Po ketvirtokės prašymo nesusilaikė: „Gerbiamieji, galvokite, ką darote“

Esu dviejų anūkėlių močiutė. Anūkė lanko ketvirtą klasę, anūkas kitais metais jau bus pirmokas. Seniai kirbėjo mintis pasisakyti šiuo klausimu, bet vis susilaikydavau.

Močiutė baisisi moksleivių mokymosi krūviais ir ketvirtokų užduočių sudėtingumu.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Močiutė baisisi moksleivių mokymosi krūviais ir ketvirtokų užduočių sudėtingumu.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurelija

Jan 9, 2017, 6:47 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 12:25 PM

Parašyti šį laišką paskatino vieno vakaro įvykis, kuomet anūkė paprašė pasirašyti ant jos atliktų lietuvių kalbos ir matematikos standartizuotų testų.

Dažnokai tenka paaiškinti anūkei sprendžiant matematikos, lietuvių kalbos ir gamtos pažinimo kompiuterizuotas užduotis.

Jau tuomet pastebėdavau, kad kai kurios užduotys tokios sudėtingos (kaip ir vadovėliai!) ir, atsiprašau, dėl savo sudėtingumo net kvailokos, kad man pačiai reikėdavo pasukti galvą, kaip anūkei (ji pas mus šaunuolė ir viena iš geriausiai besimokančių klasėje) paaiškinti, ko iš jos norima.

Na, bet jau šie standartizuoti testai perpildė mano kantrybės taurę. Negaliu suvokti, gerbiamieji, kas per „galvočiai“ sėdi ministerijoje. Galbūt tie, kurie neturi savo vaikų, galbūt tie, kurie įsivaizduoja, kad šiais kompiuterizuotais laikais gimsta tik vunderkindai.

Labai norėčiau pažiūrėti, kaip pasisektų šiuos testus per 45 min. atlikti patiems suaugusiems.

Kai per 45 min. ketvirtokas privalo perskaityti gana informatyvius ir sudėtingus du tekstus ir dar atsakyti į kelias dešimtis klausimų. O klausimėlių yra tokių, kad patikėkite... Kad ir toks: „Kokie yra skirtumai tarp šių tekstų?“

Suaugusiam yra apie ką pagalvoti, kad atsakytum trumpai ir teisingai, o čia – ketvirtokui! 

Arba klausimas apie ritinio išilginį pjūvį... Mūsiškė išmąstė visai nekvailai, bet, po to, prisipažino, kad net nesuprato, ko jos klausiama. Ir kur čia suprasi.

Nes tik erdvinis mąstymas ar vaizduotė leidžia būtybei modeliuoti suvokiamą pasaulį ir tai galima padaryti tvarkant atmintyje turimą vaizdinę patirtį, t.y. pagrindus.

O tų pagrindų tiek matematikoje, tiek kituose dalykuose, deja, mūsų vaikai ir neturi. Pagrindų neturėjimas tikrai neskatins vaiko tolimesnio tobulėjimo. Visa informacija, kartais ir visai nereikalinga, kišama tokiu tempu, kad rezultatus jau galime ir matyti.

Vos ne kas dešimtas rašo siųsti su „ū“, ačiū su „ų“, negali be mašinėlės atlikti primityvių matematinių veiksmų ar logiškai išdėstyti savo minčių.

Žinau, ką dabar pagalvosite: „Ai, rašo močiutė, atsimindama savo senus gerus laikus.“ Klystate, gerbiamieji. Nesu ta sena bambeklė močiutė, sakanti, kad viskas, kas geriausia, buvo mano jaunystės laikais. Ne, ir dar kartą ne.

Pati puikiai valdau kompiuterį, domiuosi naujausiais technikos pasiekimais, nes to reikia mano darbe ir bendraujant. Suprantu, pasaulis sparčiai tobulėja. Reikia žengti koja kojon su pažanga. Bet protingai.

Gerbiamieji, galvokite, ką darote! Kas norite, kad išaugtų iš mūsų vaikų? Pusiau paruošti pusfabrikačiai?

Ar mes tik stengiamės kuo geriau pasirodyti pasauliniu mastu, aplenkiant Honkongą? Ar mes tik didžiuojamės, kad esame 4G prieinamumo lyderiai? Ar stengiamės tik dėl tarptautinių švietimo tyrimų?

Nieko nebus be mūsų vaikų, be būsimų asmenybių, kurios be įgimtų savybių yra ir patirties vystymosi rezultatas. O kokią patirtį (pagrindus) jiems įdiegsime, priklausys tik nuo mūsų.

O su tokia švietimo sistema, kokia yra dabar, tikrai nieko gero nebus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.