Dėl vietos darželyje verda karai: „Yra blogų tėvų, kurie kiša pagalius“

Norėčiau pasidalinti darželių tema Vilniuje, kuri, manau, vis dar labai aktuali. Mano atveju išvis absurdas – darželis stovi kieme, o vietos jame galime ir negauti. O savivaldybei pasiūlius protingą išeitį, kai atrodo, kad viskas išsispręs, be jokio pagrindo užprotestuoja ne kas kitas, o puikiai vienas kitą suprasti turintys tėvai.

Tėvai piktinasi, kad planams praplėsti vaikų nesutalpinančius Vilniaus darželius trukdo kiti tėvai. <br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
Tėvai piktinasi, kad planams praplėsti vaikų nesutalpinančius Vilniaus darželius trukdo kiti tėvai. <br>G.Bitvinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas

Mar 26, 2018, 10:33 AM, atnaujinta Mar 26, 2018, 11:31 AM

Darželį nori plėsti

Gyvenu Vilniuje, Karoliniškėse, daugiabučių namų kieme stovi darželis, kuriame netelpa visi norintys. Džiaugiuosi, kad savivaldybė ieško būdų kaip tokią situaciją išspręsti, yra parengtas projektas ir darželis bus praplėstas fiziškai, pristatytas priestatas, kuriame galės atsirasti net 5 ar 6 vaikų grupės. 

Šitą darželį rinkomės pirmuoju prioritetu dėl to, kad jis yra arčiausiai mūsų namų, nereikia važiuoti, užtektų pėsčiomis vos per kelias minutes nuvesti vaiką. Su žmona domėjomės, kokia situacija Vilniuje su darželiais, todėl sužinoję, kad bus statomas priestatas, labai apsidžiaugėme, nes pagal dabartinę mūsų eilę darželyje tikrai gautume vietą. Tačiau situacija yra komplikuota - atsirado tėvų, kurie labai prieštarauja naujo korpuso statyboms dėl esą pablogėsiančių sąlygų dabar darželį lankantiems vaikams. 

Pasipriešino tėvai

Buvo suorganizuotas modulinio priestato projekto pristatymas savivaldybėje. Kiekvienas galėjo išdėstyti savo nuomonę, bet nieko nedarė, kodėl neatėjo? Aš ėjau, domėjausi. Ką galiu pasakyti apie tėvelius, kurie prieštarauja statyboms? 

Tai yra savanaudžiai, puolimo poziciją užėmę žmonės, jie visiškai neatsižvelgia į tai, kad yra šeimų, kurios tikisi gauti vietą darželyje, nes kitaip reikia vaiką leisti į privatų darželį, kas kainuoja kelis šimtus eurų ir yra nepakeliama našta šeimoms arba žmona trečius metus turi būti motinystės atostogose, kas reiškia, kad už trečius metus mes negautume jokios pašalpos už motinystės atostogas. Šeimą išlaikytų tik vienas dirbantis žmogus - aš. 

Kyla net minčių apie emigraciją dėl to, kad nesugebėsim pragyventi. Praeina noras turėti ir daugiau vaikučių. Jei tuos trečius metus žmona nedirbtų ir turėtų saugoti vaiką namie, nukentėtų ir valstybė, kadangi dirbantis žmogus moka mokesčius, pildo šalies biudžetą. 

Supertėvelių pagrindinis argumentas, kad jų vaikams sumažės vietos lauke, bus per daug vaikų. Bet pasidomėkite senamiestyje esančiais darželiais, kurie visai neturi kiemų, bet puikiai tvarkosi, vaikai žaidžia viešose erdvėse, išeina į miestą. 

Kiša pagalius

Tiems tėveliam, kurie prieštarauja dėl papildomų priestatų atsiradimo, siūlau pilnai įsijausti į tų tėvų situaciją, kurie kol kas neturi vietos. O jeigu jų vaikams pasidarys nepatogu, mažai vietos ar kitos juokingos problemos. Pavyzdžiui, buvo toks argumentas, kad bus sunku privažiuoti prie darželio. Taigi galima važinėti ir autobusais, kur problemos, mielieji? 

Prašom, juk galite patys tada leisti vaiką į privatų darželį arba samdyti auklę. Prašom pasidomėti kainomis ir gal kažkiek atvėsite ir pagaliau suprasite mus, laukiančius vietos darželyje. Teko bendrauti su kitais tėvais, kurie yra tokioje situacija kaip mano šeima. Jie mano tą patį ką ir aš - tėvai savanaudžiai, žiūri tik savęs ir jiems visiškai nusispjauti, kad yra kažkas kitas, kurie tos vietos dar net neturi! Savivaldybė eina tinkama linkme, jie sprendžia realias problemas, siūlo gerus ir greitus sprendimus, tačiau, deja, atsiranda blogų tėvų, kurie kiša pagalius ir stabdo visą procesą.

Kas pikčiausia, jokių racionalių argumentų negirdžiu, atrodo, kad žmonės tiesiog nenori pokyčių arba nenori, kad ir kaimynui sektųsi. Sako, kad bus statomi nauji darželiai Pilaitėj, kituose rajonuose, iš kurių žmonės dabar veža vaikus į Karoliniškes, tai nebereiks to priestato. Bet tai valio, kad nebereiks fizinės vietos, bus galima panaudoti tas erdves judriems žaidimams, dar kokioms nors veikloms, kurioms reikia erdvės. Kur čia problema? Labai liūdna, kad nepasigilinę tėvai iškart puola priešgyniauti, o dėl to kenčia niekuo dėti žmonės, kuriems reikia nuolat rūpintis dėl savo ir vaikų ateities. Kai vieni kitų nepalaikome, tai yra tiesiog apmaudu.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.