Gimnazistė įvardino švietimo problemas: „Tapome bandomosiomis žiurkėmis“

Ilgai mąsčiau ar verta čia rašyti bet ilgiau tylėti nebegaliu.

Gimnazistė visus Lietuvos mokinius vadina „bandomosiomis žiurkėmis“.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Gimnazistė visus Lietuvos mokinius vadina „bandomosiomis žiurkėmis“.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika

Mar 20, 2017, 11:07 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:32 PM

Esu dar viena eilinė gimnazistė, kuri privalo paklusti taisyklėms, sudarytoms žmonių, kurie net neįsivaizduoja, kas vyksta mokyklose.

Drąsiai visus Lietuvos mokinius galiu vadinti „bandomosiomis žiurkėmis“. Taip pat ir save.

Pradėsiu nuo šiuo metu esančios aktualiausios temos – mokslo metų prailginimo.

Pradėsiu nuo klausimo: „Kam to reikia?“ Ir atsakymo į jį: „Ogi tam, kad Lietuvos mokiniai turėtų ilgiausias atostogas Europoje“.

Lygina su užsieniu

Na, jeigu, mes jau lygiuojamės į kitas Europos valstybės, tada lygiuokimės ne tik į jų atostogų trukmę, bet ir pačia švietimo sistema!

Dauguma Europos valstybių mokinių namų darbų neturi. Ką turi Lietuvos moksleiviai? Ilgas dienas mokykloje, o po jų – ilgas valandas namuose ruošiant namų darbus.

Mokslo krūvis kitose Europos šalyse yra bent tris kartus mažesnis nei Lietuvoje. Užsienio moksleiviai į naujas temas gilinasi daug ilgiau, turi laiko joms pasiruošt. Ką turime mes? Suskaičiuotas pamokas ir temas, kurias reikia tiesiog išmokti.

Būna dienų, kai nagrinėjama ne po vieną temą, bet po dvi ar tris. Įsivaizduokite – ateinate į istorijos pamoką. Mokytoja pradeda aiškinti temą, duoda jos konspektus, datas. Tada aiškinama nauja tema ir gaunate dar papildomų konspektų bei datų, kurias reikia išmokti. Be istorijos per dieną mokinys turi dar bent 5 ar 6 pamokas, kurias taip pat reikia išmokti ir atsiskaityti.

Noriu pasakyti, kad užsienyje septintos klasės mokinys mokosi tai, ką jau puikiai moka kiekvienas Lietuvos antrokas ar trečiokas.

Pervargę mokytojai

Dar vienas dalykas – vertinimo sistema, kuri apskritai tragedija! Manau kad vertinti mus reikia pagal žinias. Pagal ką esame vertinami dabar? Nesakau, kad mūsų žinių neįvertina, bet dauguma pažymius gauna už elgesį, o ne už mokslo gabumus, kas yra visiška beprotybė!

Čia yra kvailas metodas nusodinti mokinį, jeigu su juo nesusitvarkai. Tai yra puikus įrodymas, kad mūsų žinios ne visada atspindi pažymį, kurio esame verti.

Be to, užsienyje mokinių skaičius klasėse siekia iki 20 ir čia jau skaitosi daug! Pas mus klasėse yra po 30 mokinių ir daugiau. Puikiai suprantu ir mokytojus, kurie tikrai negali tokio dydžio auditorijai išdėstyti normaliai pamokos, nes tai tikrai nėra lengvas darbas!

Dar viena problema – mokytojai, kurie jau savo darbą turėjo seniai baigti!

Aš suprantu, kad Lietuvoje pragyvenimas tikrai nėra lengvas ir visi nori uždirbti kuo daugiau, bet... Žmogus, kuris kiekvieną mielą dieną aiškina temą trisdešimties žmonių auditorijai, iš kurių bent keliems tai neįdomu ir jie trukdo visą pamoką, – pavargsta!

Dauguma mokytojų dirba savo darbą tik tam, kad gautų už tai atlyginimą ir galėtų išgyventi iki kito atlyginimo.

Mokytojai turi būti savo srities specialistai! Jie turi sugebėti sudominti mokinį savo dėstomu dalyku taip, kad mokiniui kiltų noras mokytis! Bet dauguma mokytojų suteikia tik sausą informaciją, kurią reikia iškalti, jei nori gauti gerą pažymį.

Šiuo straipsniu visiškai nenoriu įžeisti nei mokytojų, nei mokinių!

Noriu paraginti mokinius, kad kuo daugiau jūsų rašytų savo nuomones viešai! Kuo jų daugiau bus, tuo labiau į mus bus atkreipiamas dėmesys.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?