Remigijaus Šimašiaus pagyros feisbuke supykdė: „Kokia kaina, mere“

Vos prieš mėnesį Vilniaus gyventojams dar kartą buvo pranešta džiaugsminga žinia: „Kitąmet sostinėje bus pastatyti net 7 darželių priestatai prie jau veikiančių darželių, kurie duris atvers nuo kitų mokslo metų pradžios”. 

 Vilnietė nėra patenkinta naujomis darželių reformomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Vilnietė nėra patenkinta naujomis darželių reformomis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Vilnietė nėra patenkinta naujomis darželių reformomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Vilnietė nėra patenkinta naujomis darželių reformomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina, Darželinukų mama

Feb 2, 2018, 3:14 PM

Iš pirmo žvilgsnio, viskas labai gražu ir puiku, kol nepradedi gilintis... 

Tokių naujienų pateikimas žiniasklaidoje yra labai miglotas ir tikslingai klaidinantis, nes stengiamasi sudaryti įspūdį, o daug žmonių ir įsivaizduoja, jog modulinis priestatas yra žaismingas, greit surenkamas ir išrenkamas maždaug vagonėlio dydžio pastatėlis. Iš tiesų tai yra rimtas 870 kv. m ploto dviejų aukštų pastatas, kuriame bus 6 vaikų grupės. Kad lengviau būtų įsivaizduoti, jis yra tokio dydžio, kaip vienas įprastos statybos darželio korpusas. 

Kur tas priestatas bus statomas? Darželio teritorijos, o tiksliau – vaikų lauko žaidimų aikštelių sąskaita. Viename sostinės darželyje bus nugriautos 8 iš 12 esančių ir naudojamų aikštelių. Dabar darželyje yra 11 grupių, prijungus modulį – jų bus 17. Aikštelių liks 4. Taigi, 17 vaikų grupių lauke turės sutilpti į 4 žaidimų aikštelių plotą. 

Tik čia yra vienas bet. Lauko aikštelėms skirtą plotą savivaldybė ir projektuotojai skaičiuoja iš bendro teritorijos ploto atėmę užstatymo plotą. O bendram plote dar yra: įvažiavimo kelias, parkingo aikštelė, šaligatvis, konteinerių zona, takai, tarp korpusų esantys aikštelėms nenaudotini plotai ir pan. Ir lieka ta pati 4 aikštelių teritorija 17 grupių.

Jei jau šioje vietoje pasipiktinote šiuo rašiniu, praeikite pro bet kurį darželį, kai vaikai būna lauke, ir pamatysite, kiek ten judesio, o taip pat ir peštynių tik dėl dviejų sūpynių ar eilėje prie karstyklių – vaikams reikia erdvės, ir pagaliau jie turi teisę į sveiką ir aktyvią veiklą.  

Ne paslaptis, kad lankančių darželį vaikų tėvai prisideda kuriant darželio gerbūvį. Kas kiek gali: kas 10 eurų per metus priemonėms, kas susimeta kilimui, kas žaislams. Bet yra tėvų, kurie rimtai paremia darželį. Pvz., beveik 6 tūkst. eurų pavėsinėms įrengti. Ir dabar tas tėvas sužino: mes tavo įmonės pinigais vos prieš kelis metus dengtas pavėsines išgriausim. Ir už kitų tėvų pinigus pastatytus aikštelių įrenginius taip pat išgriausim. Nei sutartyse, nei projekte naujų aikštelių su pavėsinėmis įrengimas nėra nurodytas. Yra projektas tik naujam korpusui. 

Darželyje yra pasenusi elektros instaliacija bei senas vamzdynas, kuris pastaraisiais metais kartas nuo karto vis trūksta ir darželis kuriam laikui lieka be vandens. Naujas modulinis priestatas bus jungiamas prie tų pačių senų tinklų ir komunikacijų. Savivaldybė žada viskuo pasirūpinti, bet žada žodžiu, sutarčių ir projektų tam nėra. 

Darželio valgykla nei personalu, nei plotu, nei įranga nėra pajėgi ruošti ir aprūpinti maistu dar papildomai 150 žmonių. Savivaldybė žada viską sutvarkyti. Žada žodžiu, nei sutarties, nei projekto nėra. Ir čia iškyla klausimas: ar tai modulinio priestato prijungimas, ar pilna darželio renovacija? 

Darželio direktorę savivaldybė tikina, kad darželis nebus uždaromas kol vyks darbai. Tuo tarpu tėvų atstovui savivaldybė sako, kad nemato jokios problemos, jei vasarai darželis bus uždarytas. Įdomu, kiek vaikų tėvų tame taip pat nemato problemos?

Parėjusią savaitę per televiziją rodytame reportaže teigiama, kad Vilniuje šiuo metu trūksta net 200 ikimokyklinio ugdymo specialistų, bet Vilniaus savivaldybė džiaugiasi statydama ir ruošdamasi statyti 5 modulinius darželius ir dar 7 priestatus prie jau esančių darželių. Vien tik viename prijungtame modulyje numatomos 6 grupės, kurioms reikės 12 auklėtojų ir 6 padėjėjų. Kaip jau nuo kito rudens atsiras tiek daug naujų darbuotojų?   

Ir nė viena mama, dar negavusi savo vaikui vietos darželyje, neįtikins manęs, kad geriau jau bet kur ir bet kaip negu nieko (mano pačios vaikas darželyje vietą taip pat gavo metais vėliau nei priklausė). 

Negana to, kad nepaisant jokių higienos normų savivaldybė į lopšelio grupes nuo rudens sugrūdo po 18, o nuo šių metų net po 20 vaikų, dabar dar nori ir lauko žaidimų aikštelėse jų veiklą apriboti smėlio dėže, nes daugiau lauko žaidimų įrenginių pastatyti tiesiog nebus kur. 

