Dvokiantys girtuokliai šiurkština ne tik apsaugininkų širdis

Prie parduotuvės gulintis žmogus, festivaliuose besilinksminantis apsvaigęs jaunimas, savaitgaliais ar per šventes neatsakingai padauginę piliečiai – šių nelaimių akivaizdoje portalo skaitytojai dalijosi savo patirtimi ir komentavo juos sukrėtusius įvykius. 

Kartais pasitaiko, kai žmonės nesupranta, kad iš tikrųjų vežti nuo alkoholio apsvaigusį žmogų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kartais pasitaiko, kai žmonės nesupranta, kad iš tikrųjų vežti nuo alkoholio apsvaigusį žmogų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Apsaugininko teigimu, kasdien tenka iš parduotuvės išprašyti daugybę valkatų. Ir, jo teigimu, šiems žmonėms padėti nereikia.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Apsaugininko teigimu, kasdien tenka iš parduotuvės išprašyti daugybę valkatų. Ir, jo teigimu, šiems žmonėms padėti nereikia.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kartais pasitaiko, kai žmonės nesupranta, kad iš tikrųjų vežti nuo alkoholio apsvaigusį žmogų sukelia nemažai keblumų visai greitosios medicinos pagalbos brigadai. Po tokio žmogaus reikia ypač gerai išvėdinti automobilį.<br>T.Bauro nuotr.
Kartais pasitaiko, kai žmonės nesupranta, kad iš tikrųjų vežti nuo alkoholio apsvaigusį žmogų sukelia nemažai keblumų visai greitosios medicinos pagalbos brigadai. Po tokio žmogaus reikia ypač gerai išvėdinti automobilį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Jul 15, 2015, 9:22 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 12:20 AM

Pirmadienį Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas pareiškė, kad nuo alkoholio ir narkotikų apsvaigę asmenys neturėtų būti gydomi nemokamai, o už medikų paslaugas jiems derėtų susimokėti patiems. 

Kaip reikia elgtis pamačius gatvėje, festivalyje sukniubusį, gulintį ar net nuo alkoholio apsvaigusį ir pargriuvusį žmogų?

Nors daugelis vienu balsu kartoja, kad būtina kviesti greitąją pagalbą, prieiti ir pasiteirauti žmogaus kaip jaučiasi, tačiau atsirado ir skaitytojų, kurie dalijosi karčia patirtimi – norėjo padėti žmogui, tačiau patys dėl to nukentėjo.

Tad kaip elgtis? Kaip nuspręsti, ar pagalbos žmogui reikia, ar nereikia? Skaitytojai dalijosi savo patirtimi.

Abejingumui ribų nėra

„Mano močiutė buvo inteligentiška moteris. Niekada negėrė ir nerūkė. Ėjo kartą į paštą velykinių sveikinimų giminėms išsiųsti ir prie pat pašto jai pasidarė bloga. Akyse pajuodavo, ir ji griuvo ant žemės.

Ir ką jūs manote? Pasigirdo tokie aplinkinių komentarai: „Žiūrėkit, girta boba nugriuvo. Ar ne gėda moteriai šitaip ant kojų nepastovėti?..“

Ir štai atsigavo mano močiutė reanimacijoje po klinikinės mirties. Ją ištiko insultas. Laimė, kad mano mylima močiutė atsigavo. Tad noriu visiems palinkėti nebūti abejingiems, nes mūsų jautrumas gal išgelbės kažkam gyvybę“, – savo patirtimi pasidalijo viena socialinio tinklo vartotoja.

Kita moteris, prisistačiusi Neringos vardu, taip pat papasakojo istoriją, kaip su drauge linksminosi naktiniame klube ir staiga bičiulei pasidarė negera.

„Aš tą vakarą negėriau visiškai, nes vairavau. O mano draugė išgėrė kelis gurkšnius sidro. Jai pasidarė negera ir pasiguodė, kad nekaip jaučiasi. Išėjome į lauką. Jai negerėjo, todėl nuėjau atvaryti mašinos, kad vyktume namo. Sugrįžusi radau draugę žmonių apsuptyje, buvo atvykusi ir policija. Kažkas tyčiojosi: „Mažiau gerti reikia, eik į vaistinę nėštumo testo pirkti.“ Buvo ir tokių, kurie bandė jos rankinę vogti.

Policija pašaipiai liepė vežtis draugę namo išblaivinti. O pasirodo, kad ji prarado sąmonę ir nugriuvo ant netoliese esančių laiptų. Visa laimė, kad mano draugės istorija nesibaigė tragiškai“, – žmonių abejingumu baisėjosi skaitytoja.

Savo pasakojimu pasidalijo ir Vida, kuri pamatė vaikiną, kurį ištiko epilepsijos priepuolis.

„Jis nugriuvo į balą. Žiūriu, draugai šalia stovi ir nejuda. Niekam nė į galvą neatėjo, kad reikia kviesti greitąją. Nors vandens būtų kokio atnešę. Štai kokie jautrūs esame vieni kitiems. Skuba jaunimas, lekia, o kad kažkam galbūt reikėtų pasirūpinti gulinčiu gatvėje, nė į galvą neateina. O gal nežino jau net kokiu numeriu skambinti pagalbai?“ – piktinosi moteris.

Apie nelaimę pasakojo ir emigrantė Greta, kuri vaikščiojo su vyru prie jūros ir staiga pamatė gražiai apsirengusį, tačiau vos bestovintį ant kojų vyrą.

