Tokio pasityčiojimo vėžiu serganti moteris nesitikėjo

Šią savaitę „Bendraukime“ publikavo vėžiu sergančios moters istoriją ir atskleidė grubią valstybės tarnautojų klaidą, dėl kurios finansiškai nukentėjo tūkstančiai žmonių.

 Onkologine liga serganti moteris kompensacijos už permokėtus vaistus neatgaus.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Onkologine liga serganti moteris kompensacijos už permokėtus vaistus neatgaus.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2018, 4:37 PM, atnaujinta Apr 13, 2018, 4:49 PM

Pasikeitus kompensuojamųjų vaistų tvarkai onkologine liga sergantiems žmonėms netikėtai atsirado prievolė patiems mokėti už skausmą malšinančius vaistus. 

Už morfiną, kurį vėžiu serganti moteris naudojo skausmui malšinti, teko pakloti net 77,40 euro per mėnesį. Tai buvo didžiulė ir sunkiai pakeliama suma. Po ilgos kovos priemoka už morfiną sumažėjo iki 19,50 euro. Tačiau džiaugsmas truko neilgai.

Nuo šių metų balandžio 1 dienos, lyg tai būtų koks pokštas, priemoka už skausmą malšinantį vaistą stebuklingai ir vėl padidėjo iki 53,64 euro. Pamačiusi sumą čekyje moteris net išsigando. Dešimčiai dienų morfinas jai dabar kainavo 17,88 euro.  

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija „Bendraukime“ skaitytoją informavo, kad įvyko klaida ir artimiausiu metu Valstybinės ligonių kasos parengs kainyno pakeitimą, kuriame bus perskaičiuota bazinė kaina ir paciento priemoka.

Po šios publikacijos onkologine liga serganti moteris pasiteiravo, ar bus galima kreiptis į valstybės instancijas dėl permokos už morfijų grąžinimo. 

Deja, klaidą įvėlę valstybės tarnautojai, finansiškai nuskriaudę tūkstančius skausmus kenčiančių ligonių, neišgalinčių nusipirkti pabrangusio morfijaus, savo klaidų pasekmių taisyti neketina. Permokos už pabrangusius vaistus pacientams kompensuotos nebus. 

***

Valstybinės ligonių kasos Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus apgailestavo, kad pacientei teko patirti nepatogumų ir buvo dėkingas už pranešimą apie priemokos padidėjimą.

„Paaiškiname, kad Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas (Kainynas), kuriame yra daugiau kaip 2000 vaistų, yra išleidžiamas 4 kartus per metus (kas ketvirtį) ir tvirtinamas Sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Norėtume pabrėžti, kad Kainyno projektai visuomet yra skelbiami viešai – tam, kad būtų galima išvengti klaidų bei pateikti pastabas.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Kainyno rengimo funkciją iš Sveikatos apsaugos ministerijos perėmė tik nuo 2018 m. ir šiais metais pirmą kartą rengė Kainyną, kuris įsigaliojo nuo balandžio 1 d. 

Jame morfino  bazinė kaina buvo paskaičiuota pagal bendras taisykles. Taisyklėse nustatyta, kad ši kaina apskaičiuojama pagal vaisto kainą kitose (referencinėse) šalyse. Paskelbus kainyno projektą pastabų dėl morfino kainos nebuvo negauta.

Kainyno rengėjai neturėjo informacijos apie 2017 m. vykusias derybas dėl morfino priemokos. Šios derybos ir buvo vykdomos todėl, kad priemoka didėjo, o vaistas yra nepakeičiamas ir ypatingai svarbus pacientams.  

Derybų metu buvo siekiama, kad koreguojant morfino bazinę kainą (kompensuojamąją kainos dalį), galimos priemokos dydis būtų kuo mažesnis. Derybų metu valstybė sutiko mokėti didesnę kainą nei ji būtų taikant bendras taisykles, būtent tuo tikslu, kad paciento priemoka būtų kuo mažesnė, o gamintojas, savo ruožtu, sutiko dalį priemokos padengti.  

Tik gavus pacientės pranešimą bei informaciją apie derybų rezultatus ir, siekiant nedelsiant sumažinti priemoką, kaina perskaičiuota. 

Šiuo metu jau yra parengtas Kainyno papildymo projektas, kuris netrukus įsigalios. Jame numatyta gerokai mažesnė – 0,59 Eur priemoka.

Esame dėkingi pacientei už pranešimą, nes turime galimybę atitaisyti klaidą. Labai apgailestaujame, kad šiuo metu teisės aktai nenumato galimybės grąžinti jau sumokėtą paciento priemoką. 

Dar kartą dėkojame skaitytojai, pagal jos pranešimą specialistai dar kartą peržiūrėjo ir kitų kompensuojamųjų vaistų priemokas, norėdami įsitikinti, ar nėra likę nepastebėtų netikslumų“, – komentavo Valstybinės ligonių kasos Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.