Auklėtoja: „Darželyje sovietmečiu kvepia ne pietų miegas“

Perskaičiau vienos mamos nuomonę, kad darželiuose pietų miegas nėra reikalingas ir tai yra atgyvena. Norėčiau pasidalinti nuomone, pagrįsta ne tik savo mintimis, bet ir patirtimi dirbant vaikų darželyje.

Dabar kiekvienas pedagogas turi būti vaiko konsultantas, patarėjas, o ne vadas.<br>R.Jurgaičio asociatyvioji nuotr.
Dabar kiekvienas pedagogas turi būti vaiko konsultantas, patarėjas, o ne vadas.<br>R.Jurgaičio asociatyvioji nuotr.
Yra kai kurie būtini dalykai, susiję su vaiko sveikata – tai valgymas, priminimas nueiti į tualetą ir pietų miegas.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Yra kai kurie būtini dalykai, susiję su vaiko sveikata – tai valgymas, priminimas nueiti į tualetą ir pietų miegas.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Auklėtoja

Nov 16, 2016, 8:41 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 8:35 PM

Esu darželio auklėtoja. Pirmiausia, noriu pasakyti, kad tokie dalykai, kaip vaikų raminimas vaistiniais preparatais, neleidimas pajudėti ir pan. – ne tik netoleruotini, bet ir įstatymiškai neleistini dalykai, tad jeigu tai tikrai vyksta, tai nepateisinama. Tačiau nuomonė, kad pietų miegas yra nereikalingas, taip pat klaidinga.

Visų pirma, derėtų pasidomėti vaiko raida. Ar tikrai nuo 2 metų vaikui nereikalingas pietų miegelis? Juk vaikiukai greitai pavargsta ir jei nemiega pietų miegelio, štai tada būna be nuotaikos, suirzę ir išvargę. Tai kenkia vaiko imuninei sistemai ir apskritai vystymuisi, galiausiai – emocinei būklei.

Čia tas pats, kas sakyti, kad ką tik gimęs kūdikis turi išmiegoti visą naktį nepamaitintas ir dieną miegoti tik porą valandėlių. Vaiko raida yra vaiko raida ir pietų miegas – sėkmingo vystymosi dalis.

Žinoma, yra vaikų, kurie sunkiai užmiega. Tačiau tikras pedagogas niekada nelieps vaikui nekrutėti ar laikyti rankas tam tikroje pozoje. Paprastai, pasekus pasaką, ramūs vaikiukai ima migdytis, o su neklaužadžiukais dirbti reikia atskirai – prie jų prisėsti, paglostyti, kol užmiega.

Jei vaikas nenori miegoti, tai nereiškia, kad jo organizmui to nereikia. Pavyzdžiui, daugelis vaikų darželyje nenori valgyti daržovių. Kartais tikrai sunku jas įsiūlyti, kaip ir užmigdyti vaiką. Tad pagal tokią logiką galime teigti, kad daržoves reik išbraukti iš raciono?

Aišku, yra išimčių – tikrai būna jau didelių vaikų, kurie išties niekad neužmiega, nes jau yra išaugę pietų miego etapą (tai tik tie vaikai, kuriems jau yra 6 metai). Tačiau jeigu mes leisime jiems nesigulti, kiti jaus nelygybę.

Be to, labai prajuokino mintis, kad galima vaikams leisti tyliai žaisti. Ateikite į darželį pietų miego metu ir leiskite kad ir vienam vaikui žaisti. Ar bus tyla? Išbandyta – ne, nebus. Vaikai yra vaikai, jie tyliai nežaidžia. O kai kažkas triukšmauja, kiti vaikai pabunda.

Aišku, vėl yra išimčių. Ir mes turėjom tą išimtį, kuri niekad niekad neužmigdavo ir mokėjo žaisti tyliai. Tad, kitiems vaikams sumigus, mes jai leisdavome keltis. Tačiau tokių vaikų – vienetai. O tie visi nenorėliai miegoti paskui, oi, kaip skaniai parpia. :)

Beje, dėl tualeto. Garantuoju, kad tikrai nėra taip (bent jau normaliuose darželiuose), kad vaikai neleidžiami į tualetą. Nebent situacija tokia, kad per 10 min. vaikas tualete buvo jau 2 kartus ir prašydamas dar tyliai kikena. Tada tikiu, kad auklėtoja pasako, jog metas miegoti.

Na, o pabaigai norėčiau pridurti, kad pietų miegas tikrai nekvepia sovietmečiu. Sovietmečiu kvepia autoritarinis auklėjimas ir tai tikrai reikia keisti. Dabar kiekvienas pedagogas turi būti vaiko konsultantas, patarėjas, o ne vadas. Reikia stengtis, kad vaikui viskas būtų malonu – tiek veiklos, tiek ėjimas į laukutį, tiek žaidimai ir galiausiai pats miegas.

Yra kai kurie būtini dalykai, susiję su vaiko sveikata – tai valgymas, priminimas nueiti į tualetą ir pietų miegas. Vaiko valia turi būti laisva, bet šie dalykai yra privalomi dėl vaiko vystymosi. O pedagogas turi stengtis, kad vaikui tie dalykai taptų malonūs ir kad jis tai darytų savo noru – paragautų salotyčių, padėtų galvytę ant pagalvės ir į tualetą nubėgtų, kol kelnės dar sausos.

Ir dar – pietų miegas netrunka 3 valandų. Paprastai vaikai persirengę sugula apie 13 valandą, po to laukia pasakaitė prieš miegelį ir jos aptarimas, tad vaikai ima migdytis apie 13 val. 15 min. Budinasi vaikai nuo 15 valandos. Tad pietų miegas trunka 1,5 – 2 val. :)

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.