Slaugytojos man viską papasakojo. Žinote, kiek jos uždirba?

Tikriausiai nebūna dienos, kad spaudoje nešmėstelėtų straipsnis, atsiliepimas ar pagieža persisunkęs komentaras apie medikus, jų darbo kokybę ir klaidas, dažniausiai labai skaudžiai atsiliepiančias paciento sveikatai. Nebūsiu išimtis. Bet apie viską nuo pradžių.

Viskas atrodo tobula tol, kol nepamatai neteisybės eilinės slaugytojos atžvilgiu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Viskas atrodo tobula tol, kol nepamatai neteisybės eilinės slaugytojos atžvilgiu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Pacientė Lina

Apr 3, 2015, 12:11 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:05 PM

Didžiųjų Lietuvos miestų ligoninės, „garsėjančios“ savo specialistais, gali pasigirti tik konvejeriniu paslaugų teikimu ir nesibaigiančiomis eilėmis, kuriose tenka laukti kartais ne vieną mėnesį. Tiek laiko laukiant galima ir numirti, o nenorėdamas numirti, norom nenorom pradedi dairytis į atokesnių Lietuvos vietovių ligonines.

Kai į vieną didžiausių klinikų Lietuvoje (gyvename šalia) patekau su gresiančiu persileidimu ir televizijos ekranuose dažnai šmėžuojantis garsus ginekologas nesugebėjo to nustatyti, o į ranką įbrukęs dvi „nošpa" tabletes („čia tau, vaikeli, nuo skrandžio!), parodė duris, teko suktis iš padėties ir ieškoti pagalbos kitur. Nuvykau į Jurbarko ligoninę.

Šiame mieste gimdžiau savo atžalas, operavausi po griuvimo gatvėje trūkusį meniską. Nė akimirkos nepasigailėjau savo sprendimo pasirinkti šią ligoninę ir net krūvai draugų ir giminaičių rekomendavau šią gydymo įstaigą. Jokių kelių mėnesių eilių, viskas atliekama greitai ir kokybiškai, patyręs, nuoširdžiai bendraujantis, viską paaiškinantis personalas.

Viskas atrodo tobula tol, kol nepamatai neteisybės eilinės slaugytojos atžvilgiu. Pasikalbėjus su keletu jų, išsižioji ir negali patikėti, kad tai vyksta.

Krūvos besikeičiančių sveikatos apsaugos ministrų įsakymų, dažnai dar ir prieštaraujančių vienas kitam, šūsnys reikalavimų, nuolatinis kvalifikacijos kėlimas, licencijavimas, sudarė tokias sąlygas, kad slaugytojų atlyginimas siekia nei daug, nei mažai – 304,42 euro.

Nesuvokiama, kaip specialistas, iš kurio tiek reikalaujama, kuris kiekvieną dieną prisiliečia prie žmogaus gyvybės, gali su tokiu atlyginimu išgyventi ir dar už kai kuriuos tobulinimosi kursus susimokėti. O kaip žinia, nekeliant kvalifikacijos nėra pratęsiama licencija.

Pasirodo slaugytojų patirtis, kvalifikacija, jų atsakomybė už gyvybę įvertinta 304,42 euro, nes bet kuris visiškai nekvalifikuotas darbuotojas taip pat gauna 300 eurų. Gal čia taip Lietuvos valstybė nori visus sulyginti?!

Bet tikriausiai visada lieka galioti George'o Orwello „Gyvulių ūkio" taisyklė „visi lygūs, bet kai kurie lygesni už kitus“, nes pažvelgusios į gydytojų darbo užmokestį slaugytojos turėtų apsiverkti iš nevilties, ypač pamačius naujai atvykusių gydytojų, kurie be keleto tūkstančių nei kojos nekeltų į atokų miestelį.

Ir tikrai juos į tokią vietą traukia ne vyriausiojo gydytojo asmeninis žavesys. O ar ligoninės galva pagalvojo, kodėl šešerius metus į ligoninę neatėjo dirbi nė viena nauja slaugytoja, o ir tos likusios – jau garbaus amžiaus, keletas čia dirbančių jaunesnių tuoj po užsienius išsilakstys!

Teko girdėti, kad iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo valdžia skyrė nemenką sumą ligoninės reikmėms, tik kažkodėl vien vyr. gydytojo sprendimu visa suma buvo skirta ligoninės skolai padengti.

Slaugytojos lieka už borto, gi jos nieko neveikia, tai ir atlyginimo galima nekelti, o gal galima ir visai nemokėti? Vienos pasakos veikėja prasitarė: „Greit tikriausiai teks dar šeimininkei primokėti, kad jai dirbu!“

Galiausiai, kokie jie būtų gydytojai jei jiems visko nesuruoštų ir nepaduotų slaugytojos! Paprasta tokiam gydytojui dirbti ir operuoti, kai kiekvieną instrumentą į ranką įdeda jau paruoštą ta pati nuvertinama slaugytoja.

Net bijau pagalvoti, kas bus, kai kitą kartą man prireiks medicininės pagalbos. Ar dar Jurbarke bus kas mane nuves nusiprausti ar atneš stiklinę arbatos? Nemanau, kad gydytojai tiek sau leistų „nusižeminti“!

***

VšĮ Jurbarko ligoninės vyriausiojo gydytojo Aivaro Šlekio teigimu, pacientės nuomonei tenka pritarti, kadangi slaugytojų atlyginimai, nors ir nėra patys mažiausi lyginant su kitomis šalies rajonų ligoninėmis,  vis dėlto išties yra maži.  

„Padidinti slaugytojų atlyginimų praėjusiais metais galimybės nebuvo, kadangi iš PSDF biudžeto rezervo buvo skirta vienkartinė suma, kuri pirmiausia buvo panaudota ligoninės įsiskolinimams padengti. Galimybės kelti slaugytojų atlyginimų nebuvo, tačiau nuo šių metų tokia galimybė yra numatoma“, – teigė A. Šlekys.

Gydytojo teigimu, šiuo metu dar yra nebaigtas 2015 metų sutarčių tarp Teritorinės ligonių kasos ir  Jurbarko ligoninės pasirašymo procesas, tačiau jam pasibaigus įstaigoje bus atliekami preliminarūs skaičiavimai dėl galimybės padidinti slaugytojų atlyginimus.

A. Šlekys sakė, kad naujai atvykstantys gydytojai tikrai negauna keliais šimtais eurų didesnių atlyginimų nei seniau dirbantieji, tačiau gydytojas neslėpė, kad atvykstantiems medikams šiek tiek daugiau  mokėti tenka.

„Lietuvos rajonuose yra didžiulė problema, kalbant apie naujų gydytojų pritraukimą, tad jei mes nemokėsime didesnių atlyginimų, niekas pas mus nevažiuos dirbti ir mes negalėsime užtikrinti paslaugų teikimo“, – aiškino A. Šlekys.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.