Carinės Rusijos planas sunaikinti Lietuvą – sėkmingai vykdomas

Laikas nuo laiko skaitome apie baisias avarijas, kurias sukelia girti vairuotojai. Prieš keletą mėnesių girtas sunkvežimio vairuotojas suvažinėjo policininkę. Pasibaisėjusi visuomenės tolerancija girtavimui ir pasirinkusi šią avariją kaip pavyzdį parašiau straipsnį: „Žuvusi policininkė jau neprabils, todėl paklausiu už ją„.

Autorė atsiprašo policininkę pražudžiusio vilkiko vairuotojo Gintaro (nuotr.) ir jo artimųjų už jos rašinyje padarytą klaidą.<br>R.Vitkaus nuotr., lrytas.lt fotomontažas
Autorė atsiprašo policininkę pražudžiusio vilkiko vairuotojo Gintaro (nuotr.) ir jo artimųjų už jos rašinyje padarytą klaidą.<br>R.Vitkaus nuotr., lrytas.lt fotomontažas
Po ratais žuvusi policininkė Ligita Baniulytė ketino siekti karjeros.<br>Policijos nuotr.
Po ratais žuvusi policininkė Ligita Baniulytė ketino siekti karjeros.<br>Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vitalija Dunčienė

2015-12-01 11:12, atnaujinta 2017-10-01 21:49

Mane susirado straipsnyje paminėto vairuotojo žmona ir paprašė viešai atsiprašyti už neteisingą jos vyro apibūdinimą. Taip, aš padariau klaidą. Neatidžiai ieškodama daugiau informacijos apie nelaimės kaltininką internete, kito sunkvežimio vairuotojo „buvusius“ nusižengimus priskyriau Gintarui.

Nuoširdžiai atsiprašau Gintaro, jo žmonos ir visų, kuriuos mano klaida įskaudino. Bet mano straipsnis nebuvo apie Gintarą ar jo nusižengimus. Visai nesvarbu koks girto vairuotojo vardas/išsilavinimas/socialinė padėtis - kiekvienas girtas už vairo yra potencialus žmogžudys.

Apie girtų vairuotojų sukeltas tragiškiausias avarijas ir nužudytus žmones skaitome beveik kiekvieną savaitę.

Mano surašyti klausimai buvo skirti visiems, kurie kaip nors prisideda prie girtuokliavimo kultūros kūrimo: gamina, reklamuoja, siūlo pirkt ir išgert „į sveikatą“; nesutrukdo girtam lipti į mašiną…

Mes visi kartu sukūrėme Lietuvoje girtavimo kultūrą ir, įveikę visas pasaulio šalis, užėmėme pirmą vietą.  Ar galima stebėtis, kad mes pirmaujame nužudymų ir savižudybių suvestinių lentelėse?

Ne išgerti mėgstantis vairuotojas suorganizavo, kad kartu su benzinu kolonėlėse būtų pardavinėjamas alkoholis. Ne kaimo žmonės prašė, kad vietoje darbo vietų būtų siūlomos išmokos ir pigūs svaigalai ant kiekvieno kelio kampo.

Kiekvienas iš mūsų prisidedame prie kultūros ir mados kūrimo. Todėl klausimai apie kuriamą alkoholizmo kultūrą yra skirti kiekvienam iš mūsų.

Kada tapsime nepakantūs alkoholizmo kultūrai? Kada šeimos šventes pradėsime švęsti blaiviais protais? Kada pradėsime savo vaikus mokyti (ir rodyti pavyzdį) kaip linksmintis ir bendrauti, nevartojant svaigiųjų gėrimų? Kada pareikalausime, kad alkoholinių gėrimų gamintojai/pardavėjai apmokėtų 100% alkoholikų gydymą? Kada pradėsime rinkti politikus, kurie pasižadėtų (ir pažado laikytųsi) kurti blaivią ir nuo nuodų nepriklausomą Lietuvą?

Mokindama vaikus Lietuvos istorijos, aiškinau apie carinės Rusijos planus sunaikinti Lietuvą alkoholio pagalba. Ir jiems tai daryti labai sekėsi iki kol atsirado asmenybių (pvz. Vyskupas Motiejus Valančius), kurie įžvelgė Lietuvai gręsiantį pavojų ir pasipriešino. Kokie Lietuvos priešai šiandien girdo Lietuvą? Ir kur slepiasi šių dienų asmenybės, galinčios įkvėpti tautiečius išsiblaivyti?

Išgeriantys žmonės yra sukūrę visokiausių pasiteisinimų: „Ai, kas čia tokio, viena taurelė ar alaus buteliukas... aš tik žvalesnis nuo jų pasidarau.“ Deja, po pirmos taurelės ar alaus buteliuko „jūra pasidaro iki kelių“, ir apgirtusio žmogaus protas jau nežino, kur ji/jis atsidurs, bebraidžiodamas po tą negilią jūrą.

Gintaro žmona rašo: „Jis buvo geras vyras, geras būsimas tėvas. Suklydo ir ta klaida skaudžiai kainuoja. Sugriuvo ir jo gyvenimas, jo šeimos gyvenimas. Žmogui teks visą gyvenimą gyventi su sąžinės graužimu ir nešti kryžių“.

Tikiu, kad Gintaras yra geras žmogus. Dažniausiai alkoholikais tampa geri, draugiški, geraširdžiai, padedantys kitiems žmonės. Deja, net ir angelas, apsvaigęs nuo nuodų, pavirstų velniu.

Jeigu aš būčiau teisėja, tai girto vairuotojo, užmušusio žmogų, bausmės dalis būtų: pažadas niekada daugiau negerti ir… mokyklų lankymas, pasakojant jauniems vaikams, kaip „viena taurelė/buteliukas“ pražudė žmogų ir sugriovė daugelio žmonių gyvenimus. Artėja šventės. Tikiuosi, kad šventinis šurmulys neištrins iš jūsų atminties šiais metais dėl alkoholio prarastų gyvybių ir sulaužytų žmonių likimų. Neklyskite, ragindami kitą ir patys keldami nuodų taures „į sveikatą“. Kviečiu visus palydėti senuosius ir pasitikti naujuosius su spalvingų sulčių ar nealkoholinių gėrimų taure.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.