Dirbau su pareigūnais, nuo kurių pabėgo žudikas. Bėda – ne ten

Anuomet, kai dar dirbau kalėjime, vis parašydavau jums, nes naiviai tikėjau, kad viešumu galima nugalėti Lietuvą apnikusias blogybes. Bet su laiku toks idealistinis tikėjimas išblėso. Sumojau vieną dieną, kad jau pats laikas kelti baltą vėliavą ir pasiduoti, nes žvelgti į beprasmybę man pabodo.

Žudiko Mariaus Jonkaus pabėgimas sekmadienį sukėlė ant kojų šimtus pareigūnų.
Žudiko Mariaus Jonkaus pabėgimas sekmadienį sukėlė ant kojų šimtus pareigūnų.
Buvusio kalėjimo pareigūno nuomone, atsakomybę turėtų prisiimti ne tik žudiką iš akių paleidę pareigūnai, bet ir Kalėjimų departamento vadovybė.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Buvusio kalėjimo pareigūno nuomone, atsakomybę turėtų prisiimti ne tik žudiką iš akių paleidę pareigūnai, bet ir Kalėjimų departamento vadovybė.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Teisingumo ministras J.Bernatonis (kairėje) yra patenkintas Kalėjimų departamento vadovės Ž.Mikėnaitės (nuotr.) darbu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisingumo ministras J.Bernatonis (kairėje) yra patenkintas Kalėjimų departamento vadovės Ž.Mikėnaitės (nuotr.) darbu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kalėjimų departamentas informavo, kad dėl nuteistojo pabėgimo bus įvertinti pareigūnų veiksmai.
Kalėjimų departamentas informavo, kad dėl nuteistojo pabėgimo bus įvertinti pareigūnų veiksmai.
Žudikas iš Lazdynuose esančios Vilniaus universitetinės ligoninės pabėgo pastoliais, išlipęs pro langą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žudikas iš Lazdynuose esančios Vilniaus universitetinės ligoninės pabėgo pastoliais, išlipęs pro langą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Stasys B.

Apr 25, 2016, 6:24 PM, atnaujinta May 27, 2017, 4:07 PM

Lietuviai turi tokį banalų, bet kartu teisingą posakį, kad nėra to blogo, kuris neišeitų į gerą. Tai tiesa, nes dabar turiu puikų darbą. O kas dar svarbiau – esu gerbiamas ir vertinamas, mat Lietuvoje man tai buvo nepatirtas jausmas.

Bet šįsyk vėl nusprendžiau parašyti, nes proga – neeilinė.

Savaitgalį griausmingai nuskambėjo, kad žudikas papustė padus. Ir ne šiaip nešė kudašių, o pabėgo nuo dviejų ginkluotų Laisvės atėmimo vietų ligoninės (LAVL) pareigūnų, kurie jį saugojo ligoninėje.

Aš dirbau būtent ten ir būtent su tais, bet nieko teisinti neketinu.

Paskaitęs Kalėjimų departamento oficialų pranešimą, ėmiau klausti aš savęs – nejau mes išprotėjome? Man pasirodė, kad gal jau, nes Kalėjimų departamentas viešame laiške net neatsiprašė eilinių žmonių, kad dėl jų kaltės buvo kilęs realus pavojus eilinių miestelėnių gyvybėms, net neišreiškė menkiausio apgailestavimo dėl susiklosčiusios padėties. O ar ne nuo to jiems derėjo ir pradėti?

Toliau – dar gražiau, nes iš departamento pranešimo susiformavo regimybė, kad dėl visko kalti tiktai eiliniai pareigūnai, dar buvo pagrasinta jiems bylomis. Tad tuo pasibaisėjęs užsiduodu sau klausimą – ar kaip ir Kražių skerdiko atveju nukentės tiktai eiliniai iešmininkai, o vadovybė vėl išbris sausa iš balos?

Už ką atsako Kalėjimų departamento vadovė Živilė Mikėnaitė? Ir ar ji prisiima moralinę atsakomybę bent už ką nors? Ar čia vis dar tebegalioja principas, kad kuo žemesnis – tuo kaltesnis?

Man labai maga sužinoti, ar vadovybė bent nutuokia, kiek yra laisvų prižiūrėtojų etatų, neužimtų Laisvės atėmimo vietų ligoninėje? Ar bent įsivaizduoja, kodėl niekas nesiveržia paplušėti tokiame darbe?

Gal žino, kiek gauna tas eilinis pareigūnas, kuris saugojo už tuos kelis šimtus tą pavojingąjį žudiką? Ar ji bent nutuokia, koksai požiūris LAVL vyrauja į eilinį pareigūną?

Gal čia ir glūdi pabėgimo šaknys? Pareigūnų motyvacijos stoka? 

