„Tūkstantmečio vaikų“ žvaigždė: 40 priežasčių didžiuotis Lietuva

Kovo 11-ąją švenčiame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kviečiu perskaityti 40 trumpų minčių apie tai, kodėl kiekvienas turėtume didžiuotis savo valstybe, ir tuo, kad esame lietuviai. Su švente, draugai!

Su gimtadieniu, Lietuva!<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Su gimtadieniu, Lietuva!<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kiekvienas turėtume didžiuotis savo valstybe, ir tuo, kad esame lietuviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienas turėtume didžiuotis savo valstybe, ir tuo, kad esame lietuviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jokimas Tamulionis

Mar 10, 2016, 9:11 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 2:11 AM

1. Nes gyvename šalyje, kurioje net medžių lapai rudenį nusidažo trispalvės spalvomis.

2. Nes Kuršių Nerija – tai geriau nei Hurgada, Maljorka, Antalija ir daug kitų kurortų kartu sudėjus.

3. Nes turime sparčiausią pasaulyje „Wi-Fi“.

4. Nes 1991 metų sausio 13-osios dienos įvykiai tik dar kartą įrodė, kaip trokštame laisvės ir ką esame pasiryžę už ją atiduoti.

5. Nes kai pradedi pykti, kad valstybė tau nieko neduoda, visada gali atsiversti „Neregėtą Lietuvą“ ir iš karto supranti, kodėl verta būti Lietuvos dalimi.

6. Nes esame trečia stipriausia pasaulio šalis krepšinyje.

7. Nes Kauno „Žalgiris“, kuris turi mažą biudžetą, rodo nagus elitiniams Europos krepšinio gigantams.

8. Nes 1791 metais tapome pirmąja Europos valstybe, antrąja pasaulio valstybe (iš karto po JAV), kuri priėmė savo Konstituciją.

9. Nes žinodami, kad eina mirti, savo tautos ateities į miškus išėjo ginti per 20000 lietuvių, kurių dauguma buvo vos 16-18 metų.

10. Nes lietuvių ginti Tėvynę nereikia mokyti ir dabar – jau antrus metus iš eilės privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti veikiausiai neprireiks šauktinių – visas vietas užpildys savanoriai.

11. Nes „Anykščių šilelis“ – vienas geriausių bet kada sukurtų kūrinių apie gamtą, kurį įdainuoja net Pietų Korėjoje.

12. Nes gyvename pačioje Europos širdyje – geografinis žemyno centras yra šalia mūsų sostinės.

13. Nes turime gotikinę Onos bažnyčią, kurią norėjo ant rankos išsinešti pats Napoleonas Bonapartas.

14. Nes Vytauto valdymo laikais buvome didžiausia ir galingiausia Europos valstybė, besidriekianti nuo Baltijos iki Juodosios jūros.

15. Nes Trakų pilis – vienas labiausiai užsienio bei Lietuvos turistų lankomų objektų. Pelėsiais ir kerpėm apaugusi Maironio apdainuota pilis mūsų laikais neatpažįstamai pasikeitė!

16. Nes LDK laikais Vilnius buvo visų tautų globėja, o Lietuva – viena tolerantiškiausių ir moderniausių valstybių pasaulyje.

17. Nes du kartus buvome pirma Baltijos valstybė, kuri paskelbė nepriklausomybę nuo Rusijos.

18. Nes kryždirbystė įtraukta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą. Argi gali būti kas gražiau nei važiuoti vasarą atokiu rajoniniu keliu ir pastebėti tolumoje matomą kelis dešimtmečius skaičiuojantį medinį kryžių?

19. Nes sutartinės – taip pat į Nematerialaus paveldo sąrašą UNESCO įtrauktas lietuvių liaudies pasididžiavimas, kuris priverčia aikčioti ne vieną svetimšalį.

20. Nes Steponas Darius ir Stasys Girėnas – Lietuvos ir viso pasaulio aviacijos pionieriai, tapę nemirtinga istorijos dalimi.

