Provincijoje nerūpestingas pasivažinėjimas su dviračiu atsirūgo – siunčia žinią kitiems

Esu dviratininkas, gerbiantis Lietuvos įstatymus, važinėjantis su registruotu, techniškai tvarkingu dviračiu su saugos šviesomis. 

Be įspėjamos liemenės važiavęs dviratininkas nesuprato, ką blogo padarė.<br> D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Be įspėjamos liemenės važiavęs dviratininkas nesuprato, ką blogo padarė.<br> D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Be įspėjamos liemenės važinėjantys dviratininkai rizikuoja prisišaukti nelaimę ar baudą.<br> V.Ščiavinsko nuor.
Be įspėjamos liemenės važinėjantys dviratininkai rizikuoja prisišaukti nelaimę ar baudą.<br> V.Ščiavinsko nuor.
Be įspėjamos liemenės važinėjantys dviratininkai rizikuoja prisišaukti nelaimę ar baudą.<br> Gintauto Bitvinsko nuotr.
Be įspėjamos liemenės važinėjantys dviratininkai rizikuoja prisišaukti nelaimę ar baudą.<br> Gintauto Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Marijus

Aug 27, 2017, 7:13 PM

Panoro pasivažinėti

Noriu papasakoti istoriją, kuri įvyko gražų ir saulėtą rytą ramioje miegamojo rajono gatvėje. 

Tokiu metu provincijos miestelyje veiksmo nedaug, tiesiog gražus, ramus rytas. Minu pedalus ir staiga iš šalia sustojusio policijos kelių patrulio automobilio griežtas klausimas: „Kodėl be liemenės?“ 

Taip, buvau be tos juokingos liemenės, tačiau mano sportinė viršutinė apranga yra atspindinti šviesą. Be to, vasaros saulė plieskia taip, kad tokie klausimai atrodo absurdiški. 

Patikrino blaivumą

Į mano atsakymą, kad liemenę pamiršau, pastabą priimu ir atsiprašau, kelių patruliai nekreipė dėmesio ir iškart pareikalavo asmens dokumentų, o po to ir pūsti į alkotesterį. 

Tiesiog sėdėdami savo automobilyje atlikinėjo biurokratiškus formalumus maigydami savo kompiuterį, nesistengdami ką nors žmogiškai paaiškinti. Galų gale išrašė baudą ir matyt liko tuo labai patenkinti.  

Bauda už važiavimą be liemenės – 5 eurai. Bet tai pasakė tik formalumų pabaigoje. Iš esmės tai buvo tiesiog jaunų pareigūnų galios demonstravimas.

Nemalonus susitikimas

O aš supratau, kad žmonės, kurie yra išlaikomi iš mūsų visų mokesčių, kurių pareiga mums padėti, mane baudžia lygioje vietoje su tokiu pasitenkinimu, kad minčių kyla įvairių.

Tikiuosi, kad ši istorija bus išgirsta ir suprasta teisingai ir dviratininkų, ir policininkų.

***

Lietuvos kelių policijos tarnybos Vyresnioji specialistė Marija Kazanovič informuoja, kad dviračių vairuotojų pareigos yra numatytos Kelių eismo taisyklių VIII sk. – „Reikalavimai dviračių vairuotojams“. 

„Tarp šių reikalavimų, 56 p. išdėstytas ir reikalavimas važiuojant važiuojamąja dalimi dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos. Eisme dalyvaujantis dviratininkas turi būti blaivus, turi paklusti teisėtiems policijos pareigūnų reikalavimams,  pasitikrinti blaivumą, patvirtinti savo asmens tapatybę.

Komentuoti šią situaciją yra gana sunku, nes nėra žinoma daugiau detalių ir aplinkybių. Ar žmogus keliu važiavo, ar kelkraščiu, o gal šaligatviu? 

Todėl interpretuoti nenorėtume, Tik dar kartą akcentuojame, kad dviratininkai yra labai pažeidžiami eismo dalyviai, o neretai kelia pavojų ne tik sau, bet ir kitiems vairuodami neblaivūs ar be liemenės, atšvaistų. 

Tikrai nesistengiama dviratininkams sudaryti kuo daugiau kliūčių. Atvirkščiai, policija nori užtikrinti jų saugumą ir daro viską, kad nelaimių kelyje būtų kuo mažiau“, – komentavo Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.