Apgynė Juozą Statkevičių – gailisi, kad išsilavinusi visuomenė to nepripažįsta

Lietuva nerimsta. Masinė psichozė tęsiasi. Šį kart dėl to, kas myli ar nemyli Lietuvos.

Autorius mano, kad Juozas Statkevičius pasielgė kaip tikras savo šalies patriotas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Autorius mano, kad Juozas Statkevičius pasielgė kaip tikras savo šalies patriotas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marija

2017-10-25 20:15

Pasakė tiesą, kuri nepatiko

Visi, kas tikri patriotai ir nėra jos priešai ar dar blogiau – rusų mylėtojai (tai reiškia lietuvių išdavikai), tai tie savo „veidaknygėje“ turi apsiputoję smerkti Juozą Statkevičių. O kas yra ne patriotai ar tiesiog šiaip neišsilavinę ir „nieko nesupranta“, tai tie J.Statkevičių palaiko. 

Mat J.Statkevičius pasisakė. Pasisakė ne taip, kaip reikia ir ne tam, kam reikia… Žinoma, niekam tai nerūpėtų, ką ir kam jis pakalbėjo, jei tai nebūtų šis asmuo – Lietuvoje įvertintas ir apdovanotas, žinomas už Lietuvos ribų asmuo ir t.t. 

Tad jo nuomonė svari ir daug kam įdomi pasiskaityti. Tai ne mano, pavyzdžiui, ar kitų šimtų tūkstančių Lietuvos piliečių – švilpt, ką mes galvojam apie Lietuvą. Bet šis asmuo – mados genijus, tad jo nuomonė apie viską, tame tarpe apie šalį, kurioje jis kuria, dirba, valgo ir gyvena, yra įdomi. 

Nes plačiai tvyranti nuomonė, kad jei žmogus taip puikiai išmano vieną sritį – šiuo atveju  mados dizainą – tai jis puikiai išmano ir visa kita – šiuo atveju politiką. O interneto komentatorių – tų aršiųjų kritikų nuomone, tai turėtų puikiai išmanyti ir tarptautinius santykius. Na, gal, jei jau pas mus kai kurie žurnalistai ryžtasi sakyti turintys išminties ir gebėjimų būti prezidentu...

Nė lašo melo

Mano nuomone, dizaineris tiesiog pasakė, ką galvoja kaip eilinis pilietis. Juk be mados verslo jis visa kita išmano tiek, kiek bet kuris iš mūsų mirtingųjų... Nepaisydamas, kam tai sako ir nesukdamas galvos dėl to. Šiuo atveju – Lietuvos priešams. O jie neturi žinoti tiesos, kaip yra Lietuvoje, jei ta tiesa ne itin graži. Neva jie ir taip to nežino. 

Na, nepatinka, kad sėkmingai dirbantis ir karjerą sugebėjęs padaryti asmuo galvoja būtent taip apie šalį? Taip, kaip labai didelė dalis jos piliečių?! Juk tame jo interviu neradau nei lašo melo!

Lietuvoje sunku pragyventi, jei esi eilinis darbuotojas provincijoje? Taip. 

Emigracijos mastai didžiuliai ir tai daro labai žalingą poveikį Lietuvai ir jos ateičiai ir tie mastai nemažėja? Taip.

Valdžia dėl to neveiksni ir niekas nesikeičia jau daug kadencijų socialiniame, švietimo ir kituose sektoriuose? Viskas lieka tik pažadais? Taip! 

Nematau jokio melo šiuose teiginiuose – tik tiesą. Tai nebuvo šmeižtas, kaip kažkas bandė teigti viešojoje erdvėje. Kad dizaineris turi kiek kitokį Lietuvos vaizdinį nei saujelė „labai išsilavinusių“  sėkmingų karjeristų, vis dar neigiančių mūsų šalies problemas ir teigiančių, kad Lietuvoje viskas tik gerėja, tai kitas reikalas, tačiau dėl to tai netampa šalies juodinimu. 

Tai būtų aišku šiems „ponams“, jei jie išdrįstų pažvelgti tiesai į akis – kad jei šalies padėtis juodai bloga (tokia ji ne tik J.Statkevičiui, o daugeliui jos piliečių) tai tokia jos tikroji spalva, o ne J.Statkevičiaus ant jos numestas juodas tiulis (vaizdžiai tariant). 

Paslapties nėra

Suprantama, kad daugeliui dizainerio kritikų pikta, kad tai, ką jis pasakė apie Lietuvą, išgirdo asmenys, kurie mes mažiausiai norėtume, kad tai išgirstų. Tačiau man juokinga, nejaugi jūs, tie „išsilavinę ponai“, kurie taip kritikuojate J.Statkevičių, manote, kad mus taip akylai stebinti Rusija ir taip viso to nežino?! 

