Man vaikas pasakojo, kas daroma, kai darželyje nenori miegoti

Siaubas – kitaip neapibūdinsi atvejo, kai Kauno darželinukas apsinuodijo psichotropiniais vaistais. Tarkim, paaiškės, kad vaistų vaikui buvo suduota Kauno darželyje. Tokiu atveju pats laikas būtų iškelti klausimą – kas gali sudaryti prielaidą tokiam absurdui įvykti? Manau, atsakymas yra paprastas – prievartinis vaikų migdymas valstybiniuose darželiuose.

Daugybė šeimų patvirtins: pietų miegas darželyje – kasdienis stresas visiems šeimos nariams.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugybė šeimų patvirtins: pietų miegas darželyje – kasdienis stresas visiems šeimos nariams.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Spalio pabaigoje įsiplieskė skandalas dėl stipriais psichotropiniais vaistais apsinuodijusio Kauno vaikų darželio „Bitutė“ dvejų metų auklėtinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Spalio pabaigoje įsiplieskė skandalas dėl stipriais psichotropiniais vaistais apsinuodijusio Kauno vaikų darželio „Bitutė“ dvejų metų auklėtinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Mama

Nov 11, 2016, 3:24 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 5:10 AM

Jūsų vaikui patinka pietų miegas darželyje? Tada aš jūsų nepažįstu. Nes šita sovietine atgyvena skundžiasi visi darželinukų tėvai, su kuriais pasišneku.

Daugybė šeimų patvirtins: pietų miegas – kasdienis stresas visiems šeimos nariams. Vaikas irzlus, nenori eiti į darželį. Ne dėl blogų auklėtojų, ne dėl peštukų grupiokų, o dėl to prakeikto 3 valandas trunkančio pietų miego.

O kas būna, jei vaikas nenori miegoti? Man vaikas pasakojo. O tvarkomasi taip: vaikams liepiama gulėti ant šono atsukus veidą į auklėtoją ir pasikišus po skruostu delnus – kad ši matytų, ar užmerktos akys ir ką daro rankos. Judėti draudžiama. Kartais vaikas taip kankinasi neužmigęs visas tris valandas.

Keltis ir eiti į tualetą – draudžiama. Nes kai kurie bandė gudrauti, kad nereiktų miegoti – dažnai prašydavosi į tualetą. O jei vaikas iš tikrųjų užsinori į tualetą, turi kentėti. Svyra rankos, kai pasiklausai.

Bandžiau kalbėtis su auklėtojomis. Prašyti, kad leistų vaikui nemiegoti, tyliai padėlioti dėlionę ar piešti, kol kiti vaikai miega. Ne. Nes tokia tvarka – vaikui privalomas poilsis.

Gerai, sakykim, vaikui 1,5 metų ir jam dar reikia pamiegot. Bet nebūtinai 2-mečiui reikia. Dar nepamirškim, kad dauguma vaikų šiais laikais darželį lanko iki 7 metų, nes tik nuo tada jiems priklauso eiti į mokyklą. Tai ar kokiam 5-mečiui ar net 7-mečiui reikalingas pietų miegas?

Esu įsitikinusi, kad yra priešingai. Po priverstinio pietų miego mano vaikas negali užmigti iki 23 valandos, o kartais net iki vidurnakčio. Ryte neįmanoma prižadinti! Pervargusį nuvedi į darželį, o vakare vėl viskas iš naujo. Jokio poilsio nei vaikui, nei tėvams.

O va savaitgaliais, kai gali visą dieną būdrauti, kaip jo organizmas ir reikalauja, vaikas užmiega 21 valandą.

Kodėl darželiuose negali būti tokios tvarkos, kad miegoti nenorintys vaikai galėtų ir nemiegoti? Ramiai žaisti, pavyzdžiui. Bet įtariu, kad tai darželio darbuotojams būtų labai nepatogu – darbo oho kiek prisidėtų! Jei rimtai, neabejoju, kad čia kokios nors ministerijos patvirtintos taisyklės. Na bet gal laikas pakeiskti jas!

Jei vaikai buvo migdomi darželyje psichotropiniais vaistais – tai priemonė, kokią sunku sveiku protu suvokti. O jei dar paaiškėtų, kad tai vyko sistemingai...

Ir jei paaiškės, kad tai tiesa, bus visiškai akivaizdu, kad šita situacija yra prievartinio vaikų migdymo darželiuose grimasa. Ir linkiu, kad šios smurtą primenančios tvarkos būtų kuo greičiau atsisakyta!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.