Vaikinas iš kaimo kreipėsi į tuos, kurie abejoja, ar balsuoti

Šis sekmadienis mūsų valstybei, ko gero, taps viena iš svarbiausių dienų per pastaruosius kelerius metus. Tai – apsisprendimo diena, kuomet balsuodami rinkimuose į Seimą nuspręsime, kokią ateityje norėsime matyti ne tik Lietuvą, bet ir pasaulį!

Laikai pasikeitė, todėl privalome prisiimti atsakomybę už savo sprendimus ir suvokti, kad mes patys esame savo valstybės ir darnios visuomenės kūrėjai.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Laikai pasikeitė, todėl privalome prisiimti atsakomybę už savo sprendimus ir suvokti, kad mes patys esame savo valstybės ir darnios visuomenės kūrėjai.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Adas Viliušis

Oct 7, 2016, 5:24 PM, atnaujinta May 11, 2017, 7:31 AM

Ironiška, bet domėjimasis sprendimais, nuo kurių priklauso mūsų visų gyvenimas ir jo gerovė, Pilietinės visuomenės instituto duomenimis, vis dar atsilieka nuo domėjimosi kriminalinėmis naujienomis. Tad nenuostabu, kad prieš rinkimus girdime nusivylimą ir pilietinį apatiškumą atspindinčius žodžius – „nebalsuosiu, nes visi politikai vagys“, „vis tiek mano balsas nieko nereiškia“, arba „nežinau, už ką balsuoti, nes politika nesidomiu“.

Tačiau toks požiūris mūsų šalį paprasčiausiai stumia į stagnacijos liūną, bujojusį prieš keliasdešimt metų, kai tikroji rinkimų teisė net neegzistavo, o vyravusi santvarka pilietį menkai vertė mąstyti apie savo ir kitų žmonių ateitį, mat viskas buvo „sureguliuota“ ir „padėta ant lėkštutės“.

Laikai pasikeitė, todėl privalome prisiimti atsakomybę už savo sprendimus ir suvokti, kad mes patys esame savo valstybės ir darnios visuomenės kūrėjai – tiek kaimo bendruomenės, tiek pasaulio kontekste. Turime prisiminti, kad mūsų tautos atstovų priimti įstatymai kas dieną mus lydi kiekviename žingsnyje.

Negana to, esame kur kas įtakingesni, nei galime įsivaizduoti. Valstybė, kurioje gyvename, yra tarptautinės bendruomenės narė, aktyviai dalyvaujanti beveik 50 tarptautinių tarpvyriausybinių organizacijų veikloje. Mūsų išrinkti politikai ne kartą buvo patekę į tarptautinių organizacijų valdančių organų sudėtį ir jiems pirmininkavo.

Būdama aktyvia tarptautinių organizacijų nare, Lietuva prisideda prie taikos palaikymo pasaulyje, žmogaus teisių ir demokratijos stiprinimo, skurdo ir neraštingumo mažinimo, aplinkos apsaugos skatinimo ir kitų globalių problemų sprendimo. Taigi, mūsų, Lietuvos piliečių, kaimo gyventojų, teisingas pasirinkimas neabejotinai lems ir sėkmingą pasaulio vystymąsi.

Tad jeigu jau nusprendėte atlikti savo pilietinę pareigą balsuodami, bet vis dar negalite apsispręsti, kurią partiją ir kandidatą palaikyti rinkimuose į Seimą, jums gali padėti keletas puikių internetinių iniciatyvų.

Ko gero, išsamiausią informaciją apie visų keturiolikos partijų parengtas programas ir balsavimo eigą galite rasti balsuoklietuvai.lt puslapyje. Šioje svetainėje taip pat pateikiama visų partijų istorijų apžvalga, partijų debatų įrašai ir daug kitos naudingos informacijos.

Kitame puslapyje manobalsas.lt galite atlikti testą, kuris palygina jūsų ir politikų atsakymus į svarbiausius vertybinius klausimus.

O svetainėje manoSeimas.lt testas padės nubrėžti paraleles tarp Seimo narių balsavimų ir jūsų požiūrio į dvylika svarbiausių valstybės gyvenimo klausimų.

Dar vienas gana kritiškai partijų programas vertinantis yra Lietuvos laisvosios rinkos instituto puslapis (www.llri.lt/naujienos/ekonomine-politika), išrinkęs ir išanalizavęs ryškiausias partijų rinkimų programų nuostatas, kurios veiks žmonių atlyginimus, mokesčius, pasirinkimo laisvę ir kasdienį ekonominį gyvenimą.

Na, o štai Vyriausiosios rinkimų komisijos administruojamame puslapyje www.vrk.lt/2016-seimo galite rasti visų kandidatų sąrašus, informaciją apie juos bei kandidatų vienmandatėse Vilkaviškio rajono apygardose informacinius leidinius www.vrk.lt/kandidatu-vienmandatese-apygardose-informaciniai-leidiniai.

Taigi, nuoširdžiai tikime, kad šiuose Seimo rinkimuose dalyvausite aktyviai ir taip prisidėsite ne tik prie savo šeimos, bendruomenės, visos valstybės gerovės, bet ir prie globalių problemų sprendimų! Todėl visada atminkite, kad balsuodami mes kiekvienas darome įtaką ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio raidai!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.