Vaikams rodau baisybes nuo 3 metų. Jūs ne? Darote didelę klaidą

Perskaičiau laidos „Prieš srovę“ anonsu pasibaisėjusios mamytės laišką ir negaliu nepaprieštarauti. Pats auginu du vaikus, tad esu nemažai apsiskaitęs vaikų auklėjimo psichologijos srityje. Šioje laidoje nebuvo nieko, kas kenktų vaikui. Atvirkščiai – jeigu tėvai turi loginį mąstymą, tai jie savo vaikui gali prikurti įvairiausių interpretacijų, kurios išeitų į naudą.

Mes su žmona savo vaikams, vos sulaukusiems 3 metukų, rodėme baisius vaizdus, kad suprastų, jog gyvenimas – ne tik gražus.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mes su žmona savo vaikams, vos sulaukusiems 3 metukų, rodėme baisius vaizdus, kad suprastų, jog gyvenimas – ne tik gražus.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Laidos „Prieš srovę“ vedėja Audrė Kudabienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Laidos „Prieš srovę“ vedėja Audrė Kudabienė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ž&G

Jan 22, 2016, 6:03 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:39 PM

Taip, tai baisi tragedija, bet toks gyvenimas. Išvengti tokių tragedijų galima kalbant, aiškinantis priežastis ir bandant užkirsti kelią nelaimei. Niekam ne paslaptis, kad Lietuvos kaimuose trobos – tragiškos būklės. Laidai „nuogi“, o vaikai laksto aplinkui. Kiek tokių nelaimių įvyksta per metus?

O juk Lietuvoje įprasta, kad elektros darbus meistravoja patys žmonės. Naudojami elektriniai prietaisai daugelio kaimo žmonių namuose taip pat yra savos gamybos arba labai seni ir nebeatitinkantys saugumo reikalavimų.

Norvegijoje griežtai draudžiama pačiam pasikeisti netgi rozetę, o turintys vaikų, privalo namuose turėti priešgaisrinę signalizaciją. Tai mažas davikliukas, kuriam nereikia nei laidų, nei elektriko. Ir nekainuoja jis daug. Negi negalėtų mūsų valdžia pasirūpinti, kad žmonės, turintys vaikų, būtų aprūpinti tokiais gyvybę gelbėjančiais prietaisais?

Ypač tie, kurie gyvena padidintos rizikos namuose (senos statybos mediniuose namuose, kuriuose sena elektros instaliacija). Juk atšvaitus irgi teko dalinti, nes ne visi nori juos pirkti, o gal ir neturi už ką.

Taigi, grįžtu prie to, kad „Prieš srovę“ laidoje nebuvo nieko blogo. Mes su žmona savo vaikams, vos sulaukusiems 3 metukų, rodėme baisius vaizdus: sudegusius žmones, žuvusius žmones po avarijos, žmones, kurių kakle – skylės, pasiligojusius nuo vėžio... Žinote, kodėl rodėme? Todėl, kad vaikai suprastų, jog gyvenimas yra ne tik gražus, o ir labai klastingas. Kad vaikai suprastų, jog prie rozetės lįsti nevalia, nes bus kaip „šioje nuotraukoje negyvam dėdei“.

Nevalia bėgioti nesidairant, nes bus kaip šitai tetai, negalima rūkyti, nes bus kaip šitam su skyle kakle, reikia žiūrėti ką valgai, nes gali susirgti vėžiu.

Taip, tai šokiruoja vaiką, bet jis gauna pamoką, ko negalima daryti. Juk ir jums, gerbiama mamyte, reikėjo sugalvoti kokią pamokančią istoriją savo vaikui, pamačius tą laidą. Galėjote pasakyti, kad mama verkia, nes vaikai lindo prie rozečių ir žuvo. Patikėkite, po tokio paaiškinimo jūsų vaikas niekada nelįs prie rozetės. Melas vardan gėrio yra labai labai gerai.

Pamenu vieną kraupią nelaimę. Buvau vaikas, žaidėme kieme. Ir staiga atbulomis važiuojantis automobilis tiesiogine ta žodžio prasme sutraiškė 4 metukų mergaitę. Nors man buvo kokie 5 metai, pamenu viską labai gerai. Vaizdas baisus, bet nė vienas iš vaikų daugiau nesislėpdavo po mašina. O prieš tai visi mėgome taip daryti, kai žaisdavome slėpynių.

Taigi, vaikams būtina parodyti kažką baisaus, jei norime kokio baisaus įvykio išvengti. Laidoje „Prieš srovę“ buvo parodytas mamos skausmas. Šventai tikiu, kad jis išgelbės ne vieną gyvybę. Labai liūdna, kai žmonės nepasimoko ir nepasimoko, o juk mokytis atsargumo reikia pradėti nuo mažų dienų. Tam ir yra tėvai, kurie turi padėti savo vaikui pasimokyti iš kitų klaidų. Labai skaudi tiesa, bet, deja, tokia realybė...

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.