Juk tai jokia paslaptis – dideli emigracijos mastai, mažos pensijos, sąlygos smulkiam verslui (tame tarpe dizaineriams) sunkėja, šalyje psichologinė atmosfera (kaip šiuo atveju tik galime įsitikinti) slegianti ir žlugdanti (depresijos prevencijos nebuvimas, to pasekoje dideli savižudybių mastai) ir t.t. 

Tai nėra valstybinės paslaptys. Viskas vieša paslaptis. Nes televizija viską bando maskuoti skleisdama dirbtinę masinę psichozę apie patriotizmą, meilę Lietuvai ir kitą bla bla bla. Tačiau dirbtinės šypsenos iš TV ekranų nusvyra, kai ne koks suvargęs „dzūkelis“ pasiskundžia, kad ne viskas Lietuvoje gerai. 

Pasakė tautos nuomonę

Tuomet nesunku būtų jį apkaltinti – neišsilavinęs, kvailas – tad ir nepasiekė nieko gyvenime, tai dabar ir skundžiasi, kad blogai gyvena: „Pašalpinis“ bus ir dar matyt alkoholikas – nes iš kaimo. Na, tai pats ir kaltas, kad blogai gyvena, nes, matyt, per mažai stengėsi, žiūrėk kiek kiti pasiekė – Vilniuje verslą daro. Ir jis galėtų, jei tik pasistengtų!“ 

Ir dar apkaltintų, kad taip kalba rusams apie Lietuvą, nes, matyt, dar anksčiau buvo komunistų partijos narys (nes seniau jai priklausė tik vienas kitas, kuris buvo visiškai ne patriotas), todėl ir prijaučia iš senų laikų, „ot“ raudonas „zaraza“. 

O kai pasisakė J.Statkevičius, o ne koks šiaip provincialas, visų patriotų veidukai apsiblausė. Gėda prieš rusus pasidarė. Nepatogu. Na taip – nepatogi tiesa, ar ne?

Kai žmogus, kuriam pasisekė susikurti gerovę sau Lietuvoje, sako, kad šalyje ne viskas tvarkoje, visiems pikta pasidaro. 

Ir sunku patikėti – kaip žmogus po tiek sėkmės sugebėjo neprarasti empatijos jausmo kitiems?! Juk jis žvaigždė – tad jam turėtų būti nusispjauti ant kitų žemės kirminų – tegu toliau ropoja per pažertus perlus!

Tikras patriotas

Tačiau Juozui Statkevičiui, matyt, ne vis tiek, kaip gyvena kiti Lietuvos žmonės. Jam, matyt, vis tiek, ką pagalvos rusai ar ponai iš aukščiau bei politikai ir prezidentė, davusi jam apdovanojimą. Nes kitiems labiausiai rūpi, ką dabar apie Lietuvą pasakys rusai ir kaip tai panaudos priešai. 

Už apdovanojimus iš aukščiausiųjų asmenų ir Lietuvos grietinėlės nuomonę, J.Statkevičiui, akivaizdu, svarbesnė yra Lietuva ir tiesa (tai tikresnio patrioto ženklas, kai pirmoje vietoje yra šalis, o politika ten kažkur...), kad ir kokia nepatogi ji būtų. 

Tačiau ją yra geriau išgirsti tokią, kokia yra iš tiesų, nei viską neigti. Nes kaip yra žinoma – problemos pripažinimas yra pirmas žingsnis link išgijimo.

Tačiau, kaip matome, didelė kritikos banga „išsilavinusios“ visuomenės dalies net nesugebėjo pripažinti, kad dizaineris sakė tiesą, o ne šmeižė šalį. 

Matyt, Lietuvai nelemta išgyti, nes kai kurie asmenys dar nepripažįsta, kad šalis turi labai daug nesprendžiamų ir rimtų problemų.

Gėda jas pripažinti, nes kaip mes atrodysime prieš kaimynus su visomis savo problemomis? Geriau sakyti, kad gyvenimas pas mus tik gerėja. Taip vis rypuoja mūsų šalis, kaip  ponia, 30 metų gyvenanti su alkoholiku. Geriau kentėti nei pripažinti problemą ir priversti gydytis. 

Aišku tik viena – Lietuvoje laisvas žodis galioja tada, kai yra kalbama daugumai priimtinus, malonius ausiai dalykus. Nes kitu atvejus būsi atmestas.

Jei esi žinomas asmuo – kalbėk apie šalį labai atsargiai, gražiai, daug šypsokis, (nes Kremlius tave stebi). Kitu atveju tau bus pasiūlyta emigruoti su likusia banga. Nes jei jau tau čia taip blogai, tai važiuok į Maskvą pas draugus. Na, žinoma, labai brandu... Tikrai jaučiamas išsilavinusio žmogaus mąstymas. Ar tikrai teisingu keliu einama?

Neteiskite žmonių, nes patys galite tapti teisiamaisiais. Juk negali žinoti – šiandien išsakyta mintis gali atrodyti visiškas melas, o praėjus laikui tai gali tapti citata. Taikos. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.