Emigrantės močiutė nuėjo balsuoti – tokiam pažeminimui nesiruošė

Visi žino, kad užpraeitą sekmadienį buvo pirmas, o šį bus antras rinkimų turas. Paskambinusi Lietuvoje balsavusiai močiutei išgirdau štai kokią istoriją, kad turėjau su jumis pasidalinti. Ar kartais skrupulingai atliekama pareiga neprasilenkia su žmogiškumu ir pagarba?

T.Bauro asociatyvioji nuotr.
T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Kiekvieno piliečio pareiga balsuoti.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Kiekvieno piliečio pareiga balsuoti.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Taigi, geros nuotaikos, vienoje rankoje laikydama lazdukę, kitoje – lapelį, močiutė įžengė į balsavimo vietą.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Taigi, geros nuotaikos, vienoje rankoje laikydama lazdukę, kitoje – lapelį, močiutė įžengė į balsavimo vietą.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta

Oct 20, 2016, 10:50 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:35 PM

Mano močiutė dar labai guvi ir gyvenimo džiaugsmo kupina moteris. Savo meilę ir rūpestį ji išdalino dviems vaikams ir mums, keturiems anūkams. Bet aš ne apie tai, aš apie pagarbą senatvei, kuri kol kas skleidžiasi tik rinkiminiuose šūkiuose...

Spalio 17 d. mano močiutei sukako 91 metai – labai gražus amžius, tiesa? Tą dieną kaip įprasta paskambinau močiutei pasveikinti su gimtadieniu. Gyvenu toli nuo Lietuvos, todėl savo apsilankymu pradžiuginu ją kartą kitą per metus. Ir štai ką išgirdau.

Kiekvieno piliečio pareiga balsuoti. Tą patį galvoja ir mano močiutė. Ji visada pareiginga, tad šie rinkimai nebuvo išimtis. Nors pagal savo amžių ji jau seniai galėtų balsuoti namuose, bet ta proga nepasinaudojo. Galbūt ir negalėjo, nes jos ir senelio kvietimai blasuoti nebuvo įteikti į rankas, o neradus jos namuose buvo palikti pas kaimynus.

Bet tiek to. Sekmadienį jie išsiruošė balsuoti. Nuo jų namų – gan tolima kelionė, turint omenyje jų garbų amžių ir fizines galimybes. Balsuoti močiutė ėjo tam pasiruošusi ir viską apgalvojusi, kad nereikėtų gaišti ir gaišinti kitų. Už ką balsuos ji užsirašė ant lapelio. Sutikite, kartais ir mes mums svarbią informaciją užsirašome ant lapelio, nepaisant mūsų amžiaus.

Taigi, geros nuotaikos, vienoje rankoje laikydama lazdukę, kitoje – lapelį, močiutė įžengė į balsavimo vietą. Ir buvo tuojau pat išprašyta lauk vienos arogantiškos rinkimų komisijos narės. Mat tas lapelis močiutės rankoje sukėlė jai įtarimus papirkinėjimu ar dar velniai žino kuo.

Močiutei, visą gyvenimą buvusiai sąžiningai, tai buvo didelis smūgis ir jos orumo pažeminimas. Patalpoje buvo ir daugiau žmonių. Močiutė pasakojo, kad jie žiūrėjo į ją kaip į nusikaltėlę.

Ar taip turėjo pasielgti komisijos narė? Ar negalėjo parodyti senatvei daugiau pagarbos ir užuojautos? Ar visose situacijose reikia elgtis vienodai, neatsižvelgiant į žmogaus amžių ir statusą? Ačiū už dėmesį.

***

Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė žiniasklaidai Jūratė Sokolova atsiprašė laiško autorės močiutės ir pripažino komisijos narės kaltę.

„Su močiute tikrai buvo pasielgta netinkamai, jei kam ir kilo įtarimų dėl papirkinėjimo, tai buvo galima išsiaiškinti ne tokiu arogantišku būdu, neįžeidžiant solidaus amžiaus moters. Komisijos narė pirmiausia turėjo išsiaiškinti situaciją ir tik tuomet daryti išvadas.

Rinkimų komisijos pirmininkė ir nariai buvo informuoti, kad atvejų, kai žmonės atsineša įtartinus lapelius, kuriuose pasikartoja skaičiai, lapeliai yra atspausdinti ar yra koks nors kitas prierašas apie balsavimą gali pasitaikyti, ir tokiais atvejais galima įtarti papirkinėjimą.

Tačiau  kai pats rinkėjas atsineša lapelį su savo apsisprendimu, atsižvelgiant ir į tai, kokio garbingo amžiaus rinkėjas atėjo balsuoti, rinkėjo tikrai negalima kaltinti parduodant balsą ar elgtis netinkamai.

Apylinkės rinkimų komisijos narė pasielgė nekorektiškai ir nemandagiai, ir tikrai galėjo parodyti daugiau supratingumo bei pagarbos tokio garbaus amžiaus rinkėjai. VRK apgailestauja dėl rinkimų komisijos narės netinkamo elgesio su rinkėja ir atsiprašo už patirtą pažeminimą“, – sakė J.Sokolova.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.