Valstybės dieną TV3 vaikams pasakojo apie Rusijos didvyrius

Valstybės dienos proga per televiziją buvo galima tikėtis šlovingą Lietuvos istoriją primenančių, patriotinius jausmus sužadinančių filmų, skirtų tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Tačiau tai, ką parodė televizija TV3, netelpa į jokius rėmus. Kyla vienintelis klausimas: koks kvailys ar piktavalis sudarinėjo šventinę programą?

Kyla vienintelis klausimas: koks kvailys ar piktavalis sudarinėjo šventinę programą?
Kyla vienintelis klausimas: koks kvailys ar piktavalis sudarinėjo šventinę programą?
Galbūt Rusijos istoriją šlovinančio filmo parodymas ne kokią nors kitą, o būtent tą dieną, kai lietuviams norisi didžiuotis savo pačių istorine praeitimi, yra viso labo atsitiktinumas?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Galbūt Rusijos istoriją šlovinančio filmo parodymas ne kokią nors kitą, o būtent tą dieną, kai lietuviams norisi didžiuotis savo pačių istorine praeitimi, yra viso labo atsitiktinumas?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jurgita

Jul 8, 2015, 8:10 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 11:13 AM

12 valandą vaikams buvo parodytas šviežutėlis, 2015 m. visuomenei pristatytas Rusijos pilnametražis animacinis filmas „Trys didvyriai. Ėjimas žirgu“. Filmui, šlovinančiam legendinius Rusijos didvyrius Ilją Muromietį, Dobrynią Nikitičių ir Aliošą Popovičių bei pasakojančiam jų nuotykius, geresnio laiko, kaip Lietuvos valstybinė šventė, ko gero, surasti buvo neįmanoma.

Kaip kunigaikščiui susigrąžinti per žioplumą prarastą Kijevą? Toks svarbiausias jau prasidėjus ir gerokai įsilingavus Ukrainos įvykiams sukurtame filme daugybę kartų skambantis klausimas – pagrindinė filmo intriga.

Kunigaikščiui, kuris, sprendžiant iš simboliškai jam priskirtos Sankt Peterburge stovinčios Petro I skulptūros, yra siejamas su pačios Rusijos valdovu, į pagalbą atskuba ne tik gyvūnai, bet ir legendiniai rusų tautos didvyriai.

Blogasis filmo herojus, klasta iš kunigaikščio paveržęs Kijevą – vaikščioti išmokęs medis ir ne bet koks, o ąžuolas. Medis, kurio lietuvis tikrai nesugebėtų įsivaizduoti neigiamame kontekste ir kuris suprantamas kaip mūsų tautos galybės simbolis.

Galbūt animacinis filmas apie legendinių Rusijos didvyrių nuotykius nėra sąmoninga šios šalies propaganda? Galbūt tik liguista fantazija gali filme minimą Kijevą susieti su šiandieniniais Ukrainos įvykiais? Galbūt Rusijos istoriją šlovinančio filmo parodymas ne kokią nors kitą, o būtent tą dieną, kai lietuviams norisi didžiuotis savo pačių istorine praeitimi, yra viso labo atsitiktinumas?

Neabejoju, kad būtent toks ir būtų TV3 pasiaiškinimas. Tačiau net jeigu filmas buvo parodytas „netyčia“, – Rusijos informacinio karo fronte tai didelis laimėjimas, panašus, kaip F.Kirkorovo koncertas Vasario 16-ąją. Jeigu tai padaryta be tos šalies pastangų (nors, jei atvirai, nelengva tuo patikėti) – tai lyg mūsų įvartis į savo pačių vartus.

***

TV3 televizijos komunikacijos projektų vadovės Erikos Vyšniauskaitės komentaras:

„Šventinę dieną, puoselėdami patriotizmą ir meilę savo šaliai, žiūrovams pateikėme išskirtinę programą. Svarbiausiu programos akcentu jau septintus metus iš eilės tradiciškai tapo „Tautiškos giesmės“ giedojimo tiesioginė transliacija, subūrusi visus lietuvius.

Iškart po jos žiūrovų laukė premjera – dokumentinis filmas apie garsiausią visų laikų šalies krepšininką „Arvydas Sabonis. 11“. Animacinis filmas „Trys didvyriai. Ėjimas žirgu“ buvo įtrauktas tarp kitų tos dienos animacinių filmų, nes jame nei propagandos, nei sąsajų su pastarųjų metų įvykiais neįžvelgėme.“

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.