21. Nes Dainų šventė – vienas gražiausių reginių, pritraukiantis visame pasaulyje išsibarsčiusių lietuvių dėmesį. Tūkstančiai vienoje vietoje Lietuvos himną ar liaudiškas dainas dainuojančių įvairių kartų žmonių – ypatingas reiškinys.

22. Nes esame svetingiausia tauta pasaulyje.

23. Nes mūsų tautiečiai myli savo kalbą bei kultūrą. Ypač tai pasirodė 1864–1904 metais, kai uždraudus lotynišką raidyną Lietuvoje išplito pasaulyje atitikmenų neturinti knygnešystė.

24. Nes kur dar pasaulyje galėtum aplankyti arklio, akmenų, inkilų, bitininkystės, velnių ir kitus kvapą gniaužiančius muziejus vienoje šalyje?

25. Nes Vilniaus Universitetas (VU) nuo pat įkūrimo 1579 metais tapo svarbiausiu mokslo židiniu visoje Rytų Europoje. Net carinės Rusijos priespaudos metais VU buvo vertinamas kaip geriausias visos imperijos universitetas. Tradicijas išlaiko iki šiol.

26. Nes Vilniaus senamiestis – į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtraukta vieta, pritraukianti ne tik tolimųjų rytų turistus, bet ir žavinti mus, lietuvius.

27. Nes Romas Kalanta aiškiai pasakė, jog nenori matyti okupacinės valdžios Lietuvoje. Tai padarė paaukodamas savo gyvybę – susidegindamas.

28. Nes bendras vidaus produktas vienam gyventojui per paskutinius 25 metus išaugo net ~800 procentų (vos 2840 dolerių teko vienam žmogui 1990 metais, o jau 22788 doleriai 2015 metais).

29. Nes Lietuvoje pradedami „StartUp“ sulaukia susidomėjimo bei multimilijoninių investicijų.

30. Nes naminė lietuviška duona – skaniausias ir nuoširdžiausias patiekalas, kokį gali sukurti žmogus.

31. Nes kiekvieną pavasarį sraunios upės plukdo ledų sangrūdas, kurios upių deltose sukuria natūralius gamtinius šedevrus.

32. Nes norint atitrūkti nuo miesto gyvenimo vykti į užsienį nebūtina – Lietuvoje pilna žmogaus rankos beveik nepaliestų vietelių, kuriose ramybę atrasti gali kiekvienas.

33. Nes turime atstatytus unikalius Valdovų rūmus – pirmąjį valstybės gyvavimo etapą primenantį statinį. Ilga ta mūsų istorija!

34. Nes Kryžių kalnas – atitikmenų pasaulyje neturintis objektas, kuris traukia turistų minias. Neatsitiktinai Popiežius, atvykęs į mūsų šalį, pamaldas laikė būtent šioje vietoje.

35. Nes galime didžiuotis ir gėrėtis Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybiniu palikimu, kuris vertinamas visame pasaulyje.

36. Nes Kernavė yra Lietuvos viduramžių galybę atspindinti vieta – kur dar tiek pasaulyje galima rasti archeologinių radinių vienoje vietoje?

37. Nes nors esame maža šalis, geopolitinėje arenoje visada pasakome savo poziciją, kad ir ne visada mus išgirsta. Esame dideli savo vidumi.

38. Nes kiekvienų metų liepos 6 dienos 21 valandą visame pasaulyje traukiame mūsų šalies himną. Ar yra pasaulyje kita tauta, kuri sugebėtų tai?

39. Nes per paskutinius 10 metų išaugo lietuvių patriotiškumas – dabar beveik per kiekvieną valstybinę šventę eidamas gatve gali matyti iškeltas trispalves. Gražus vaizdas.

40. Nes per kiekvienas didesnes krepšinio varžybas šiurpuliukai nubėga kūnu, kai arenoje esantys lietuviai traukia: „Vardan tos Lietuvos/ Vienybė težydi.“

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?