Krepšinio mokyklos džiaugsmus aptemdė kainų galvosūkis

Gera idėja skatinti vaikų užimtumą daliai tėvų sukėlė tik nusivylimą. Noriu juo pasidalinti. Seimas priėmė sprendimą nuo š. m.  spalio 1 d. skirti po 15 eurų per mėnesį mokinių neformaliajam ugdymui po pamokų. Idėja graži: kad vaikai kuo mažiau šlaistytųsi gatvėmis ir būtų užsiėmę, valstybė skiria paramą vienam meniniam ar sportiniam užsiėmimui. Juk ne visi tėvai gali leisti savo vaikus į mokamus būrelius.

Mūsų šeima augina tris vaikus ir šiuo metu tik vyriausias sūnus yra mokyklinio amžiaus. Jis lanko krepšinį.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Mūsų šeima augina tris vaikus ir šiuo metu tik vyriausias sūnus yra mokyklinio amžiaus. Jis lanko krepšinį.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Štai Jums ir krepšinio dievinimas – antroji religija Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Štai Jums ir krepšinio dievinimas – antroji religija Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jūratė

Oct 9, 2015, 3:37 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 2:37 AM

Taigi, įstaigos ir organizacijos turėjo atlikti formalumus – užsiregistruoti neformaliojo švietimo paslaugos teikėju ir gauti programos akreditaciją.

Mūsų šeima augina tris vaikus ir šiuo metu tik vyriausias sūnus yra mokyklinio amžiaus. Jis lanko krepšinį. Sužinojau, kad patvirtintos tokios programos kaip „Vytelių pynimas“, „Jaunasis kulinaras“ (Kėdainiuose), „Akrobatika“ (Zarasuose), todėl maniau, kad mano vaikas, lankantis krepšinio treniruotes, tikrai turėtų gauti šią kompensaciją. Suskubome ieškoti informacijos, ką čia reikia daryti, norint gauti tą 15 eurų paramą krepšinio treniruotėms.

Ir sužinojome, kad jos negausime!

Susiradome įstaigas Vilniaus mieste, kurios užsiregistravo teikti šį neformalųjį švietimą. Tai ir Š.Marčiulionio krepšinio akademija, ir Sostinės krepšinio mokykla, dar porą krepšinio akademijų... O savivaldybės įstaigos Vilniaus krepšinio mokykla (VKM) – nėra. Skambutis į pačią mokyklą tai patvirtino.

Savivaldybėje mums paaiškino taip: „Formalųjį švietimą papildantį ugdymą vykdančios muzikos, meno, sporto ir kitos savivaldybės mokyklos, NVŠ krepšelį galės gauti tik neformaliojo vaikų švietimo programoms finansuoti. O VKM nepateikė dokumentų neformaliajo vaikų švietimo programoms finansuoti“.

Taip išeina, kad mano vaikas lanko kažkokias išskirtines formalųjį švietimą papildančio ugdymo krepšinio treniruotes? Kažkuo kitokias nei Š.Marčiulionio krepšinio akademijoje, kuri sugebėjo tinkamai parengti popierius. O gal mūsų savivaldybės sporto mokykla nesivargino padirbėti su popieriais ir krepšinio treniruotes apiforminti kaip neformalųjį ugdymą, nes kam to reikia?

Juk ir taip gauna finansavimą iš savivaldybės ir tėvų sunešamų įmokų. Štai jums ir valstybės parama šeimoms, auginančioms vaikus. Štai Jums ir krepšinio dievinimas – antroji religija Lietuvoje.

Idėja buvo graži, tačiau dėl kažkieno per mažų pastangų ir trumparegiškų biurokratinių taisyklių, vieniems tėvams pasisekė labiau nei kitiems...

***

Vilniaus krepšinio mokyklos (VKM) laikinai einančio direktoriaus pareigas Vytenio Tupčiausko komentaras:

„Pirmiausia, savivaldybė aprašą, pagal kurį mes galėtume pretenduoti į krepšelį, parengė tik rugpjūčio 26 d. ir mokykloms jo neišsiuntė. Po šio skundo mes pradėjome domėtis ir paaiškėjo, kad toks aprašas yra, bet nežinau, kokiu pagrindu jis išsiųstas nebuvo. Dabar mes aprašą susiradome patys.

Antra, laiško autorė, kurios sūnus lanko mūsų mokyklą, turi tris vaikus. Kadangi šeima daugiavaikė, ji savaime gauna lengvatą ir turi mokėti tik pusę sumos.

Kai buvome seminare dėl 15 eurų kompensacijos, mums buvo pasakyta, kad švietimo įstaigos negali į ją pretenduoti. Todėl nė viena savivaldybės sporto mokykla kol kas netvarkė dokumentų dėl to 15 eurų krepšelio. Dabar dėl krepšelio kalbėsiuosi su vicemeru. Nes iki šiol buvo pasakyta, kad mums jis nepriklauso.“

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.