Jei valdžia išgirstų šį pasiūlymą, greičio mėgėjams ateitų liūdni laikai

Norėčiau su visais pasidalinti puikia mintimi, kaip galima efektyviai pažaboti greičio viršytojus. Tačiau pradėkime viską nuo pradžių.

Vairuotojas nori padėti pareigūnams gaudyti nedrausmingus greičio mėgėjus. <br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Vairuotojas nori padėti pareigūnams gaudyti nedrausmingus greičio mėgėjus. <br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius

Jun 27, 2017, 12:24 PM

Erzina „lenktynininkai“

Gyvenu aš Žemaitijoje nedideliame miestelyje ir taip jau nutiko, jog teko važiuoti tolimą kelionę – į Vilnių, Druskininkus, Birštoną ir atgal į namus. 

Nesu didelis mėgėjas lakstyti, tai natūralu, jog nemėgstu, kai ir kiti lekia tarsi be galvos. Kelionės metu oras buvo geras, pati kelionė taip pat sklandi, įvairiais kaimeliais ir miesteliais važiuojant išlindau į autostradą. Stebint kitus vairuotojus ir pradėjo lįsti į galvą genialios mintys.

Vasaros metu, kaip žinome, leistinas greitis autostradoje yra 130 kilometrų per valandą. Greitis visai normalus, tikrai pakankamas.

Tačiau važiuojant šiuo leistinu greičiu pastebi, jog kai kuriems „lenktynininkams“ šis greitis negalioja. Toks jausmas, tarsi pravažiuoja beveik pro stovintį automobilį – gal 150–170 kilometrų per valandą greičiu. 

Mintyse imi galvoti, kuo jau jis toks išskirtinis, kad gali greičiau nuvykti į norimą vietą, o likusieji turi laikytis taisyklių ir važiuoti lėčiau. 

Nori pažaboti pažeidėjus

Svarbiausia, tokių ne vienas ir ne du. Lekia jie kiek nori ir niekas jų nebaudžia. Tada ėmiau svarstyti, kaip būtų gerai, jeigu aš pats matydamas tokią situaciją galėčiau juos bausti. Ir toptelėjo tą akimirką nuostabi mintis (nors kai kam gali atrodyti, kad jau sena) – tai vaizdo registratoriai.

Taip, galite sakyti, jog tai jau atgyvena ir seniai naudojama, tačiau reikia šiek tiek politikų iniciatyvos, kad įstatymuose būtų tam tikros pataisos:

1) Reikia skatinti, kad vairuotojai įsigytų vaizdo registratorius ir fiksuotų greičio pažeidėjus;

2) Pažeidimas galėtų būti fiksuojamas tik viršijus leistiną greitį daugiau negu 20 kilometrų per valandą, priešingu atveju baisu pasidarytų ir mašiną aplenkti;

3) Svarbiausia. Už kiekvieną policijai ar tam tikrai įstaigai atsiųstą įtikinamą pažeidimą siuntėjui būtų suteikiama, pavyzdžiui, 10 eurų premija už pagalbą prižiūrint kelių eismą. Tai būtų pagrindinė motyvacija, dėl ko žmonės imtųsi stebėti pažeidėjus, nes gautų tam tikrą naudą.

4) Valstybė nuo to tik išloštų, nes pažeidėjas į valstybės biudžetą sumokėtų keletą kartų didesnę baudą, o už pagalbą atsidėkotų tik 10 eurų. 

Aš pats važiuodamas autostrada pastebėjau gal kokius 8 pažeidėjus! Tik įsivaizduokite – ant kiekvieno kampo atsirastų greičio kontrolieriai, kurie norėtų užsidirbti, policijai nebereikėtų stovėti ir gaudyti pažeidėjų, būtų taupomos valstybės lėšos.

Tai visame pasaulyje analogo neturinti idėja, kurios pagalba patys vairuotojai stebėtų ir kontroliuotų vieni kitus. Per kurį laiką nė vienas nebedrįstų viršyti greičio, nes bet kuris vairuotojas galėtų jam užfiksuoti baudą. Ir svarbiausia – valstybei tai visiškai nekainuotų. Būtų nuodėmė nepasinaudoti tokia mintimi.

Pasibaisėjo Vilniaus vairuotojais

Dar norėjau papasakoti šiek tiek apie patį Vilnių. Kaip drausmingas pilietis įvažiavau į sostinę ir iš karto pajaučiau spaudimą iš kitų vairuotojų pažeidinėti taisykles. 

Nuo 50–60 kilometrų per valandą mano greitis išaugo iki 80–90 kilometrų! Taip, vietomis aš mačiau ženklus, jog tai yra leistinas greitis, bet kai šalia tavęs kitas pravažiuoja 110–120 kilometrų per valandą greičiu... Ar tai normalu mieste? 

Vėliau man pažįstamas vilnietis sako: „Čia visi taip važiuoja“. Na, žinot, nesuprantu, tai kam apskritai tos eismo taisyklės, jeigu visi viršija greitį ir tai yra normalu? 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.