Po valdžios užmojų blokuoti feisbuką net pradėjo ploti

Kai per skaičiau straipsnį, kuriame IT technologijų ekspertai perspėja, kad dėl alkoholio reklamos draudimų Lietuvos vartotojoms  gali būti užblokuotos „Facebook“ , „Youtube“ ir kitos dažnai lankomos svetainės, vos nepradėjau ploti iš džiaugsmo. 

 Moteris pritaria valdžiai dėl planų blokuoti „Facebook“.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Moteris pritaria valdžiai dėl planų blokuoti „Facebook“.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-15 06:37, atnaujinta 2017-05-15 11:17

Pritarčiau šiam valdžios sprendimui visomis keturiomis ir net galiu paaiškinti kodėl. 

Jau seniai pastebėjau, kad „Facebook'as“ ir kiti socialiniai tinklai tarnauja šiai tautai kaip savotiška garo nuleidimo sistema. 

Triukšmas socialinėje erdvėje

Kai įvyksta kas nors, kas sukelia nemažai triukšmo, žmonės jaučia norą išsisakyti ir tikrai turi kur. Savo paskyrose rašo protingus pastebėjimus, ištaško visą susikaupusį pyktį ir neviltį ir nuleidę garą kiūtina į lovas su atliktos pareigos jausmu. Jaučiasi išgirsti, pastebėti, o jei dar susišluoja kelis šimtus „patinka“, – tai išvis kaip kalnus nuvertę. 

Paimkim konkretų pavyzdį – pernykštį kalafioro skandalą. Tada ūžė visi socialiniai tinklai. „Neinam į prekybos centrus!“ – susišiaušė vartotojai. Kelias dienas prieš akciją ir kelias po jos vyko aršios diskusijos ir visi savo paskyrose dalijosi patirtimi. Batalijos persimetė į komentarus. 

Tie, kurie nėjo, virtualybėje kibo į atlapus ėjusiems ir pirkusiems. Tie, kurie ėjo ir pirko, vadino protesto dalyvius „durniais“... ir ką mes turime dabar? 

Šaršalas nurimo, žmonės išsirėkė, nuleido garą, apsiramino ir susitaikė. Kainos tyliai, bet nenumaldomai šliaužia aukštyn. Dabar net Norvegija, kurioje kažkada atrodė, oi, kaip brangu, savo kainomis nieko nešiurpina. Lietuvoje turim dar didesnių. 

Emocijos nuslūgsta

Dar visai nesenai socialiniai tinklai degė dėl ketverių metų Matuko, kurį, įtariama, negyvai uždaužė sužvėrėję, nuo narkotikų apsvaigę patėvis ir mama. Buvo tiek virtualių diskusijų, kad valdžia net nusprendė numaldyti kylančias bangas. Mikliai prakišo bet kokį smurtą prieš vaikus draudžiantį įstatymą (dėl kurio taip pat virė aršios virtualios diskusijos), ir tiek. 

Nesenai medijose pasirodė informacija apie tai, kad smurto prieš Matuką nepastebėję pareigūnai išsisuks nuo bausmės. Ar ši žinia ką nors sudomino? Ne. praslydo pro ausis. Juk pyktis seniai išlietas, emocijos nuslūgusios.

Spėju, kad valdžioje sėdintys asmenys puikiai žino vieną dalyką – jei kas nors nutinka, tereikia šiek tiek palaukti, leisti piliečiams reikštis virtualioje erdvėje, o paskui išlaukus, kada išsikalbėjusi ir išsirėkusi tauta apsiramins, galima tyliai ir ramiai viską užglaistyti. 

Sakykit, ką norit, o sistema puikiai veikia. Naikins lengvatą šildymui? Keli tūkstančiai piliečių išlies pagiežą „Facebook'e“, sienos mirgės skundais ir drėks nuo graudžių ašarų, o atėjus naujam šildymo sezonui visi nuolankiai mokės tiek, kiek liepta. Na, dar koks nors visuomenės veikėjas ar veikėja pagrasins emigruosianti, bet nei emigruos, nei ką. 

Ieškos kitų tribūnų

Įsigalios absurdiški reikalavimai perkant alkoholį? Na, paburbės žmonės socialiniuose tinkluose, pasiskųs vienas kitam, pasibaisės, kad „gyvensime kaip Šiaurė Korėjoje“, nuleis garą... ir mes tikrai gyvensime kaip Šiaurės Korėjoje. 

Žodžiu, jei valdžia nuspręstų blokuoti socialinius tinklus, aš jiems šimtu procentų pritarčiau. Gerai pagalvojus, gana čia laukti, blokuokit rytoj! Ženkit nuo prarajos krašto. 

Gal supratę, kad nėra kur išlieti pyktį ir iš esmės iki šiol niekas jų negirdėjo, žmonės ras kitų tribūnų išsisakyti. Pavyzdžiui, aikštėje priešais Seimo rūmus. 

Elena.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.