Emigrantė lygina lietuvius su kitais: „Žinau, ko mums trūksta“

Esu lietuvė. Didžiuojuosi tuo. Gerbiu savo tautą. Esame puiki tauta – tik nesigūžkime, nesigraudenkime kiekviena menkiausia proga.

Dirbu vokiškai kalbančiose šalyse. Ir ne tik dirbu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Dirbu vokiškai kalbančiose šalyse. Ir ne tik dirbu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Gerbiu savo Lietuvą, savo tautą lygiai taip, kaip gerbiu šalis, kuriose dirbu, tautas, kurios ten gyvena.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Gerbiu savo Lietuvą, savo tautą lygiai taip, kaip gerbiu šalis, kuriose dirbu, tautas, kurios ten gyvena.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irena Ramanauskienė

2015-08-07 12:28, atnaujinta 2017-10-21 16:35

Turiu galimybę lyginti savo tautą su keliomis kitomis Europos tautomis. Kitos tautos nėra iškilesnės už mus – jie tik yra orūs, laisvi, pasitikėjimas savimi jiems – savaime suprantamas dalykas. Taip yra todėl, kad jų demokratija senesnė už mūsų. Laisvėjame ir mes, tik dar prireiks laiko.

Laisvas judėjimas po pasaulį ir emigracija yra puikios sąlygos mūsų tautos laisvėjimui. Esu emigrantė. Emigracija man – išeities, taip pat pokyčių, permainų, rizikos paieškos. Dirbu vokiškai kalbančiose šalyse. Ir ne tik dirbu.

Mokėdama kalbą, ilgai būdama svečiose šalyse, aš stebiu tų šalių gyvenimą, skaitau geriausią spaudą, bendrauju, keliauju. Radau tai, ko ieškojau – naujų minčių, idėjų, supratimo, patirties, begalę puikiausių gyvenimo pamokų. Tai išlaisvina, plečia mąstymą, stiprina pasitikėjimą savimi, didina gyvenimo džiaugsmą.

Kiekvienąsyk laukiu pasimatymo su savo Lietuva. Stebiu ją, džiaugiuosi kiekvienu, kad ir mažiausiu teigiamu pokyčiu. Per šios vasaros atostogas, keliaudama po savo kraštą, daug kartų pasakiau: „Jei jau dabar Lietuva tokia susitvarkiusi, pasitempusi, kokia ji bus po 10 metų?“

Matau nepaprastai reikšmingas visos valstybės, taip pat konkrečių šeimų pastangas gyventi gražiai, oriai – taip, kaip ir esam verti gyventi.

Gerbiu savo Lietuvą, savo tautą lygiai taip, kaip gerbiu šalis, kuriose dirbu, tautas, kurios ten gyvena. Myliu save, jaučiuosi laisva, laiminga. Myliu gyvenimą.

Ir nesu iš kito pasaulio. Man viskas gerai. Už tai esu dėkinga savo tėvams – paprastiems nepaprastiems žemaičiams už sielos inteligenciją, kurią jie turėjo ir kurią paveldėjau kaip nepaprasčiausią, nenuperkamą vertybę.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.