„Šis girtas vyras prie mūsų akių veidu virto į asfaltą. Ir ką jūs galvojate, žmonės pasitraukė ir sako: „Ai, girtas, einam.“ Bet juk jis susižeidė, o gal net mirė? Priėjome ir padėjome  jam atsisėsti. Nebūtina ta greitoji, tiesiog reikia prieiti ir paklausti, ar viskas gerai. Juk niekada nežinai, kas gali pačiam nutikti. Gal pats eisi iš kokio vakarėlio padauginęs ir nugriūsi. Tikrai nenorėtum, kad tave valkata išvadintų ir praeitų visi pro šalį“, – rašė Greta.

Skaitytojų diskusijai neliko abejingas ir Eugenijus. Visiškai alkoholio nevartojantis vyras pasakojo, kad pas draugą gimtadienyje sakydamas tostą simboliškai išgėrė 50 gramų. Keistai pasijutęs, Eugenijus nusprendė eiti namo.

„Kitą dieną mane išvežė su greitąja, nes patyriau infarktą. O juk aš infarktą patirti galėjau ir grįždamas iš gimtadienio. Nuo manęs neabejotinai būtų sklidęs alkoholio kvapas, nors išgėriau vos vos. Bet, matyt, to būtų užtekę, kad ir mane pakrikštytų alkoholiku“, – gėdino piktus komentatorius vyras.

Apsaugininkas dalijosi patirtimi

Diskusiją apie pilietiškumą ir jautrumą kiekvieno žmogaus atžvilgiu nutraukė ir su komentatoriais kategoriškai nesutiko apsaugininku parduotuvėje dirbantis Mantvydas. Jis pasakojo, kad kasdien tenka iš parduotuvės išprašyti daugybę valkatų. Ir, jo teigimu, šiems žmonėms padėti nereikia.

„Reikia mesti tokius iš parduotuvės ir palikti lauke gulėti, tegul praeiviai ir būna gailestingi, tegul ir kviečia. Tokius metame lauk iš parduotuves ir paliekame gulėti, o jei praeiviams labai gaila, tai jie tegul ir kviečia pagalbą“, – rėžė apsaugininkas.

Apsaugininko nuomonei pritarė ir dar keli bendraminčiai. Vaclovu prisistatęs vyras negailėjo karčių žodžių nuo alkoholio apsvaigusiems ir gatvėje besivoliojantiems benamiams.

„Retam iš tokių apsimyžėlių reikia pagalbos, dažniausiai jiems reikia tik vieno vaisto – butelio, kad vėl galėtų apsimyžti. Tokius žiemą medikai vežioja savo mašinose, kai kažkam galbūt iš tikrųjų reikia pagalbos“, – dėstė vyriškis.

Pilietinę pareigą atlikusi ir padėti bandžiusi moteris pasakojo, kaip pagailėjo neblaivaus vyro ir iškvietė greitąją pagalbą.

„Tas „mirštantysis“ staiga atgijo ir mane  išvadino visokiais žodžiais. O ir moralą atskaitė greitosios medicinos pagalbos darbuotojai. Paskui kažkas ir vėl jam kvietė greitąją, nes kitur voliojosi. Nuo tada baisu ir skambinti“, – rašė moteris.

Privalu elgtis žmogiškai

Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotojos Vandos Pumputienės teigimu, jei žmogus guli gatvėje, reiškia, kad kažkas yra negerai. Nesvarbu, ar jis benamis, alkoholikas, ar koks kitoks.

„Galbūt staiga kažkas nutiko? Ištiko insultas, hipertenzinė krizė, gal širdies priepuolis ar kraujospūdis pakilo. Visais atvejais žmogus turėtų nebijoti prieiti arčiau ir išsiaiškinti, kas jam yra“, –  patarė medikė.

V.Pumputienė aiškino, kad pamačius gatvėje gulintį žmogų pirmiausia reikėtų prie jo prieiti ir paklausti, ar viskas gerai. Jei neatsako, pridėti ranką prie kvėpavimo takų – nosies ir burnos, įsitikinti, ar kvėpuoja. Užčiuopti pulsą ant miego arterijos. Jei nereaguoja, galbūt atlikti krūtinės ląstos paspaudimus ir išorinį širdies masažą, kol atvyks greitoji. Aišku, reikia nepamiršti tiksliai pasakyti žmogaus buvimo vietos.

Moteris sutiko, kad dažnokai greitoji pagalba iškviečiama  ir nuo alkoholio stipriai apsvaigusiems žmonėms.

„Dažnai  žmonės paskambina, nes bijo prieiti arčiau, o paskui, žiūrėk, tas tariamas sunkus ligonis atsikelia ir nueina savais keliais.  Tačiau jeigu žmogus guli be gyvybės ženklų, jam privalu kviesti pagalbą, kadangi medikai turi įvertinti, ar tikrai žmogui reikia padėti.

Kita vertus, žmogus turi ir pats būti labai kritiškas ir įvertinti, ar ta pagalba reikalinga. Ar matyti sužalojimų, ar žmogus nesiplūsta keiksmažodžiais.

Kartais pasitaiko, kai žmonės nesupranta, kad iš tikrųjų vežti nuo alkoholio apsvaigusį žmogų sukelia nemažai keblumų visai greitosios medicinos pagalbos brigadai. Po tokio žmogaus reikia ypač gerai išvėdinti automobilį. Juk į iškvietimus dažniausiai važiuoja reanimobiliai, kurie bet kuriuo metu gali būti reikalingi iš tiesų sunkiam ligoniui, o mes čia turime viską dezinfekuoti.  Įsivaizduokite, jei po tokio tariamo ligonio reikėtų vežti gimdyvę“, – dėstė V.Pumputienė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.