“, „valstybės sargas“. „Sunaikink ją,- užtemdysi saulę danguje, sumaišysi pasaulio tvarką, atimsi gyvybę ir garbę“.

Prašau visų lietuvių vardu – nesunaikinkime jos.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.