Kaimynas Juozas nesąžiningai uždarbiavo garaže – ir teisingai darė

Šviesios atminties mano kaimynas Juozas savo garaže taisydavo mašinas. Nelegaliai, aišku. Imdavo grynais.

Seniau smerkė kaimyno pasirinkimą slėpti savo pajamas, tačiau vėliau suprato, kad jis buvo teisus.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Seniau smerkė kaimyno pasirinkimą slėpti savo pajamas, tačiau vėliau suprato, kad jis buvo teisus.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rytis

2017-12-18 13:19, atnaujinta 2017-12-19 11:52

Būdavo, patikrindavo jį mokesčiai kartas nuo karto, tada išsiimdavo liudijimą, kažkiek neva baltai padirbdavo ir tiek.

Kaimynas buvo teisus

Dėl pensijos galvos nesuko ir teisingai darė, nes jos ir neprireikė. Suėdė vėžys.

Ilgai galvojau, kad jis nesąžiningas. Aš moku mokesčius, jis pamoka tik sugautas. Aš tempiu ant savo pečių visus, taip pat ir jį, jis rankas į kišenes susikišęs švilpauja. Bet girdžiu kalėdines politikų idėjas ir įsitikinu, kad kaimynas buvo teisus. 

Legaliai tvarkomi pinigai politikams sukelia ne mažesnį seilėtekį nei alkanam šuniui dešrelė. Nežinau, ar mane ištiks laimė numirti iki pensijos, todėl leidau sau paanalizuoti, kodėl Lietuvoje dar ilgai nepasikeis šešėlio mentalitetas.

Pirmą vietą skirčiau finansų ministrui, kuris turi planų padaryti taip, kad kitais metais kuo daugiau piliečių savanoriškai mokėtų mokesčius ir tuo pačiu pripažino, kad bus dar vienas naujas, dabar jau automobilių mokestis. 

Kaip visa tai dera tarpusavyje? Sakyčiau, ministrui bendrą skurdo lygį atspindintys surūdiję „drandalietai“ keliuose nėra argumentas, o šešėlio įveikimas patikėtas trumpalaikei čekių loterijai, kuri net nepralošinėja „iphone‘ų“. Nerealu.

Juozas buvo teisus. Labiau apsimoka mažiau susimokėti pagautam, nei daug mokėti nuolat.

Nerodyk, kiek turi

Antroji vieta už dvigubą realybę tenka socialinės apsaugos ministrui. Tarsi gyventume Šiaurės Korėjoje ar pas kurį nors batiušką, kur pasaulis privalo suktis į politikų įsivaizduojamą pusę.

Skaičiau, kad Lietuvoje dirbančiųjų sumažėjo daugiausiai Europoje, vaikus gimdom Londonui ar Airijai – net prezidentei jau neramu dėl demografinės situacijos, vidurinės klasės neturim. 

Ministras pensininkų gyvenimą žada gerinti nuskurdindamas tuos, kurie dabar jau nuoširdžiai tikisi numirti nesulaukę pensijos. Žinia, „Sodra“ banknotų visiems norintiems dar neišmoko piešti, o su tokiais atlyginimais, kurie nedidėja vien batiuškos įsakymu, bus tikrai nelengva pasitaupyti pensijai savarankiškai.

Ir čia Juozas buvo teisus. Nerodyk, kiek turi, tai ir nežinos, kad gali atimti.

Argumentų nerado

Trečioji vieta atitenka bendrai valstiečiams už berods praspirtą iniciatyvą įvesti papildomų lengvatų žemdirbiams, tarsi be jų Lietuvoje daugiau niekas negyventų.

Kad susidėvi butas, namas, automobilis, technika tenka tuo įsitikinti realiai, bet kad nusidėvėtų žemė? Tokio melo dar neteko girdėti, o valstiečiai ūkininkai apsimeta negirdėję apie tokį dalyką kaip sėjomaina ar lauko palikimas dirvonuoti, pailsėti.

Trys – nulis Juozo naudai, nes jis žinojo, kad paprasta vargo pelė tai toli gražu ne išrinktasis ir negali tikėtis nediskriminuojančio požiūrio.

Na, ir pabaigai klausimas prizininkams. Ar rastumėt argumentų paneigti Juozo gyvenimo filosofiją ir jei rastumėt, tai kokių?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.