Naujovė mokinių dienyne supykdė mamą – už tai mokėti nesutinka

Į portalą lrytas.lt kreipėsi mama Edita, kurią papiktino naujovės elektroniniame mokinių dienyne tamo.lt. Tiksliau – dienyne siūloma paslauga palyginti savo ir kitų vaikų pažangumą. Mama svarsto, ar už tokias paslaugas tėvai turi mokėti.

Mamai nepatinka, kad norint sužinoti vaiko pažangumą klasėje, reikia mokėti papildomai.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Mamai nepatinka, kad norint sužinoti vaiko pažangumą klasėje, reikia mokėti papildomai.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 24, 2018, 10:50 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:34 PM

Papiktino mokestis

„Gyvename išmaniųjų technologijų laikais, viską suprantu, bet... Ar tikrai tokie dalykai kaip mokinio pažangumas turėtų būti mokami? 

Turiu du vaikus, vieno mokykloje naudojamas tamo.lt, kito mano.lt elektroniniai dienynai. Negaliu atsistebėti, kad negaliu palyginti savo vaiko su kitų mokinių pažangumu, – paslauga mokama... 

Neturiu didelių finansinių problemų, kaip ir galėčiau užsisakyti šią paslaugą, bet... Pyktis ima pagalvojus, kad netgi už tai reikia mokėti. Ką daryti tiems, kurie augina vaikus vieni ir gauna minimalią algą (iš kurios, mano nuomone, net pragyventi neįmanoma)? 

Ar mano mąstymas kažkoks ne toks, ar neturėtų toks dalykas būti nemokamas? Aš sutinku mokėti už patogiau gaunamus duomenis, pavyzdžiui, papildomas žinutes telefone ir panašiai, bet už tai, kaip tavo vaiko pažangumas atrodo klasėje?!“ – rašė skaitytoja.

Mokėti nesiruošia
 
Naujienų portalas lrytas.lt pakalbino tris mamas, kurių atžalų pažymiai rodomi elektroniniame dienyne tamo.lt.

Vienuoliktos klasės mokinės mama Irena teigė, kad nesiruošia mokėti papildomo mokesčio. „Mano dukra gana savarankiška, mokosi ji neblogai. O ir pažymiai yra tolygūs. Tai tikrai nesiruošiu mokėti“, – sakė Irena. 

Septintokės mama Milda pasakojo, kad dukros pažymių vidurkis neseniai krito.

„Keitėsi mokytojai, todėl sumokėčiau už vieną mėnesį. Bet tik už vieną, pamatyti, ar ir kitų vaikų vidurkiai pasikeitė“, – sakė ji. 

Moterys taip pat sakė, kad niekur nerado informacijos, ar reikėtų mokėti už kelis vaikus. Mama Danguolė turi ir pradinuką sūnų, kuriam pažymių dar nerašoma. „Paskaičiavus už metus suma tikrai nėra maža. O jeigu du vaikai – reikia mokėti atskirai?“ – klausė Danguolė. 

Moterys sutartinai sakė, kad elektroninio dienyno tamo.lt sistemoje pranešimai, informuojantys apie greitu metu pasikeisiančią tvarką, buvo gaunami. „Tikrinu tas žinutes, bet čia taip pat kaip ir internetiniame banke – tikrai ne visas žinutes tenka atsidaryti. Nuolat atsidarau mokytojų siunčiamus pranešimus, bet pačios sistemos – praktiškai neatidaryti. Negali sakyti, kad neinformavo“, – sakė Irena. 

***

Tamo.lt verslo plėtros vadovas Mindaugas Mizaras pabrėžia, kad tamo.lt dienynas yra finansuojamas privačiomis lėšomis. Nei valstybė, nei ES projektai neteikia jokios paramos. 

tamo.lt paslaugas mokyklos sumoka simbolinį mokestį – nuo 9 iki 29 eurų per mėnesį, priklausomai nuo mokinių skaičiaus. Per metus už dienyno paslaugas iš mokyklų gauname apie 170 tūkst. eurų pajamų. Tai tikrai nepadengia mūsų išlaidų, todėl ieškome papildomų galimybių, kaip sukurti aktualias, pridėtinę vertę kuriančias paslaugas, už kurias vartotojai būtų linkę mokėti. Dėl to dienyne atsirado reklama, sukūrėme aplikacijas mobiliesiems telefonams, pritaikėme dienyno dizainą išmaniesiems telefonams, sukūrėme analitikos modulį.

Mokinio rezultatų apžvalgos funkciją įdiegėme šių metų gruodį ir visą laiką komunikavome, kad suteikiame galimybę ją iki sausio 19 d. visiems nemokamai išbandyti. Apžvalga yra „Tamo išmaniems“ prenumeratos dalis, todėl tėvai, nusprendę ir toliau naudotis šia apžvalga, buvo informuoti apie prenumeratos užsakymo sąlygas ir įkainius.  

Ne visi tėvai norėjo, kad vaiko pažymiai būtų rodomi klasės kontekste. Jų manymu, taip būtų skatinama konkurencija. Kiti tėvai kaip tik išreiškė norą matyti vaiko rezultatus tarp kitų bendraamžių. Taip pat buvo ir mokyklų administracijų bei tėvų, kurie išreiškė poziciją, kad toks mokinių reitingavimas jiems nepriimtinas. 

 

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.