Dvynius auginanti mama pasijuto atstumta: „Kuo prasti mano vaikai?“

Esame paprasta jauna šeima, gyvename Lietuvoje ir mokame mokesčius. Iki šiol puoselėjome pilietiškumą, tautiškumą. Abu su vyru turime aukštuosius išsilavinimus. Planavome šeimos pagausėjimą...

Dvynukų mama apgailestauja dėl keisto valdžios požiūrio į mažuosius piliečius.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Dvynukų mama apgailestauja dėl keisto valdžios požiūrio į mažuosius piliečius.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė

Jan 7, 2017, 3:42 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:30 PM

Dievas davė ir turime nuostabius vaikus – dvynukus – trijų su puse mėnesio amžiaus. Jie gimė 2016 metų rugsėjį.

O dabar apie finansus. Noriu atkreipti dėmesį į Išmokų vaikams įstatymo pakeitimus, kurie įsigaliojo nuo 2017 01.01.

Noriu paklausti, kuo prastesni vaikai (dvynukai ar trynukai), gimę iki šių metų pradžios? Kodėl valstybė juos diskriminuoja? Kodėl pažeidžiamos ką tik gimusių vaikų teisės? Kaip užauginti dorą, tėvynei atsidavusį pilietį, kai jį tik gimus valstybė atstumia?

Koks skirtumas tarp dvynukų ar trynukų, gimusių 2016 12.31 ir 2017 01.01? Atsakymas – 152 eurai per mėnesį. Tai daug ar mažai?

Ačiū valstybei, kad gavome vienkartines išmokas kiekvienam vaikučiui. Gauname vaiko priežiūros pinigėlius.

Vaiko auginimo atostogose esu tik aš – mama, todėl gaunami pinigėliai negali būti didesni nei 100 proc. iki tol gaunamu pajamų.

Vadinasi, prarandame 40 proc. pajamų, kurias gautume, jei vaikai būtų pametinukai... Jau pirmais metais dvynukai skriaudžiami įstatymų..

Duok Dieve, jei įstatymų nepakeis antraisiais vaiko auginimo metais, gausim, kaip ir visi, 40 proc. (esant dvynukams – 80 proc.).

Vyriausybė, siekdama pagerinti demografinę padėtį, skiria socialinę paramą dviem ir daugiau gimusiems vaikams vienu metu 152 eurų per mėnesį, tačiau įstatymas taikomas tik gimusiems nuo šių metų sausio pirmos, iki kol vaikams sueis dveji metai.

Tai kuo prastesni vaikai, gimę iki 2017 pradžios? Ar jiems nereikia valgyti? Pieno mišiniams dviem vaikams reikia apie 130 eurų per mėnesį. Ar jiems nereikia sauskelnių? Dviem vaikams tenka jų nupirkti už 70 eurų per mėnesį.

O ką kalbėti apie būtiniausius daiktus, rūbelius, avalynę, kitas higienos priemones, medikamentus? Tikrai vienkartinės išmokos tam neužtenka...

Kaip jaustis toms mamoms, kurių vaikai į šį pasaulį pasiprašė anksčiau laiko (neišnešiotukai, ankstukai), nors jų gimimo laikas buvo numatytas „pagal įstatymą“ po Naujų metų? Juk jų poreikiai dar didesni nei laiku gimusių vaikučių.

Mieli valdininkai, jei didinate pensijas, tai juk darote visiems pensininkams? Ar tik tiems, kurie išeis į pensiją po Naujųjų?

Nesuprantu, kodėl Vyriausybė nusitaikė į silpniausius, savo žmogaus teisių negalinčius apginti naujagimius ir kūdikius? Kaip man, mamai, ugdyti savo vaikų meilę tėvynei, patriotiškumą Lietuvai, kai juos, vos gimusius, mūsų vyriausybė diskriminuoja?..

Dvynukų mama iš Kauno.

***

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyrius pakomentavo skaitytojos laišką.

„Seimo priimtu Išmokų vaikams įstatymo pakeitimu sausio 1 d. pradedama mokėti išmoka gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui. Minėta išmoka mokama nuo vaikų gimimo iki jiems sukaks dveji metai.

Iki šiol piniginę socialinę paramą reguliuojantys teisės aktai tokios išmokos nenumatė. Kadangi teisė gauti išmoką gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui siejama su vaikų gimimo faktu ir tai, kad Išmokų vaikams įstatymas, reglamentuojantis šios išmokos skyrimą, įsigaliojo 2017 m. sausio 1 d., pagal galiojantį teisinį reguliavimą išmoka gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui asmenims skiriama ir mokama už vaikus, gimusius nuo šių metų sausio 1 d.

Nes teisė į šią išmoką negali atsirasti anksčiau, nei įsigalioja šią išmoką nustatančios normos, jeigu įstatymų leidėjas nenumato kitaip.

Siekiant užtikrinti visų šeimų, auginančių vienu metu gimusius du ar daugiau vaikų, teisėtus lūkesčius, Seime svarstoma galimybė tobulinti išmokos gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui mokėjimą, sudarant sąlygas minėtą išmoką gauti ir tais atvejais, kai iki 2017 m. sausio 1 d. vienu metu gimė daugiau kaip vienas vaikas, skiriant išmoką iki vaikams sukaks dveji metai“, – komentavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.