Pradinukai išleistuves atsimins ilgai – net mamai nukaro žandikaulis

Mano dukra šiemet baigia ketvirtą klasę. Praėjusią savaitę buvo organizuojamas tėvų susirinkimas aptarti dukros klasės išleistuves. 

Tėvai pradinukams užsimojo surengti elitines išleistuves.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Tėvai pradinukams užsimojo surengti elitines išleistuves.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Tėvai pradinukams užsimojo surengti elitines išleistuves.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Tėvai pradinukams užsimojo surengti elitines išleistuves.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Evelina

May 9, 2018, 11:28 AM, atnaujinta May 9, 2018, 12:05 PM

Tada ir susidūriau su tuo, ką galėčiau pavadinti nevaldomu supermamyčių siautėjimu. 

Organizavo tėvai

Auginu du vaikus, sūnus pradinę mokyklą baigė prieš dvejus metus. Išleistuves (jei kuklų ir linksmą renginį galima būtų taip pavadinti) su džiaugsmu prisimename visa šeima. Po oficialios dalies, (kuri vyko mokyklos aktų salėje), visa klasė kartu su mokytoja ir tėvais, patraukėme į miesto parką, prie tvenkinio. Atsinešė kas ką galėjo – vieni tėvai sumuštinių, antri lengvų užkandžių, gėrimų. 

Pasitiesėme paklodes ir šurmuliavome iki vakaro. Lauko žaidimai, muilo burbulų pūtimas, gaudynės, juokingos estafetės, kurių nugalėtojai gavo kuklius prizus. Viską susiorganizavome patys ir buvo tikrai linksma. 

Kažko panašaus tikėjausi ir šiais metais. Juk vaikas ne dvylika baigia. Dar spės, prisidalyvaus „suaugusiųjų“ baliuose. Dukra nesiskiria su klasės draugais – visi keliaus į penktąją klasę, net mokysis tame pačiame pastate. 

Nukaro žandikaulis

Taip mąstančių buvo mažuma. Aktyvios pradinukų mamytės jau buvo viską tarpusavyje susiplanavusios socialiniuose tinkluose ir pradėjo susirinkimą kruopščiai sudarytu planu. Vos joms pradėjus vardinti, žandikaulis nukaro iki iškirptės. Nieko sau užmojai, nieko sau norai! Oho ho!

Pacituosiu kelis punktus. Taigi šitos mamulės nusprendė:

1. Vaikus į mokyklą turi atvežti tėvai papuoštomis mašinomis. Tam pirksim spalvotus balionus. 
2. Klasę būtina papuošti balionais ir gyvomis gėlėmis. Gėles užsakys salone. 
3. Oficialiajai daliai, kai bus teikiami pažymėjimai, reikia pasamdyti profesionalų fotografą. 
4. Atsiimant pažymėjimus vaikams bus įteiktos gėlių puokštės. 
5. Po šventės mokykloje vaikams ir tėveliams siūloma atšvęsti išnuomotoje salėje. Kad šventė būtų smagi, siūloma pasamdyti muzikantus ir renginio vedėją. 
6. Į neoficialiąją dalį atvykstantys tėvai turės susimokėti už karštą patiekalą ir šaltus užkandžius. 
7. Kiekvienam dalyvaujančiam vaikui šventės metu bus įteiktos atminimo dovanėlės, geriausia būtų... (fone skamba iškilmingas nematomų būgnų dundesys) po išgraviruotą rankinį laikrodį. 
8. Numatoma suma, kurios gali prireikti maždaug po 95 eurus už kiekvieną vaiką, jei neoficialioje dalyje dalyvaus abu tėvai. 

Išklausę planą kiti tėvai sėdėjo ištįsusiais veidais. Mokytoja bandė nedrąsiai prieštarauti, bet ją nustelbė mamyčių aktyvisčių choras. 

Aš, kaip tėvų komiteto narė, taip pat pabandžiau apmažinti apetitus. Priminiau, kad ne visi tėveliai turi galimybes mokėti tokią sumą. Ne paslaptis, kad mūsų klasėje yra ir kukliai gyvenančių šeimų. 
Kad jūs žinotumėt, kaip supermamulių kompanija mane užsipuolė! Prisipažįstu, įsikarščiavome, diskusija virto barniu. 

Pasakiau, kad tai ne vestuvės ir net ne dvyliktokų išleistuvės. Ir gavau atgal. Iki šiol skamba ausyse vienos mamulės mesta frazė: „Jei negalit išlaikyti savo vaikų ir sumokėti, kad gautų tikrą šventę, mes nekaltos! O mūsų vaikai jos nusipelnė!“ 

Pasirodė žema

Ne aš viena iš klasės išėjau lyg gavusi skuduru per veidą. Lygiai taip pat išėjo ir tos mamos, kurios ir taip vos sukrapšto pinigų vaikų mokymosi priemonėms, pratyboms ir drabužėliams. 

Namuose susėdom visa šeima ir pasitarėm. Nenoriu nuskriausti savo dukros, bet dar labiau nenoriu dalyvauti šiame absurde. Akivaizdu, kad susitarti nepavyks. Kas gali mokėti ir nori, kad vaikai švęstų drauge su klasiokais, tas mokės. Kas negali susimokėti, to vaikams jokios šventės nebus.
 
Man tai atrodo žema. Stengiuosi auginti vaikus, turinčius teisingas vertybes, todėl pasitarę nusprendėme – jei jau taip, jei iš pradinukų šventės bandoma padaryti „Išrinktųjų“ tėvelių vakarėlį, mes atsisakome dalyvauti bet kokiuose su išleistuvėmis susijusiuose reikaluose. 

Prisidėsim tik prie dovanos mūsų mielai mokytojai. Pažymėjimą dukra pasiims iš raštinės. 
O už sutaupytus pinigus savo sodo pavėsinėje surengsime vaišes ir pasikviesime vaikus ir tas mamas, kurios negali sau leisti „ypatingojo“ baliaus. 

Labai gaila, kad dėl to klasės vaikai negalės pasibūti visi kartu. Labai gaila, kad kai kurių mamyčių noras pasirodyti atima iš vaikų šią galimybę. Labai gaila, kad vaikai nuo mažens pradedami skirstyti į „elitą“ ir „atstumtuosius“. 

Likusius pora dešimčių eurų su malonumu paaukosime gyvūnų prieglaudai. Manau, ten jie reikalingesni nei kvaila pompastika. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.