Kodėl toje laisvės atėmimo vietoje jau daugybę mėnesių nėra direktoriaus ir kokiomis aplinkybėmis jis buvo atleistas? Ar nebuvimas nuolatinio laivo kapitono neturėjo įtakos šiam nutikimui? O gal tai visiškai nė motais? Nes kaip ir kitais atvejais, taip ir šiuo – mažiausias liks kalčiausias.

Nuojauta man kužda, kad Kalėjimų departamento ir LAVL komisija šituo kampu keliamų klausimų netirs, mat paprasčiau viską nurašyti eiliniams pareigūnams.

Dar visai neseniai, tiktai prieš keletą savaičių spaudoje sušmėžavo toks įvykis, kai iš Laisvės atėmimo ligoninės išrašytas nuteistasis, kuris turėjo būti vežamas į pataisos namus, nuvestas pas Viešojo saugumo tarnybos konvojaus pareigūnus numirė. Ir ką? Nieko! Buvo skelbiama, kad bus pradėtas tyrimas, bet ar apie jo pabaigą ir, juo labiau, rezultatus kas nors išgirs? Gal kas atsakomybę susimylės ir prisiims?

Ale baikite! Kalėjimų departamentas užsiėmęs rožinės norvegiškos sistemos diegimu, kur kaliniai laistys sau gėlytes plačiuose kalėjimų daržuose, ir bus visi laimingi.

Bet, žinote, man netgi nejuokinga, o baugu! Baugu, kad valstybinių įstaigų vadovai įvykus kam nors panašaus gali tiesiog nusiplauti sau rankas, it tasai Poncijus Pilotas prieš nukryžiuojant Kristų, ir pareikšti, kad jie čia nekalti, o kalčiausi, visų pirma, eiliniai!

Labai noriu tikėti, kad į tai reaguos šalies vadovai ir toks gėdingas bei neadekvatus elgesys bus tinkamai įvertintas.

* * *

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis teigė, kad Kalėjimų departamento vadovės Živilės Mikėnaitės darbu yra patenkintas, o teisinėje valstybėje prioritetas teikiamas asmeninei atsakomybei.

- Ar dėl nusikaltėlio pabėgimo turi būti svarstomi tik eiliniai pareigūnai?, – ministro paklausė „Bendraukime“.

– Dėl šių pareigūnų veiklos jau yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 229 straipsnį (tarnybos pareigų neatlikimas), kuris turėtų ir išaiškinti šių pareigūnų atsakomybę bei šio nuteistojo pabėgimo aplinkybes.

Jeigu ikiteisminio tyrimo metu paaiškėtų, kad prižiūrėtojų darbas nėra tinkamai reglamentuotas arba buvo netinkamai organizuotas, bus vertinami ir aukštesniųjų pareigūnų veiksmai.

Tačiau manau, kad dėl šio ypatingo atvejo pirmiausia turėtume išsiaiškinti kalinį privalėjusių saugoti prižiūrėtojų tiesioginę atsakomybę.

- Ar Kalėjimų departamento vadovė turėtų prisiimti atsakomybę dėl šio įvykio? Kokią?

– Teisingumo ministerija analizuoja šio įvykio priežastis. Tačiau kalėjimų departamento direktorės p. Živilės Mikėnaitės veiklą vertinu labai teigiamai. Jos dėka sėkmingai pertvarkoma ši sistema, pašalinta daugybė įsisenėjusių trūkumų, todėl nemanau, kad kelių prižiūrėtojų klaidos turėtų jai mesti šešėlį.

Teisinėje valstybėje prioritetas teikiamas ne kolektyvinei, o asmeninei atsakomybei.

- Kokiomis priemonėmis ketinama skatinti kalėjimų pareigūnų motyvaciją?

– Teisingumo ministerija yra parengusi Tarnybos kalėjimų departamente statuto pataisas, kuriose numatytos sąžiningai dirbančių pareigūnų skatinimo priemonės. Šiuo metu šioje tarnyboje yra mažiausi atlyginimai tarp statutinių organizacijų.

Projekte siūloma didinti žemiausios grandies pataisos pareigūnų (prižiūrėtojų, vyresniųjų prižiūrėtojų, vyriausiųjų prižiūrėtojų) pareiginę algą. Statuto projekte taip pat nustatytos papildomos pataisos pareigūnų skatinimo formos. Pavyzdžiui, iki 4 pareiginių algų dydžio piniginė išmoka būtų išmokėta už pareigūnų dalyvavimą atskleidžiant ar ištiriant nusikalstamas veikas ar kitus teisės pažeidimus, padarytus bausmių vykdymo įstaigose.

– Kodėl Laisvės atėmimo vietų ligoninė neturi direktoriaus?

– Ankstesniam Laisvės atėmimo vietų ligoninės vadovui turėjau daug priekaištų, jam buvo skirta keletas nuobaudų, todėl jis savo noru išėjo iš darbo. Padėtis ligoninėje pagerėjo, sklandžiau vyksta jos perkėlimas į Pravieniškes. Naujo vadovo atranka vyks dar šiais metais. 

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.