Bažnyčioje už kalėdaičius davė eurą ir buvo netikėtai pažeminta

Kaip suprasti žodį „auka“? Ar aukodamas žmogus turi galvoti, kad jei per mažai paaukos – bus pašieptas?

Ar aukodamas žmogus turi galvoti, kad jei per mažai paaukos – bus pašieptas?<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Ar aukodamas žmogus turi galvoti, kad jei per mažai paaukos – bus pašieptas?<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Tik žingsniuojant aikšte galutinai susivokiau. Negalėjau patikėti tuo, kas ką tik įvyko.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tik žingsniuojant aikšte galutinai susivokiau. Negalėjau patikėti tuo, kas ką tik įvyko.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Živilė

Dec 9, 2015, 2:42 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:25 AM

Antradienį (gruodžio 8 dieną) apsilankiau Vilniaus arkikatedroje, kad įsigyčiau kalėdaičių. Budinti, atsakinga už juos, ištiesė mano paprašytus kalėdaičius vokuose. Ant stiklo tiesiai man prieš akis paskubomis pamačiau, kad auka yra 1 euras. Jį ir padaviau. Kaip vėliau sužinojau, tai buvo parašyta ne apie auką už kalėdaičius. Bet ne apie tai rašinys.

Pamačiusi tą 1 eurą, budinti, pilnu paniekos ir nuostabos balsu, visiems girdint ištarė: „Tai tik tiek paaukosit?“

Akimirką netekau amo. Dar bandžiau sakyti, kad tiek parašyta. Ji pasakė, kad ne taip supratau užrašą. Tuomet, jau atgavusi sveiką nuovoką, palinkėjau jai gerumo ir išėjau, pavymui išgirdusi jos „o-cho-cho“. Neperdedu: būtent taip ji nusijuokė iš mano palinkėjimo.

Tik žingsniuojant aikšte galutinai susivokiau. Negalėjau patikėti tuo, kas ką tik įvyko. Susiradau Arkikatedros telefono numerį ir pabandžiau paskambinti. Norėjau pakalbėti su administracija. Atsiliepė ta pati budinti. Ji manęs nepažino.

Aš jos paklausiau, kiek eurų yra auka. Ji kiek pasimetė ir atsakė: „Na, auka ir yra auka.“

Tuomet aš jai pasakiau: „Tai kodėl kai jums padaviau 1 eurą už kalėdaičius, jūs visų akivaizdoje mane pažeminote, pasakydama „tik tiek“ ir dar tokia intonacija? Iš kur jūs žinote, gal tai paskutinis mano euras arba gal aš aukoju visus metus, nepriklausomai nuo progos?“

Ji atsakė: „Tai galėjote paimti tik vieną kalėdaitį už tiek.“

Nebeišlaikiau, pasakiau, kad ne jos reikalas, kiek aš jų paėmiau, ir kad ji nežino, ką reiškia žodis „auka“. Pasakiau, kad skambinsiu administracijai. Tai ji tik pašaipiai nusijuokė...

Administracijoje niekas neatsiliepė, skambinau keletą kartų.

Man tikrai tas pats, ką galvoja toji moteris. Man nerūpi tokie pikti ir pagiežingi žmonės apskritai. Bet man labai gaila tų senų močiučių, kurios atiduoda paskutinius savo centus, kad įtiktų tokioms budėtojoms, kaip kad mano sutiktoji. Gerbiamoji budėtoja, jei jau esate bažnyčios prieangyje, tai būkite tokia maloni, dirbkite savo darbą, dalindama šypsenas, jaukumą ir ramybę... Ir jums tai sugrįš kitų žmonių gerumu.

Laimingų švenčių!..

***

Vilniaus arkikatedros administratorius kunigas Virginijus Česnulevičius apgailestavo dėl budėtojos elgesio ir ragino būti vienas kitam gailestingiems.

„Apgailestauju, kad arkikatedroje talkinantys žmonės (pagalbininkai) ne visada paliudija jautrumą, džiaugsmą, o ypač šiuo atveju. Prašysiu budėtojų būti atidesniems kiekvienam sutiktajam.

Už kalėdaičius yra skiriama auka. Taip, tai tiesa – kiek žmogus gali, kiek nori prisidėti, tiek jis ir aukoja. Aukos padengia kalėdaičių įsigijimo, pakavimo kaštus, o taip pat yra panaudojamos bažnyčios, kaip tikinčiųjų bendruomenės, reikmėms.

Už žvakutes (Carito akcija „Gerumas mus vienija“) prašome euro aukos. Surinktos aukos bus skirtos Parapijos globojamai vienuose vaikų namuose esančiai šeimai, jos reikmėms (šeimoje 8 jaunuoliai).

Tikintieji, norintys pasikalbėti su kunigu, laukiami arkikatedroje, kaip ir kiekvienoje bažnyčioje, kunigo budėjimo laiku (arkikatedroje darbo dienomis 7.30—9.00 ir 15.30—19.00 val.). Būkime gailestingi, kaip dangiškasis Tėvas yra gailestingas“, – sakė V.Česnulevičius. Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.