Rašau sugrūdo, nes tikrąja to žodžio prasme vaikai Vilniaus darželių neguminėse grupėse yra spaudžiami kaip silkės statinėse. Skaudu ir pikta, kai neteisingi ir neteisėti sprendimai yra užkraunami patiems mažiausiems ant pečių, kurie grįžta namo pikti ir pervargę. 

Bet čia jau kita tema, kaip ir strateginiai savivaldybės švietimo skyriaus vingiai, kai rajonai, pvz., Pilaitė, kuriems verkiant reikia darželių jau net ne vakar, o penkeri metai atgal, vežioja vaikus į aplinkinius rajonus ir vaikai dūsta perpildytose grupėse.    

Vilniaus meras Remigijus Šimašius savo feisbuko paskyroje paskelbė Vilniaus planą emigrantams grąžinti, kur teigia, jog „per pusę darbo kadencijos jau pasiekėme, kad visi vilniečiai savo vaikams gautų darželį.” Kokia kaina, mere? Vaikų darželiai virsta kalėjimais.

***

Vilniaus miesto savivaldybės laikinoji Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja komentavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė, siekdama užtikrinti visų vilniečių bendrąjį viešąjį interesą – viso Vilniaus vaikų patekimą į lopšelius-darželius – kompleksiškai sprendžia vietų Vilniaus miesto darželiuose trūkumą,  norėdama užtikrinti, kad vaikai galėtų lankyti ugdymo įstaigas kuo arčiau namų.

„Vilniaus miesto savivaldybėje šiemet ketina pastatyti 6 darželių priestatus prie jau veikiančių darželių, kuriuos lankys apie 700 mažųjų vilniečių. Iki 2019 metų planuojama pastatyti 4 visiškai naujus savivaldybės darželius – Verkiuose (Balsiai), Pašilaičiuose ir du Pilaitėje, kuriuos galės lankyti dar apie 880 mažųjų vilniečių.

Nauji moduliniai darželiai yra statomi ten, kur šiuo metu jų labiausiai reikia, t.y. ten, kur yra laukiančių vaikų eilėje: bus statoma prie lopšelių-darželių: „Gabijėlė“, „Vandenis“, „Atžalėlės“, „Gintarėlis“, „Strazdelis“, „Medynėlis“. Rajonai ir darželiai parinkti pagal esamą poreikį bei tinkamą statybai vietą, optimalią priestato vietą sklype bei pagal laukiančių eilėje vaikų skaičių.

Kiekviename moduliniame darželyje –  800 kv. m. ploto, dviejų aukštų patalpose -planuojama įrengti 6 (šešias) lopšelio – darželio grupes su visomis būtinomis patalpomis ir pagalbinėmis patalpomis. Bus įrengta persirengimui ir daiktų saugojimui, žaidimams, miegui, valgymui skirtos zonos, sanitariniai mazgai. Numatytos 3 (trys) grupės skirtos vaikams iki 3 metų amžiaus ir 3 (trys) grupės vyresniems nei 3  metai vaikams.

Pastačius modulinius darželius planuojama sutvarkyti ir darželių teritoriją – įrengti pavėsines, vaikų žaidimų aikšteles su uždengiamomis smėlio dėžėmis, augalų auginimo dėžėmis (darželiais), takus ir kt.

Nusiskundimai dėl Vilniaus lopšelio-darželio „Strazdelis“ priestato yra nėra pagrįsti.  Tėvai, bendruomenė ir gyventojai artimiausiu metu bus supažindinti su galutiniais parengtais modulinio priestato projektiniais pasiūlymais. Šiuo metu yra rengiami projektiniai pasiūlymai ir ruošiamasi viešinimo procedūroms. Mielai lauksime visų besidominčių į viešą svarstymą su visuomene, kuriame bus atsakyta į visus klausimus. Visą šį laiką iki viešo susirinkimo visuomenės atstovai projektuotojui galės teikti pasiūlymus dėl projektinių pasiūlymų.

Siekiant kokybiško vaikų ugdymo ir tinkamos edukacinės aplinkos sukūrimo, darželių teritorijose bus įrengtos visos reikalingos vaikų žaidimų aikštelės. Tad nuogąstavimas, kad vaikų žaidimo aikštelėms skirtas plotas bus per mažas, yra nepagrįstas, nes tiek skaičiavimai, tiek projektinė dokumentacija numato tam reikiamą plotą.

Taip pat artimiausiu metu bus sprendžiamas privažiavimo, automobilių stovėjimo vietų klausimas prie minėtos ugdymo įstaigos. Ieškosime pačių geriausią sprendimų, kad nebūtų sumažinti žalieji  plotai ir būtų pasirūpinta vaikų saugumu. 

Darželio priestato statybos darbai planuojami pradėti nuo jau birželio mėn., kada dauguma mažylių atostogauja. Šiuo atveju remonto metu nenumatoma uždaryti darželio. Siekiant užtikrinti visų ikimokyklinio ugdymo įstaigą lankančių vaikų kokybišką maitinimą, įstaigos virtuvėje bus atnaujinta įranga, tad pagerės ir jau dabar lankančių vaikų maitinimo organizavimo procesas.

Vilniaus miesto savivaldybė įsipareigoja užtikrinti visų vaikų, lankysiančių šį lopšelį-darželį, tinkamas ugdymo sąlygas, pasirūpinti reikiamu kiekiu vaikų žaidimų aikštelių, atitinkančių higienos normas“, – komentavo Vilniaus miesto savivaldybės laikinoji Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.