Nuvažiavę į giminių balių provincijoje pasigailėjo – manė, sveiki namo nebegrįš

Mūsų politikai bando kovoti su šaknis giliai įleidusiu alkoholizmu. Daug kas kategoriškai nepritaria tokiam užmojui ir mano, kad apribojus prekybą svaigalais ir pabranginus juos bus suduotas negailestingas kirtis. Neva, tokios priemonės atmuš bet kokį norą svaigintis. Žinote, ir aš pradžioje taip maniau.

Giminių baliuje pamačius, kaip žmonės svaiginasi, net akys išsprogo ant kaktos.<br>M. Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Giminių baliuje pamačius, kaip žmonės svaiginasi, net akys išsprogo ant kaktos.<br>M. Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2017, 9:08 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 8:11 PM

Prekyba provincijoje

Maniau, kol neapsilankiau pas savo giminačius kaime, giminės baliuje... Provincijose, ne paslaptis, žmonės mėgsta išgerti. Dažniausiai ten klesti buitinis alkoholizmas, nes mažuose miesteliuose ir kaimuose nėra papročio vaikščioti į kavines. Jų turbūt netgi ne visur yra. Geria žmonės ir miestuose. Tik dažniau kavinėse. 

Tačiau grįžkime prie mano patirties Lietuvos provincijoje. Ar jūs bent įsivaizduojate, kaip ten žmonės svaiginasi, kai nebeįperka parduotuvėse pardavinėjamo alkoholio?

Žmonės savo pirtelėse nuo seno raugia naminukę ir pardavinėja kaimynams. Tik valdžios žmonės turbūt net neįsivaizduoja, kokiais mastais vyksta nelegali prekyba? Kaimuose žmonės rūko tik kontrabandines cigaretes ir geria samagoną.

Kai susėdome su giminaičiais prie gausaus naminėmis dešromis nukrauto stalo, mums buvo pasiūlyta ne arbatos su saldainiais, o naminukės. 

Pasirodo, litras samanės kainuoja vos 4 eurus! Liaudiškai tariant, „nol penkis“ gali gauti už 2 eurus. Butelis naminės kainuoja pigiau nei sūris. Už tiek netgi nenusipirksi dviejų skardinių alaus.  

Šokinėjo velniai

Tetos pasakojo, kad seniau jos dar įpirkdavo kokio putojančio gėrimo, tačiau kai kainos išsipūtė iki nematytų aukštumų, jos ir pačios į naminukę nebespjauna.

Todėl nieko nuostabaus, kad atvykusius svečius pigiau vaišinti samagonu. Už 16 eurų gali užpirkti gerą dviejų dienų balių. 

Žinoma, toks gėrimas ne be reikalo yra nelegalus. Kai pamačiau, kaip svaiginasi giminaičiai, man akys ant kaktos iššoko. Bet blogiausia buvo, kai patiems giminaičiams po tokių gėrimų prieš akis velniai pradėjo šokinėti. Savaime aišku, prasidėjo diskusijos, barniai, galiausiai kumščių daužymai į stalą ir muštynės.

Maniau, kad su šeimyna sveiki gyvi namo nebegrįšim. Ir, tiesą sakant, nežinau, kada ten vėl grįšim. Nes žmonės klimpsta į alkoholizmo liūną tiesiog akyse. Ir jiems tikrai nusispjauti, kiek valandų per parą ribojama prekyba alkoholiu. Ir kiek eurų pabrango degtinė. Jiems į tai jau seniai nusispjauti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.