Emigrantas įsitikino – Lietuvoje yra įmonė, kur gali gauti darbą

Apie Lietuvoje laukiamus iš užsienio norinčius grįžti dirbti specialistus kalbame daug ir ne vienerius metus, tačiau ši problema ir toliau išlieka aktuali. Geriausias pavyzdys – lietuvio iš Jungtinės Karalystės istorija „Gudrus emigrantas atliko eksperimentą su Lietuvos darbdaviais„. Ji pasirodė rubrikoje „Bendraukime“, todėl ir aš nutariau pasidalinti savo patirtimi, kuri puikiai įrodo, kad būna ir kitaip.

Vaikinas į įmonę „Lietuvos energija“ grįžo po anksčiau atliktos sėkmingos praktikos joje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vaikinas į įmonę „Lietuvos energija“ grįžo po anksčiau atliktos sėkmingos praktikos joje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valentas Rutkauskas

May 4, 2015, 3:00 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:12 AM

Universitetiniame Londono koledže („University College London“) jau baigiu magistro studijas ir nuo šių metų balandžio pradėjau dirbti „Lietuvos energijos“ Projektų valdymo departamente analitiku. Mano departamentas yra įsikūręs valdančiosios įmonės pirmajame aukšte, todėl savo karjerą energetikos sektoriuje, galima sakyti, pradedu nuo pirmojo laiptelio.

Į jau pažįstamus įmonės koridorius sugrįžau po sėkmingos vasaros praktikos 2014 metais. Kaip minėjau, mano mokslai Jungtinėje Karalystėje baigiasi, tačiau, kitaip nei daugelis užsienyje studijuojančių lietuvių, darbui pasirinkau Lietuvą.

Tam ruošiausi iš anksto, todėl pernai liepos-rugsėjo mėnesiais čia atlikau praktiką – 2 mėnesius dirbau „Gamybos ir paslaugų tarnyboje“. Mano darbas buvo susijęs su reguliacine aplinka, įmonės veiklos analitika.

Bakalauro laipsnį aš taip pat įgijau Jungtinėje Karalystėje: Notingemo universitete mokiausi architektūrinės aplinkos inžinerijos. Po to nusprendžiau toliau gilintis į tą pačią sritį, todėl magistrui pasirinkau energetikos ir aplinkos politiką bei ekonomiką. Šios dvejų metų trukmės studijos jau taip pat yra prie pabaigos – liko pristatyti tik baigiamąjį darbą.

Užsienyje karjeros pradžioje patekti dirbti į valstybės valdomą energetikos sektoriaus įmonę būtų buvę gana sudėtinga. Todėl, vos atsiradus galimybei ir toliau dirbti „Lietuvos energijoje“, nedvejodamas sugrįžau į tėvynę.

Grįžti dirbti Lietuvai nori vis daugiau lietuvių, tačiau sutinku su publikacijos „Gudrus emigrantas atliko eksperimentą su Lietuvos darbdaviais“ autoriumi, kad klausimas, kur grįžti, vis dar lieka aktualus.

Atsižvelgiant į tai, manau, kad daugeliui bus naudinga sužinoti, kad užsienyje studijuojančiam jaunimui mano įmonė siūlo stažuotes, kurių trukmė yra nuo 2 savaičių iki kelių mėnesių. Per jas studentai, prižiūrimi kuratorių, turi galimybę susipažinti su įmonės veikla ir dirbti prie bendrovės vykdomų projektų.

***

Ilona Daugėlaitė, „Lietuvos energija“ Organizacinio vystymo direktorė:

„Darbdaviai, kurie aktyviai dairosi ir į užsienyje studijuojančius lietuvius, taip pat susiduria su tam tikromis problemomis. Dabar informacija apie emigrantus ar užsienyje studijuojančius jaunuolius, ieškančius galimybių Lietuvoje, sklinda tik iš lūpų į lūpas arba apie tai dažniausiai išgirsti visai atsitiktinai – per pažįstamus. O kai nėra sistemos, sunku tikėtis ir rezultatų.

Tam pasitarnautų ir į Lietuvą norinčių sugrįžti emigrantų informacinė bazė, bet įmonė ir pati imasi iniciatyvų, pavyzdžiui, aktyviai dalyvauja karjeros mugėse, kas dvejus metus vykstančiame Pasaulio lietuvių suvažiavime ir kituose renginiuose.

Pas mus dirba ir jaunų specialistų, kuriuos likti Lietuvoje paskatino patrauklus darbo pasiūlymas. Su vienu iš jų, tuomet dar VU Fizikos bakalauru, kontaktas užsimezgė Pasaulio lietuvių jaunimo suvažiavime. Jaunuolis svarstė galimybę vykti į užsienį studijuoti magistrantūroje, tačiau suvažiavime išklausęs mūsų pranešimo liko dirbti Tėvynėje.“

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.