Tėvai stveriasi už galvos – paskaičiavo, kad tūkstančio suruošti vaiką į mokyklą neužteks

Paskaičiavę su vyru, kiek šiemet teks suploti, kad išleistume į mokyklą du vaikus, stvėrėmės už galvų. Padoriai aprengti ir apipirkti du mokyklinio amžiaus vaikus tampa tikra prabanga. 

 Kai motina paskaičiavo, kiek kainuos išleisti vaikus į mokyklą, stvėrėsi už galvos.<br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
 Kai motina paskaičiavo, kiek kainuos išleisti vaikus į mokyklą, stvėrėsi už galvos.<br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
 Kai motina paskaičiavo, kiek kainuos išleisti vaikus į mokyklą, stvėrėsi už galvos.<br> D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
 Kai motina paskaičiavo, kiek kainuos išleisti vaikus į mokyklą, stvėrėsi už galvos.<br> D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
 Kai motina paskaičiavo, kiek kainuos išleisti vaikus į mokyklą, stvėrėsi už galvos.<br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Kai motina paskaičiavo, kiek kainuos išleisti vaikus į mokyklą, stvėrėsi už galvos.<br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Renata

Aug 1, 2017, 2:10 PM, atnaujinta Aug 1, 2017, 11:36 PM

Ruošėsi nuo pavasario

Sūnus trečiokas, dukrelė šiemet eis į pirmąją klasę. Abu dirbame, pajamos vidutinės, todėl turime kruopščiai planuoti visas išlaidas. Gerai, kad pradėjome taupyti nuo pavasario, kitaip tikrai nežinočiau, ką daryti. Ko gero tektų skolintis. 
  
Pradėkime nuo pratybų pradinukams. Jau turiu paruošusi 100 eurų, nes vidutiniškai tiek reikės duoti mokytojai rugsėjo pirmąją. Plius 20 eurų į klasės fondą abiem vaikams. 

Už mokyklines uniformas, kurias užsisakėme pavasarį abiem vaikams, sumokėjome 112 eurų. 

Dar nežinome kiek pinigų bus renkama mokytojų dovanoms. Pernai sūnaus mokytojai metėmės po 4 eurus. Dukra pirmokė, manau reikės pridėti dar daugiau. 

Antras būtinas pirkinys – penalas. Dukrelei reikia naujo, sūnui taip pat. Senasis per dvejus metus nubrizgo, nors mokėjome tikrai nemažai. Penalų kainos nedžiugina. Vakar mačiau penalą prekybos centre už 12.99 euro, nepatikėjau savomis akimis.

Jei nori geresnio, talpaus su keletu skyrių – nuo 8 iki 13 eurų. Perkant specializuotoje parduotuvėje, be jokių priedų vis tiek neišsisuksi be 16–20 eurų už porą. 

Rašiklių kainos pribloškia 

Trečias būtinas pirkinys – šokių bateliai čežutės. Sūnaus koja auga kaip ant mielių, todėl jam kasmet perkame naujas. Pernai prekybos centre mokėjome apie 12 eurų, šiemet jau reikės naujų sūnui ir dukrai. Nors sūnus nespėja sunešioti čežučių, dukrai jos netinka. Su dydžiu viskas gerai, netinka spalva. 

Berniukams privalomos juodos, mergaitėms – baltos. Klausiau mokytojos, ar dukra galėtų šokti juodomis ir išgirdau – ne, negalės. Tokios mokyklos taisyklės.

Už kanceliarines prekes – klijus, liniuotes, pieštukus, flomasterius, sąsiuvinius, spalvotą popierių ir plastiliną, paliksime ne mažiau kaip po 30 eurų vaikui.

Žinoma, būtų galima išleisti mažiau, bet kasmet perkame kai pagauname nuolaidas ir tada šitais dalykais nereikia rūpintis mažiausiai porą mėnesių. Be to, mokykloje galioja tokia tvarka, kad dailės reikmenis ir atsarginius sąsiuvinius reikia atnešti pirmosiomis rugsėjo dienomis. 

Dukrai reikia dviejų mėlynai rašančių rašiklių atvira plunksna, sūnui – taip pat. Pernai sugebėjo vieną pamesti, o kitą – sugadinti. Aišku pykau, bet pykčiu juk nieko nepakeisi, teks pirkti naujus. Jei nori geresnio, ne vienkartinio, neliejančio rašalo, kainos prasideda nuo 7 eurų... Padauginkim iš keturių... 28 eurai, ir tai jei rinksiesi patį pigiausią variantą. 

Suskaičiavus šias išlaidas jau išeina 444 eurai už du vaikus, o aš dar nepriskaičiavau drabužių ir avalynės. Nežinau ar man vienai taip atrodo, bet litais tokių kainų nei matėm, nei girdėjom. 

Kadangi dukra mokykloje vilkės sarafaną, reikės pėdkelnių. Mažiausiai 5 vienetų. Sūnus per vasarą taip tįstelėjo, kad visi pernykščiai drabužiai tapo per ankšti. Abiem vaikams reikės pirkti batelius, sportinius batelius, sportines kelnes (laimei tinka ir paprasti marškinėliai). Dukrai ir sūnui rugsėjo pirmajai būtinai reikia baltos spalvos baltinių... Sudėjus viską bus dar apie 300 eurų. 

Taigi, grubiai paskaičiavus, abiem vaikams išleisime per 700 eurų – daugiau nei mano mėnesinį atlyginimą. 

Neišsisuks be 1200

Maniau, kad tai labai daug, kol nepakalbėjau su draugėmis. Viena pasakė, kad be tūkstančio dviejų šimtų eurų neišsisuks. Jos vaikai dvyniai, šiemet abu eis į pirmąją klasę. 

Trečia neseniai išsiskyrė su vyru, jis beveik nepadeda, todėl ji kasmet prieš rugsėjo pirmąją priversta lįsti į skolas, kurias paskui grąžina iki kitos vasaros. 

Net mūsų šeimai, gaunančiai vidutines pajamas ir neskaičiuojančiai kiekvieno cento, rugsėjo pirmoji pinigine prasme tampa vis didesne problema. 

Seniau tokių kainų nebuvo

Nežinau, kaip iš padėties išsisuka kitos šeimos, kur abu tėvai uždirba minimumą, ar vienišos mamos auginančios kelis vaikus?  

Kaip siaubingai turėtų jaustis tėvai, kuriuos rugsėjo pirmoji įstumia į skolų duobę? Kaip jaučiasi tie, kurie žino – šiemet negalės sau leisti net pačių būtiniausių prekių? 

Žinau, atsiras komentatorių, kurie dar papils druskos ant žaizdos – esą vaikai didelė atsakomybė, prieš prisigimdant reikėjo galvoti ar sugebėsite juos aprūpinti ir išlaikyti, todėl nėra ko verkšlenti. 

Tai tokiems galiu atkirsti – kai planavome šeimą, žinojome, kad pinigų užteks. Tik va, negalėjome numatyti, kad įvedus eurą kanceliarinių prekių, drabužių ir avalynės kainos pakils tris kartus, o atlyginimai sustos vietoje. 

Negalėjome net pagalvoti, kad teks pirkti penalą, kainuojantį 27 litus, rašiklį, kainuojantį beveik 30, kuprinę daugiau nei už du šimtus litų ir dar džiaugtis, kad pigiai išsisukome.  

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.