Į Kauną vykęs vairuotojas tokio policininkų elgesio nesitikėjo

Sutikus kelių chuliganą, turbūt yra ne vienas veiksmingas sprendimas: apvažiuoti, pasitraukti iš kelio, bandyti paauklėti pačiam arba pranešti policijai. Bet ką daryti, kai kelyje chuliganiškai elgiasi policininkas?

Vairuotojas tvirtina kelyje Vilnius-Kaunas susidūręs su nemandagiais policininkais.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Vairuotojas tvirtina kelyje Vilnius-Kaunas susidūręs su nemandagiais policininkais.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Signalizuoti ilgosiomis šviesomis ar garsiniu signalu nesiryžau, visgi automobilis policijos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Signalizuoti ilgosiomis šviesomis ar garsiniu signalu nesiryžau, visgi automobilis policijos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

A.

Dec 24, 2015, 11:54 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 2:16 PM

Būtent su tokiu nemaloniu reiškiniu susidūriau praėjusį penktadienį (gruodžio 18 d.-red.) apie 14 val. kelyje Vilnius–Kaunas. Eismas vidutiniškas, buvo mašinų, važiuojančių tiek pirma eismo juosta, tiek antra, tačiau visi vairuotojai buvo paslaugūs ir, norint prasilenkti, pasitraukdavo į pirmą eismo juostą. Nors purškė silpnas lietutis, bet eismo sąlygos tikrai neblogos. Atrodė, kad laukia maloni kelionė.

Tačiau net neprivažiavus Vievio, nuotaiką sugadino kelių gaidelis. Dažniausiai į tokius daug dėmesio nekreipiu, tačiau matyti chamiškai besielgiantį policijos automobilio vairuotoją tenka pirmą kartą. Tai stipriai sugadino nuotaiką.

Policijos automobilis ramiausiai važiavo antra eismo juosta. Aš priartėjau ir net nežinojau, kaip elgtis. Signalizuoti ilgosiomis šviesomis ar garsiniu signalu nesiryžau, visgi, automobilis policijos. Kas jau kas, bet policininkai visada važiuoja itin drausmingai, besilaikydami ne tik Kelių eismo taisyklių (KET), bet ir tarpusavio supratimo bei pagarbos.

Maniau, jis tuoj aplenks eilinį sunkvežimį ir pasitrauks. Taip pravažiavome gal 3 ar 4 kilometrus, o jie vis dar važiavo ta antra juosta ir net nesiruošė pasitraukti. Vienas iš pareigūnų mašinoje (ačiū Dievui, ne tas, kuris vairavo) atsisuko, pasižiūrėjo į mane ir nusisuko, bet į pirmą juostą nesitraukė. Nors ji ne kartą jau buvo tuščia ir jie mane galėjo praleisti.

Juolab už manęs jau važiavo gal kokie penki automobiliai, kurie irgi norėjo lenkti, tačiau matydami, kad kliūtis priekyje – policijos automobilis, kaip ir aš nesiryžo imtis kažkokių veiksmų.

Galų gale, kai kelias liko tuščias, o policininkai vis dar ignoruodami KET važiavo antroje juostoje, ryžausi atsargiam manevrui – apvažiuoti juos per pirmą. Persirikiavau, švelniai padidinau greitį iki maksimalaus leistino, susilyginau... Mano automobilio priekis išlindo gal metrą į priekį ir viskas. Negaliu jų apvažiuoti.

Pasirodo, asmuo, sėdėjęs už policijos automobilio vairo, irgi padidino greitį ir dabar jau važiavo tokiu pačiu greičiu kaip aš. Kai pamačiau, kad iki priekyje važiuojančio sunkvežimio liko keli šimtai metrų, pasižiūrėjau į policininkus. Vairuojantis man kažką piktai rodė ranka, neva, lenk, lenk, pakirsk jį.

Na jau ne, ačiū. Tik persirikiuosiu jiems kelis metrus prieš nosį ir iškart „kirs“ už atstumo nesilaikymą ar pavojingą manevravimą.

Prilėtinau ir vėl grįžau už jų. Taip ir važiuojame toliau, gal 10 ar 15 kilometrų. Visas traukinukas su policijos garvežiuku. Galų gale, pravažiavus Vievį, kažkelintas eilėje važiavęs BMW aplenkė mus visus pirma eismo juosta. Šį kartą VW nespėjo pagreitinti, tad BMW pralėkė, persirikiavo į antrą juostą ir iškart buvo sustabdytas. Su švyturėliais.

Pagaliau kelias liko laisvas, todėl greitai ir saugiai pasiekiu savo kelionės tikslą. Bet net vakare situacija niekaip neišėjo man iš galvos. Policija – institucija, kuri paskutiniu metu gerokai susitepė savo mundurą ir prarado visuomenės pasitikėjimą dėl nekompetentingo elgesio. Nors paskui ir bandė – naiviai ir nevykusiai – pamestus automatus ir peršautas benamių kojas nurašyti lėšų stygiui.

Pasirodo, nekompetentingas elgesys yra tik viena iš vėžio, graužiančių mūsų angelus sargus, rūšių. Policijoje dar yra daug piktavališkumo ir, manau, chamiškumo. Noro ne tik saugoti ir padėti, bet ir naudotis tarnybine padėtimi ir nebaudžiamai chuliganauti. Pasikelti virš kitų ir taip kompensuoti savo nepilnavertiškumo kompleksus.

Tikiuosi, kad šitas straipsnis bus bent kažkoks atsakas į piktavališką policininkų elgesį.

***

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigė, jog minėti pareigūnai tuo laiku vyko į reidą.

„Policijoje veikia Vieninga policijos pajėgų valdymo sistema, kurioje galima matyti, kur tam tikru metu buvo tarnybinis automobilis, kokiu greičiu jis važiavo, ar buvo įjungti švyturėliai, atidarytos-uždarytos automobilio durelės.

Patikrinus informaciją per šią sistemą matosi, kad minėtu laiku policijos tarnybinis automobilis iš tiesų važiavo tuo keliu, pareigūnai vyko į reidą Žemaitijoje. Peržiūrėjus duomenis matyti, kad policijos automobilis visą tą laiką važiavo maksimaliu leistinu greičiu (maždaug 100-110 km/val.).

Tose vietose, kur vyksta kelio darbai, greitis būdavo sumažintas iki leistino toje atkarpoje. Nustatyti, kuria eismo juosta važiavo tarnybinis policijos automobilis, ar tuo metu pirma eismo juosta buvo laisva, ar užimta, neturint vaizdo medžiagos, yra sudėtinga.

Dėkojame skaitytojui už pateiktą informaciją, ačiū, kad domitės policijos veikla. Pasitarimų ir instruktažų metu dar kartą atkreipsime pareigūnų dėmesį į skaitytojo išdėstytas aplinkybes“, – žadėjo R.Matonis.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.