Širstantiems dėl darželio kieme pradėtų statybų – netikėtas verslininko atsakas

Pažanga ir visuomenės progresas reikalauja keisti daugelį taisyklių ir moralės normų. Pirmiausiai, pradedant bet kurį darbą visuomeniniame kieme, gatvėje, aikštėje, bet kur, reikia iškirsti medžius. 

 Vilniaus gyventojai piktinasi po ugdymo įstaigos langais prasidėjusiomis statybomis.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gyventojai piktinasi po ugdymo įstaigos langais prasidėjusiomis statybomis.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gyventojai piktinasi po ugdymo įstaigos langais prasidėjusiomis statybomis.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gyventojai piktinasi po ugdymo įstaigos langais prasidėjusiomis statybomis.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gyventojai piktinasi po ugdymo įstaigos langais prasidėjusiomis statybomis.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gyventojai piktinasi po ugdymo įstaigos langais prasidėjusiomis statybomis.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gyventojai piktinasi po ugdymo įstaigos langais prasidėjusiomis statybomis.<br> Skaitytojos nuotr.
 Vilniaus gyventojai piktinasi po ugdymo įstaigos langais prasidėjusiomis statybomis.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vida Girininkienė

Apr 26, 2018, 2:28 PM, atnaujinta Apr 26, 2018, 3:38 PM

Tai pagrindinė sėkmingo darbo geros pradžios taisyklė, nes tas žalias baubas mėto lapus, didina šešėlinį plotą, mažina saulės galią ir visaip kitaip žaloja mūsų sąmonę. Kirsti ir tik kirsti!

Pagal tai, kiek kuris nukirto medžių, reikėtų ir vertinti – medaliais, pagyros žodžiais, piniginėmis premijomis (tiesa, nukirtusieji medžius jas ir taip gauna) ir pinigus reikia duoti ne tik kirtėjams, bet ir kirtimų sumanytojams, kuriuos galėtume vadinti „lygumų ereliais“, mat lygumose kelmai kelmuoti yra tikrasis grožis, o ne koks kartą per metus ar du stichijos labiau papurtomas medis. 

Po mokyklos langais – ekskavatoriai

Pagaliau tai ir pamoka vaikams, tokie vaizdai skatins kelti ranką ne tik prieš medį, bet ir prieš šunį, paukščio lizdą, pagaliau tokį patį, kaip ir jis pats. Tai bus ateityje. 

O dabar vaikai, einantys į Karoliniškių vaikų lopšelius-darželius „Žiburėlis“ ir „Raktelis“, mato tuos nukirstus medžiu, po krepšinio aikštelę važinėjančius ekskavatorius ir girdi triukšmą po jų langais. O juk pavasaris, vasara, reiks darželių patalpas vėdinti. Tiesa, prieš langus styro tik kalnai buvusių medžių šakų, jų liemenys jau išvežti, pavogs dar. Juolab, kad šias vietas esą mėgsta ir benamiai. 

Prieš pradedant statybų darbus Karoliniškių seniūnija turėjo informuoti gyventojus, dabar gi žinoma, kad bus statomi namai, o kiek jų – niekas nežino, ne tai trys, ne tai penki. Tarp planuojamų statybos objektų numatyta ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Vadinasi, aplinka bus pakankamai pavojinga. 

Parkas tapo privačia žeme

Prieš namą Laisvės pr. 44, tiesiai prieš laiptines, važinės mašinos, nes vietos keliui nėra, o šone, kur galėtų būti kelias, yra privati valda su keliais namais. Taigi, kam čia rūpi normalių šeimų vaikai? O juk minėto name Nr. 44 flange yra 6 laiptinės ir 99 butai. Tiek pat jų kitame šio didelio namo flange, kuris taip pat bus šalia naujojo kelio. 

Aplinkinių namų gyventojai nė galvot negalvojo, kad šalia, Algimanto Kavoliuko gatvėje Nr. 14, jų  1976–aisiais metais sodintas parkas, dabar mėgstama pasivaikščiojimų vieta, yra privačioje žemėje.

Centre įrengtoje krepšinio aikštelėje sukiodavosi ir vaikai, ir suaugusieji, kas pažaisti, kas pabėgioti, o karštomis dienomis ne vienas glaudėsi su šeima ant kilimėlių po klevais. Dabar likę 69 medžių kelmai. Gyventojai dabar žino, kad šis plotas buvo privatus, vėliau, savininkui mirus, jis atiteko bendrovei „NT valdymo koncernas“, kurio vadovas Vilniaus miesto savivaldybei gerai žinomas Rimantas Jurkšas. Jo veikla garsiai nuskambėjo 2015 metais. 

Statybos vyksta

Remiantis pranešimu spaudoje, galima pakartoti, kad šiam koncernui leidimą statybai Vilniaus miesto savivaldybė išdavė 2017 m. spalio 19 d. Kaip kad teigia Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis, tai neatitinka Vilniaus miesto bendrajam plotui, statybos pablogins aplinkinių namų padėtį, bet... darbai vyksta. Dabar vykdoma dokumentų patikra ir leidimas statyboms tebegalioja. Buvusioje krepšinio aikštelėje parkuojasi ekskavatoriai, rengiasi tolesniems darbams, tarp kurių bus ir aikštės išlyginimas, tai yra sunaikinimas natūralių kalvelių – mėgstamiausios vaikų vietos žiemą. 

