Tėvų įprotis pradinukų renginiuose siutina – advokatas pasakė, kaip elgtis

Noriu parašyti temą dėl nepilnamečių vaikų nuotraukų socialiniuose tinkluose. Noriu likti anonimu, juolab, kad tema yra svarbi daugeliui tėvų.

 Mama svarsto, kaip elgtis su tėvais, kurie mokyklos renginiuose fotografuoja jos vaiką ir kelia į socialinius tinklus.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Mama svarsto, kaip elgtis su tėvais, kurie mokyklos renginiuose fotografuoja jos vaiką ir kelia į socialinius tinklus.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mama

Jan 28, 2018, 9:31 AM

Konkreti situacija yra tokia – pradinukų klasės renginiuose visi tėvai „pleškina“ telefonais ir fotografuoja savo atžalas. Normalu, juk prisiminimas ir t.t. Tik tos nuotraukos ir vaizdo įrašai būna su visais kitais vaikais.

Tik štai kokia keista problema. Pačiame populiariausiame socialiniame tinkle netyčia pamačiau savo pradinuko klasioko mamos profilyje įkeltus įrašus iš klasės renginių. Ir jie vieši. Visi vaikų veidukai atpažįstami.

Per susirinkimą neminint jokių vardų pasakiau, kad gal susitariame, kad aš nuotraukų su jūsų vaikais nekeliu į socialinius tinklus, jūs nekelkite su manaisiais. Aišku, viskas baigėsi taip, kad visi pritariamai palinksėjo galvomis. 

Kaip elgtis? Ta mama yra rimta skandalistė, nuolat kovojanti „už visokias teises“, ypač vaikų, niekas jai nieko nenori sakyti, nes nenori konfliktuoti, o tie vaizdo įrašai ir toliau prieinami visiems. Kokio viešumo tos šeimos nuotraukos, tai tos mamos pasirinkimas. Ką tai mamai reiktų žinoti šiuo klausimu?

***

Advokatas Vilius Mačiulaitis komentavo, kad vaikų dalyvavimas ir fiksavimas viešuose renginiuose yra probleminis, nes jie nėra nei vieši asmenys, nei jų veikla susijusi su viešumu. 

„Todėl reikia vaikų sutikimo. Mokykla šiuos klausimus turi išsispręsti teisine prasme. paprasčiausias būdas tai padaryti – sudaryti ugdymo sutartis ir nuspręsti, ar tėvai sutiks, kad jų vaikai gali atsidurti bendruomenės renginių nuotraukose, socialiniuose tinklapiuose. Net ir davę sutikimą publikuoti vaikų nuotraukas, tėvai bet kada gali prašyti, kad ta informacija būtų pašalinta, atvaizdas užtušuotas. 

Žinoma, visai kiti dalykai galioja fotografuojantis kokio nors žurnalo ar reklaminio renginio fotosesijai. Tuomet tėvams būtų naivu tikėtis, kad einant į tokią fotosesiją nuotraukos niekur nebus publikuojamos. 

Tačiau nei spektakliai, nei renginiai nepatenka į duomenų fiksavimo būdą. Ir net jei spektaklis būtų filmuojamas, spektaklyje dalyvaujantys asmenys turi būti informuoti, kad jų atvaizdas gali patekti į viešą erdvę. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.