Kodėl kovo 8-ąją rožės ir tulpės manęs nedžiugina

Jau prieš kelerius metus norėjau parašyti šį kovo 8 dienos progai skirtą straipsnį apie gėles. Ne, neketinu piktintis pakilusiomis gėlių kainomis. Kalbėsiu apie kitką.

Dabar, nesvarbu, pirktum brangią ar pigią rožę, ji bus bekvapė, tarsi plastikinė namų dekoracija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Dabar, nesvarbu, pirktum brangią ar pigią rožę, ji bus bekvapė, tarsi plastikinė namų dekoracija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Vieną vakarą su vyru tiesiog junginėjome TV kanalus, ieškodami kokios nors įdomios laidos vakarui.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vieną vakarą su vyru tiesiog junginėjome TV kanalus, ieškodami kokios nors įdomios laidos vakarui.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Frezija

Mar 9, 2016, 9:12 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 7:05 AM

Kur pradingo šiuolaikinių rožių ir tulpių kvapas?

Esu moteris per 30 ir dar atsimenu, kaip maždaug prieš 15 metų, kai eidavau kovo 8-osios proga sveikinti mokytojų ir savo mamos bei senelės, rožės kvepėjo. Kai kurios tulpės, priklausomai nuo rūšies, taip pat. O dabar, nesvarbu, pirktum brangią ar pigią rožę, ji bus bekvapė, tarsi plastikinė namų dekoracija.

Sužinojau tiesą, kur pradingo moterų mylimų gėlių kvapas.

Vieną vakarą su vyru tiesiog junginėjome TV kanalus, ieškodami kokios nors įdomios laidos vakarui. Ir tada per „Discovery“ kanalą pamatėme laidą apie Olandijos gėlių pramonę, didžiausius gėlių tiekėjus visoje Europoje ir gėlių genetinę modifikaciją.

Pasirodo, rožės neteko kvapo ne šiaip sau. Iš jų buvo specialiai pašalintas genas, atsakingas už gėlės nuostabų aromatą. Ir tai padaryta tik dėl žmonių, sergančių alergija, nes jie negalėdavo pirkti rožių, kurių kvapas juos alergizuodavo.

Tad buvo nuspręsta „patobulinti“ gėles vien dėl alergiją turinčių žmonių. Todėl maždaug 95 proc. į Europos rinką patenkančių rožių ir tulpių virto bekvapėmis.

Nežinau, kaip kituose miestuose, bet vilniečių pamėgtame Konarskio gatvės gėlių turgelyje paklausus, ar turi kvepiančių rožių, ne vienerius metus girdėdavau „ne“. O tada man pasiūlydavo įsigyti frezijų. 

Retai kas iš jaunosios kartos išvis bežino, kaip kvepia rožės. Rožių kvapo žvakės ar smilkalai nė iš tolo neprimena tikrų rožių, o man asmeniškai net smirda.

Pati auginu rytietiškas kvapnias lelijas, frezijas, tulpes, hiacintus ir jau maždaug liepą nuo mano palangių sklis nuostabus gėlių aromatas.

Man gėlė be kvapo – tai ne gėlė, o kažkokia dirbtinės gėlės gyva kopija. Bet dabar aišku, kad yra žmonių, kuriems patinka ir bekvapės gėlės.

Tad mano vyras žino, kad aš niekada nebelaukiu rožių ar tulpių puokščių, o geriausios gėlės man yra frezijos ar lelijos, nes jos bent kvapą turi.

Dėkoju savo vyrui, kad daugiau kaip 10 metų nepamiršta manęs pasveikint švenčių progomis. Visoms moterims linkiu kuo daugiau laimės ir gėlių.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?