Kodėl Paryžiaus aukų gedime, o Rusijos lėktuvo keleivių – ne?

Skaudu skaityti ir girdėti apie teroro aktus Europoje, Rusijoje. Susprogdintus lėktuvus, užgrobtas mokyklas, gimdymo namus, subombarduotas ligonines ar vestuvių puotas. Viena, kai žūva kariai mūšio lauke, kita – kai žūva paprasti žmonės, neturintys nieko bendro su geopolitika ir įtakų zonų dalybomis.

Autorius apgailestavo, kad Rusijos lėktuvo aukų nebuvo gedima, kaip žuvusiųjų per išpuolius Paryžiuje.<br>AP nuotr.
Autorius apgailestavo, kad Rusijos lėktuvo aukų nebuvo gedima, kaip žuvusiųjų per išpuolius Paryžiuje.<br>AP nuotr.
Autorius apgailestavo, kad Rusijos lėktuvo aukų nebuvo gedima, kaip žuvusiųjų per išpuolius Paryžiuje.<br>AP nuotr.
Autorius apgailestavo, kad Rusijos lėktuvo aukų nebuvo gedima, kaip žuvusiųjų per išpuolius Paryžiuje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Grubliauskas

Nov 23, 2015, 1:47 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:43 AM

Tikriausiai visi sutiksite, kad skausmą netekus artimo žmogaus dar paaštrina neatsargus žeidžiantis žodis, laida vulgariu pavadinimu ar net karikatūra.

Aukščiausio laipsnio cinizmu galime pavadinti tai, kuomet viešai vienas civilių aukas teisiname, o kitų gedime. Vienų pavardes skaitome, o apie kitas užsimename prabėgom ar net su ironija.

Visi puikiai pamena tragediją, kai buvo nužudyti Prancūzijos satyrinio žurnalo žurnalistai. Nuoširdžiai gaila žurnalistų, bet visai negaila paties leidinio. Aš nepritariu karikatūroms, žeidžiančioms tautų pasirinktą tikėjimą, tradicijas. Kokiu vardu Dievą bevadintų – jis yra jų. Manau, mums, katalikams, būtų nemalonu pamatyti karikatūrą, kurioje ant kryžiaus skrendantis Kristus mėto bombas ant kaimų, ligoninių ir vestuvių procesijų.

Kiekvienos tautos religija, tradicijos, simboliai yra tos tautos šventi dalykai ir nieko nuostabaus, kad tos tautos vienu ar kitu būdu gina tai, kas joms šventa. Nėra pateisinimo, kai tam naudoja smurtą, bet koks gali būti pateisinimas, kai keleivinio lėktuvo aukas viešai įvardija kaip kažkieno privirtos košės srėbimą?

Kokia ciniška atmosfera turi būti nuo teroristų nukentėjusio satyrinio žurnalo redakcijoje, kad jie drįstu juoktis iš gal nuo tų pačių teroristų rankų žuvusių lėktuvo keleivių?

Teisingai byloja liaudies išmintis: kaip šauksi – taip atsilieps. Ir tą atsaką išgirdo Paryžius. Tikiuosi, satyrinis žurnalas turės sąžinės nepiešti karikatūrų. Nenoriu gąsdinti, bet tai – tik pradžia. Patys Prancūzijos pareigūnai perspėjo apie panašių atakų pasikartojimą.

Tekste apie pabėgėlių siūlytus pinigus už kelionę rašiau, kad artėja partizaninio karo Europoje baubas. Jo tikslas – kelti chaosą priešo teritorijoje, esančioje toli nuo fronto linijos. Tarp tūkstančių pabėgėlių yra šimtai jaunų, galinčių, mokančių ir, svarbiausia, norinčių kovoti vyrų.

Tokių gali būti ir tarp į Lietuvą atvykstančių pabėgėlių. O jeigu jų tikslas – sukelti chaosą, pasėti baimę, vietinių gyventojų nepasitikėjimą valdžia, norą ją pakeisti, sugriauti demokratinį pasaulį iš vidaus. Manau, kad tiems tikslams pasiekti nereikia jokių ypatingų ginklų.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.