Ar tikrai mokytojų streikas nesukels nepataisomų pasekmių?

Mokytojai streikuoja, mokiniai nesimoko, mokinių tėvai nestreikuoja – dirba, o kur tuomet būna mokiniai? Kas atsako už vaikus, kai jie nesimoko? Lietuvoje pagal įstatymus mokslas privalomas iki 16 metų, tad valstybė atsako už mokinių saugumą ir privalomo mokslo įgyvendinimą.

„Jeigu mokyklos nevykdo savo tiesioginės funkcijos, tuomet jas reikia uždaryti, darbuotojus atleisti, ir vietoje jų įsteigti naujas“, – mano autorius.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
„Jeigu mokyklos nevykdo savo tiesioginės funkcijos, tuomet jas reikia uždaryti, darbuotojus atleisti, ir vietoje jų įsteigti naujas“, – mano autorius.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Mokytojai streikuoja, mokiniai nesimoko, mokinių tėvai nestreikuoja – dirba, o kur tuomet būna mokiniai?<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Mokytojai streikuoja, mokiniai nesimoko, mokinių tėvai nestreikuoja – dirba, o kur tuomet būna mokiniai?<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Juozas Aleknonis

Mar 3, 2016, 4:43 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 3:52 PM

Atsako visi: nuo ministro iki mokytojo, nuo profsąjungos vadovo iki mokyklos direktoriaus. Jeigu kas nors nutiktų mokiniui nevykstančių pamokų metu, kažkas juk teisme turėtų atsakyti už tai. Jeigu mokykla nedirba, o dėl to mokinys bastosi kažkur pakampėse, tuomet kažkas turi prisiimti atsakomybę už streiko pasekmes.

Prisiminkime mokytojų kolegas. Pavyzdžiui, irgi iš biudžeto išlaikomus gaisrininkus. Jie gyvena ne ką geriau. Finansavimas mažas, darbas labai pavojingas, o ateities perspektyvos – liūdnos.

Įsivaizduokime dieną, savaitę ar mėnesį be gaisrininkų teikiamų paslaugų. Paskambinus bendruoju pagalbos numeriu, jums būtų pranešta, kad didžioji dalis gaisrininkų šiuo metu streikuoja ir gaisro atveju gesinamos būtų tik valstybinės įstaigos, o visi kiti – imkite kibirus su vandeniu ir pirmyn gesinti gaisro. Tačiau kas nutiktų jeigu streiko metu gaisre sudegtų žmonės?

Mirtis – neatitaisoma. Beveik garantuotai kažkas sėstų į kalėjimą – ar gaisrininkas, ar jo tiesioginis vadovas – ir tada streikas baigtųsi. Kalėjimas pasipildytų nauju gyventoju, bet gaisrininkai toliau dirbtų savo mažai apmokamą darbą, nes nedirbti jo negali – streikuoti galimybės nėra.

Galbūt policininkai gali streikuoti? Šiandien mums viskas gerai, bet gal rytoj jums nutiks nelaimė ir prireiks policijos paslaugų. Savarankiškai apsiginti nuo plėšiko nepavyks, tad nedvejodami kviesite policiją. Tačiau iš anksto įrašytas balsas informuos, kad policija šiuo metu nedirba, nes vyksta visuotinis pareigūnų streikas. Bandykite skambinti vėliau, o šiuo metu – imkite, kas po ranka, ir ginkitės patys.

Jeigu jums nepavyks apsiginti, užpuolimo atveju galimi rimti sužalojimai. Visgi neprarandate optimizmo: galbūt bent greitosios medicinos pagalbos brigada atvažiuos ir nugabens į ligoninę, kur saugu ir nėra blogiukų?

Tačiau tas pats garso įrašas informuoja, kad medikai irgi streikuoja. Greitoji pagalba nebevažiuoja, nes juk vežti nėra kur – nebent tiesiai į kapines.

Ligoninės nedirba, poliklinikos nedirba – vyksta neterminuotas medikų streikas, kurio metu medikai reikalauja jiems mokėti europinius atlyginimus. Ar policija gali streikuoti? Ar medikai gali streikuoti?

Medikai kovoja savo metodais – dalis jų ima kyšius, kai kurie policininkai elgiasi panašiai. Bet kyšininkai negali būti toleruojami. Jie gaudomi bei baudžiami. Mokytojas kyšio negali paimti, nes nėra iš ko. Negi vaikas duos? Dalis mokytojų privačiai mokys vyresnius mokinius, tad gaus pajamų „iš šalies“.

Blogiausia, kad galvojama, jog mokytojai gali streikuoti, nes jų streikas neva nesukels neatitaisomų pasekmių. Tačiau tam tikrais atvejais tėvų prašoma pasirašyti raštus, jog būtent jie pamokų metu atsakys už savo vaikus. 11-metis, nebūdamas mokykloje, o jo tėvams esant darbe, gali pakliūti į bėdą. Nors mokytojai – ne darželio auklėtojai, bet pamokų metu jie atsako už mokinius. Mokyklos atsakomybės negalima panaikinti kažkokiais raštais.

Kai mes esame darbe, už mus atsako darbdavys. Kai mokinys yra darbe – mokykloje – tuomet už jį atsako mokykla. Mokyklai atstovauja mokytojai ir administracija. Jeigu mokykla užsidaro neterminuotam laikui, mokinys tarsi pakimba ore.

Jeigu mokyklos nevykdo savo tiesioginės funkcijos, tuomet jas reikia uždaryti, darbuotojus atleisti, ir vietoje jų įsteigti naujas. Taip būtų elgiamasi privačiame sektoriuje. Tačiau vaikai yra silpni, ir kai kas tuo silpnumu mėgina didinti savo galią. Įdomiau būtų sužinoti, kas už tai atsakys? Kas atsakys už vaiką, pakabintą ore?

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.