Šešiamečio tėvą supykdė nauja ugdymo tvarka: „Tai – kankinimas!“

Nuo šių metų priešmokyklinis ugdymas tampa privalomas. Į grupeles eis visi: ir tie, kurie iki šiol darželį lankė, ir tie, kurie kaime su bobute augo. Įstatymas priimtas, bet ar apie viską pagalvota? Kyla klausimas, kaip bus su pietų miegu?

Dabar jis privalės žygiuot į priešmokyklinę grupę, nešinas patalynės komplektu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Dabar jis privalės žygiuot į priešmokyklinę grupę, nešinas patalynės komplektu.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mano vaikas auginamas normaliai – eina miegoti 20-21 valandą ir keliasi 7-8 valandą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mano vaikas auginamas normaliai – eina miegoti 20-21 valandą ir keliasi 7-8 valandą.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jonas

2016-03-30 15:32, atnaujinta 2017-05-31 03:40

Iki šiol, kol vaikas lankydavo priešmokyklinę grupę, bet ji nebuvo privaloma, pietų miegas buvo būtinybė. Auklėtojos tos pačios, grupė ta pati, lovos yra.

Kaip žinia, retas vaikas nuo 6 metų nori miego, nebent tėvai žadina jį su pirmais gaidžiais (kur tau pirmais, gaidžiai tokiu metu dar tik snapą giliau įkiša po sparnu) ir pristato į ugdymo įstaigą dar net auklėtojoms nespėjus atrakinti durų. Bet tokių yra mažuma. Ir tokiems tėvams reikėtų susirūpinti vaiko gerove, jei jiems bent kažkiek svarbūs vaikai, o ne jie patys.

Šį klausimą kelia normaliai auginamo vaiko tėvas. Vaiko, kuris eina miegoti 20-21 valandą ir keliasi 7-8 valandą. Pagal visas normas, 6 metų amžiaus vaikui visiškai pakanka 11,5 valandų miego.

Vėlgi, imu domėn vidurkį. Visada pasitaikys individualybių – vaikų, kurie net ir besimokydami pradinėje klasėje, mielu noru grįžę mes kuprinę į kampą ir pirmu taikymu žygiuos į lovą. Bet ką daryti tam normaliam vaikui, kuriam užtenka įprasto naktinio miego?

Iki šiol jis galėjo augti su aukle namuose, nuo 6 metų nekankinamas pietų miegu, o per tą laiką dūkti lauke, piešti, klausytis skaitomų pasakų, pats dėlioti raides ir leisti vaikiškas savo dieneles.

Kur logika? Kas sugebės atsakyti? Visgi sveikam šešiamečiui pietų miegas iš tiesų yra lengvas kankinimo būdas.

* * *

Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo departamento Ikimokyklinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Grigaravičienė patikino, jog pietų miegas privalomas nebus.

„Švietimo ir mokslo ministerija, informuoja, kad nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. yra įteisintas privalomas priešmokyklinis ugdymas visiems vaikams, kuriems tais kalendoriniais metais sueina 6 metai.

Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintuose dokumentuose nėra reglamentuota, kad visi vaikai turi miegoti pietų miego. Nuo 2016 m. gegužės 1 d. įsigaliosiančiose naujos redakcijos Higienos normose HN 75:2016 numatyta, kad jei vaikų ugdymas vykdomas ilgiau nei 4 val., turi būti organizuojamas vaikų maitinimas ir poilsis tam skirtose patalpose ir (ar) pritaikytose erdvėse.

Minėtame dokumente nėra griežto nurodymo, kad vaikui būtina miegoti.

Kiekviena įstaiga, vykdanti ikimokyklinio ir/ar priešmokyklinio ugdymo programas, turi atsižvelgti į vaikų, šeimų poreikius ir esant reikalui organizuoti ugdymo ir miego/poilsio laiką taip, kad visiems būtų patogu, saugu, ir kad nekenktų vaikų sveikatai“, – sakė I.Grigaravičienė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.