Aktyvus jaunas 74-osios daugiabučių namų savininkų bendrijos valdybos narys Tomas Mitalas ėmėsi iniciatyvos sušaukti aplinkinių namų gyventojų sueigą ir pateikė skundą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamentui dėl darželių patalpų ir teritorijos oro taršos bei statybų keliamo triukšmo. Vilniaus miesto savivaldybės administracijai ir Aplinkos apsaugos agentūrai pavesta juos išnagrinėti. Mažai tikėtina, kad prasidėjusios statybos bus sustabdytos. 

T. Mutulo nuomone, reikia galvoti apie vaikų gyvenimo darželyje sąlygas, prasidėjus statyboms nedirbti jų miego metu, kokiu tai būdu sumažinti taršą, triukšmą ir etc. Skunde rašoma: „Mūsų nuomone, vykdant tokio didelio masto statybas šalia ikimokyklinio ugdymo įstaigų bus neįmanoma užtikrinti higienos normų, vaikų saugumo, vaikų ramybės bei teisių į įstatymais apibrėžtą ikimokyklinį ugdymą.“

Gaila vaikų
 
Ar pavyks užkirsti kelią statyboms, ar pavyks ką suderinti, – didelis klausimas. Kalbinti žmonės tuo netiki, kaip kad ir apskritai mažai jau kas tiki valdžios propaguojamu rūpesčiu jų gerove.

Daugelis mano kalbintų gyventojų sakė, kad nieko nebus, vaikai čia niekam nerūpi. Tačiau yra dar vienas, gal net rimtesnis niuansas: juk tie vaikai, matę tokius savo vaikystės vaizdus ir girdėdami beviltiškas suaugusiųjų kalbas ar dejones, tai atsimins kaip viena savo „gražios vaikystės“ epizodą apie „dėdes iš dangoraižio“. Juk būtent tos nuoskaudos, o paskui ir kitos, skatina jaunus žmonės emigruoti. 

O tokių niuansų sočiai. Neseniai su paskaitomis lankiausi keliose Žemaitijos mokyklose ir ten pietavau. Jaučiau įsmeigtus į mane pradinukų žvilgsnius, nes buvau vienintelė „paaugusi“ tarp jų. Prie gretimo stalo išgirdau šnabždant: „Kas ji tokia? Mokytojai čia nevalgo.“ Taip, nevalgo, jie žino, kokį maistą gamina valdžios jiems  primesta firma, jie atsineša sumuštinius, tačiau vaikams galima, jie gi vaikai... Ir mūsų bendrijos gyventojai sako: nieko čia nepadarysi, gaila vaikų, bet...“ 

Tokiais „bet“ dabar baigiama daugybė pasakojimų. Tačiau, manau, mes patys kalti, kad nepajėgiame, nenorime, tingime tuos „bet“ nubraukti. T. Mutulas šiame rajone gimė, čia lankė darželį, žaidė šioje aikštelėje, jam visa tai skauda, ir ši jo ir jo suburtų bendraminčių iniciatyva – vienintelė gera naujiena ir viltis ateičiai. 

***

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis komentavo, kad minimam kvartalui nėra parengtas kompleksinis renovacijos projektas, numatoma daugiabučio gyvenamojo namo statyba nėra susieta su platesnės teritorijos revitalizacija, todėl statinio projektas, kuriam buvo išduotas Statybos leidimas, prieštarauja galiojančio Bendrojo plano sprendiniams, numatantiems, jog norint tankinti sovietmečio statybos gyvenamuosius rajonus, turi būti nepabloginama aplinkinių gyventojų gyvenimo kokybė ir prisidedama prie viso kvartalo kompleksinės renovacijos.

„Savivaldybės administracija jau kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo inspekciją prašydama atlikti minėtos statybos leidimo teisėtumo patikrinimą ir, nustačius, kad Statybos leidimas išduotas neteisėtai, stabdyti statybos leidimo galiojimą ir kreiptis į teismą dėl jo galiojimo panaikinimo.

Taip pat informuojame, jog Vilniaus miesto savivaldybėje pradėtas vidinis patikrinimas“, – komentavo Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius M. Pakalnis.

***

„NT valdymo koncernas“ vadovas R. Jurkšas „Bendraukime“ komentavo, kad Karoliniškių seniūnijos iniciatyva prieš keletą dienų buvo susitikęs su gyventojais ir aptarė visas problemas.

„Taip pat buvo atvykę ir savivaldybės atstovė iš Miesto plėtros departamento, kuri patvirtino, kad leidimas išduotas teisėtai, pagal visus galiojančius teisės aktus. 

Kai gyventojai paprašė pakomentuoti M. Pakalnio žodžius, Miesto plėtros departamento atstovė atsakė, kad ji nėra įgaliota komentuoti vyriausiojo architekto žodžių. 

Todėl aš nieko daugiau negalėčiau pridurti, kadangi pačios savivaldybės vieni asmenys teigia, kad leidimas išduotas teisėtai ir atitinka bendrojo plano reikalavimus, kiti šiek tiek politikuoja ir teigia priešingai. 

Jei leidimas buvo išduotas teisėtai, jį suderino visos instancijos, kaip jis staiga gali pasidaryti neteisėtas? Matyt keliasdešimt parašų nėra padedama atsitiktinai ar suklystant“, – komentavo „NT valdymo koncernas“ vadovas R. Jurkšas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.