Vėžiu serganti moteris čekyje aptiko klaidą, dėl kurios nukentėjo tūkstančiai

„Tikiuosi, Viešpats juos nubaus, gal ir negalima taip sakyti, bet širdyje aš to prašau.“ „Juos“ – tai Lietuvos valdžią – kurčią, aklą ir besotę. 

Vėžiu serganti moteris gyvena skausmuose, nes neišgali nusipirkti morfijaus dėl įsivėlusios klaidos.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Vėžiu serganti moteris gyvena skausmuose, nes neišgali nusipirkti morfijaus dėl įsivėlusios klaidos.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Vėžiu serganti moteris gyvena skausmuose, nes neišgali nusipirkti morfijaus dėl įsivėlusios klaidos.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Vėžiu serganti moteris gyvena skausmuose, nes neišgali nusipirkti morfijaus dėl įsivėlusios klaidos.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 11, 2018, 12:31 PM, atnaujinta Apr 11, 2018, 4:32 PM

„Kažin ar nubaus?“ – pamąsčiau perskaičiusi šiuos žodžius. Dievai Dievų žemėje nebaudžia. Todėl į dangų nevertėtų dėti daug vilčių. Reikėtų patiems imtis iniciatyvos. Ir nesvarbu, kad prieš vėją nepapūsi. Bandyti visada verta. 

Gyvena skurde

Su šia valdžia nusivylusia moterimi susipažinau prieš porą mėnesių. Tada ji pasidalijo su manimi savo problemomis, kurias aprašiau šiame straipsnyje „Nuo vėžio mirštanti moteris parašė laišką prezidentei – dėl tokio atsakymo nepyksta“.  

Bėdos, tuomet užgriuvusios moterį, buvo išties sunkiai pakeliamos. Onkologinė liga, darbingumo praradimas, vyro išdavystė, mažametė dukra, kurią reikia išlaikyti, menka invalidumo pensija, skausmas, skurdas, badas, šaltis – visa tai tiesiog varė iš proto ir neleido nė akimirkai atsipalaiduoti. 

Skausmo kaina – per didelė

Moters bėdos prasidėjo praėjusių metų vasarą, kai buvo pakeista kompensuojamųjų vaistų tvarka. Tada, vasarą, netikėtai atsirado prievolė žmonėms, sergantiems onkologinėmis ligomis, mokėti už skausmą malšinančius vaistus. 

Už morfiną, kurį naudojo Alina skausmui malšinti, teko pakloti net 77,40 euro per mėnesį. Tai buvo didžiulė ir sunkiai pakeliama suma moters, gaunančios tik invalidumo pašalpą, šeimos biudžetui. Nes, be morfino, jai dar reikėjo pirkti ir kitas slaugos priemones, kainuojančias per 100 eurų.

Reikėjo ir pragyventi, ir prasimaitinti. Pinigų katastrofiškai trūko. Alina negalėjo su tuo susitaikyti ir pradėjo kovą su vėjo malūnais. Kovos rezultatas buvo gana teigiamas – priemoka už morfiną sumažėjo iki 19,50 euro. Tačiau džiaugsmas truko neilgai.

Balandžio 1-osios „pokštas“

Nuo šių metų balandžio 1 dienos, lyg tai būtų koks pokštas, priemoka už skausmą malšinantį vaistą stebuklingai ir vėl padidėjo iki 53,64 euro. Pamačiusi sumą čekyje moteris net išsigando. Dešimčiai dienų morfinas jai dabar kainavo 17,88 euro.  

Trūkt už va(l)džios, ir vėl iš pradžios. Alina jaučiasi pavargusi ir nusivylusi. Ji bijo ateities – pilnos skausmo ir kančios, nežino, ką daryti. Kovoti jau neužtenka nei jėgų, nei sveikatos. Lieka tik viena – šauktis Dievo pagalbos tikintis jo užtarimo... 

***

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė apgailestavo dėl pacientų patirtų nepatogumų, kurie, pažadėjo, netrukus bus ištaisyti. 

„2018 m. kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną, kuris įsigaliojo š. m. balandžio 1 d., rengė VLK.

Rengiant kainyną nebuvo atkreiptas dėmesys į tai, kad 2017 m. liepos 13 d. Tarpinstitucinės derybų dėl vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių nustatymo komisijos derybų protokole nurodyta, kad vaistiniam preparatui „Morphin Sanitas“, 10 mg/ml, injekcinis tirpalas 1 ml N10, paciento priemoka turi būti ne didesnė negu 0,59 Eur.

Atsižvelgiant į tai, kad įvyko klaida, numatoma, kad artimiausiu metu VLK parengs kainyno pakeitimą, kuriame bus perskaičiuota bazinė kaina ir paciento priemoka“, – komentavo Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene projektų vadovė A. Žilinaitė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.