Ligonius reikia gydyti. Bet ką daryti su jų moterimis?

Lietuvą sukrėtė baisi nelaimė – Kėdainių rajone Saviečių kaime tėvas nužudė du nepilnamečius vaikus, sumetęs juos į šulinį. Įtariama, kad nuolatinis alkoholio vartojimas  privedė šeimą prie tragedijos. 

Pusės metų dukrą ir 2 metų sūnų šulinyje nuskandinęs Aurelijus B. negalėjo paaiškinti savo motyvų.<br>P.Mantauto nuotr.
Pusės metų dukrą ir 2 metų sūnų šulinyje nuskandinęs Aurelijus B. negalėjo paaiškinti savo motyvų.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laima

Jan 4, 2016, 9:37 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:35 PM

Jei šis vyras iš tiesų yra priklausomas nuo alkoholio, tai reikštų, kad jis yra ligonis. Tokiu atveju būtų aišku, kad jam reikėjo ir reikia gydytojų pagalbos. Rimtos pagalbos. Jei būtų suteikta pagalba, galbūt nebūtų įvykusi baisi tragedija.

Bet labiausia pagalbos reikia moterėlei, šių mirusių vaikučių ir dar dviejų, šiene, pasislėpusių mažamečių motinai. Mušė, vartojo alkoholį, bet moteris vis tiek nepabėgo, nesiskyrė su galimu ligoniu, kuris nesiskiria su buteliu, nesikreipia į gydytojus. Daugelio moterų gailestingumas smurtautojams baigiasi tragedijomis. Su šiomis moterimis turi dirbti gydytojai, įvairių sričių specialistai, grąžinti joms pasitikėjimą savimi, norą apsaugoti save ir savo vaikus nuo smurtautojų. Iškreiptas santykių tarp moters ir vyro supratimas, liguistas jausmų suvokimas (muša, vadinasi, myli) sugriauna šeimos pamatus.

Aš vadinčiau tokias šeimas menamomis. Jos nėra tikros, nėra šeimos, o tik įsivaizduojamos, menamos. Šeimoje nei moteriai, nei vaikams negali kilti pavojus. Tik tuomet, kai šeimoje yra negydomas ligonis, kyla aukščiausio lygio pavojus. Tokios šeimos visuomet balansuoja, kaip tie cirko artistai, atliekantys sudėtingus triukus ant lyno, tarp gyvybės ir mirties.

Alkoholikus, narkomanus ir kitus ligonius reikia gydyti. Kitas klausimas: priverstinai, lyg ir negalima. Bet ką daryti su ligoniais, kurie nesuvokia, jog serga? Manau visuomenė turi apsispręsti: ligoniai, nesuvokiantys grėsmių šeimai, mažamečiams vaikams, turi būti gydomi, patinka jiems tai ar ne. Tik taip matau dar viltį, išlikti Lietuvai.

Žiniasklaidoje pasipylė žinomų Lietuvos žmonių pasisakymai, jog reikia grąžinti mirties bausmę. Mano supratimu, čia nėra išeitis. Viduramžiai. Ligonius reikia gydyti. Nemanau, kad sveiko proto žmogus žudys savo vaikus. Bet čia turi pasisakyti gydytojai psichiatrai.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.