Daugiau pinigų gauti norėję tėvai šokiruoti – laukia Mokesčių inspekcijos laiško

Noriu pasidalinti patirtimi su kitais tėveliais, nes nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, ar kaip ten sakoma. Ir iš karto tariu „Sorry“, jeigu pasirodys, jog tik mes buvome tokie neišmanėliai.

Savo buitį pasigerinti norėję jauni tėvai su nerimu laukia metų pabaigos, kai reikės deklaruoti savo pajamas.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Savo buitį pasigerinti norėję jauni tėvai su nerimu laukia metų pabaigos, kai reikės deklaruoti savo pajamas.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jauna mama

Jun 29, 2018, 10:20 AM, atnaujinta Jun 29, 2018, 10:21 AM

Esame jauna, niekuo neišsiskirianti iš kitų šeima, susilaukusi pirmagimio ir bandanti kabintis į gyvenimą. Iki susilaukiant vaikučio dirbau puse etato, darbą derinau su mokslais. Vyras tuo tarpu jau turėjo gerą darbą su perspektyva kilti karjeros laiptais, tad praėjusiais metais gimusio vaikučio priežiūra rūpinausi aš.

Šios istorijos nebūtų buvę, jeigu nebūtume kreipęsi į „Sodrą“ dėl to, kad vaiko priežiūros pašalpa antraisiais metais būtų mokama ne man, o mano vyrui, nes jo darbo užmokestis nuo šių metų pradžios yra daugiau nei 4 kartus didesnis nei buvo manasis iki dekreto, tikėdami, kad didesnė pašalpa tikrai pagerins mūsų buitį.

Man atvykus į „Sodrą“ su prašymu nutraukti pašalpos mokėjimą ir pasiteiravus, kiek apytiksliai daugiau pašalpos gaus mano vyras nei aš būčiau gavusi antraisiais vaikučio priežiūros metais, atsakymas buvo labai trumpas – tikrai daug daugiau, o kiek – tai bus aišku tik po to, kai bus išmokėta pašalpa, nes jokių skaičiavimų prašymus priimantys specialistai nevykdo. „Sodros“ internete yra skaičiuoklė, galite patys pasiskaičiuoti“, – tepasakė specialistė. 

Kitą dieną mano vyrui nuvykus į „Sodrą“ su prašymu išmokėti vaiko priežiūros pašalpą ir pasiteiravus to paties klausimo, atsakymas buvo toks pat. Kaip supratom, toks sisteminis „Sodros“ darbas su klientais.

Įlindome į „Sodros“ interneto puslapį, pabandėme paskaičiuoti, prie gauto rezultato prierašas tik prajuokino: „Duomenys, gauti naudojantis šia skaičiuokle, yra preliminarūs. Skaičiuoklės sudarytojai negarantuoja, kad realus priskaičiuotos bei mokėtinos (po mokesčių) motinystės (tėvystės) išmokos dydis visiškai atitiks suskaičiuotą šia skaičiuokle. Oficialus valiutos kursas – 1 Eur = 3.4528 Lt.“

Nieko kito neliko, kaip tik kantriai laukti vyrui paskirtos pašalpos išmokėjimo. Sulaukėme. Rezultatas nuvylė – vyras gavo vos 36 Eur daugiau nei kad būčiau gavusi aš, nes, kaip išsiaiškinau pati vėliau (tos informacijos „Sodroje“ negavau!), man ir antrais metais būtų mokėta to paties dydžio pašalpa, kaip ir iki 1 metų, nes ji negali būti mažesnė nei 228 Eur (neatskaičius mokesčių). 

Pasiguodžiau draugei, kuri dirba buhaltere, kad tik vos 36 eurais buitis „gerėja“, o ši dar „paguodė“ – „turėk omenyje, brangioji, kad metams pasibaigus, tavo vyras Mokesčių inspekcijai turės atiduoti tuos 36 eurus ir dar daugiau, nes jo visos pajamos (darbo užmokesčio ir vaiko priežiūros pašalpos) šiuo metu jau tokios didelės, kad jam darbe negali būti taikomas joks neapmokestinamų pajamų dydis.“ Kaip nekeista, apie tai „Sodroje“ mums taip pat niekas nieko nepasakė. 

Va, tokia tos istorijos pabaiga. Iš suprask tu, žmogau, paprastas tuos mokesčius ir pašalpų skaičiavimus. Gerai, kad gerą draugę turiu, kuri žino daugiau nei „Sodros“ specialistas, tai draugiškai ir patarė, nes būtume apsiverkę iš to nežinojimo kitais metais, kai būtų tekę reikalų su Mokesčių inspekcija turėti ir jai atiduoti tiek ir dar daugiau, nei „Sodra“ davė mano vyrui (skaičiuojant mano ir vyro pašalpos skirtumą).

Tad, mielieji, skaičiuokite ir domėkitės įstatymais patys, arba kreipkitės į geras drauges-buhalteres, prieš kreipdamiesi į „Sodros“ specialistą.

***

„Sodros“ atstovų pateiktame komentare teigiama, kad tai, kaip apskaičiuojama vaiko priežiūros išmoka, nustato Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas. Tvarka nesikeičia nepriklausomai nuo to, šią išmoką gaus vyras ar moteris, ir yra pateikiama „Sodros“ svetainėje pasirinkus aktualią situaciją „Noriu prižiūrėti kūdikį (vaiko priežiūros išmoka)“.

„Norint palengvinti teisės aktų nuostatų supratimą ir paaiškinti tvarką, kiekvienai moteriai, pateikusiai prašymą gauti motinystės ar vaiko priežiūros išmoką, asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui yra pateikiami detalūs paskaičiavimai, iš kurių matyti, kas turi įtakos išmokos dydžiui. Tuo atveju, kai moters pajamos buvo ypač mažos ir nesiekė net MMA, jai, kaip tai numato įstatymas, mokama minimali vaiko priežiūros išmoka (šiuo metu 228 Eur).

Bendrąja tvarka vaiko priežiūros išmoka apskaičiuojama pagal žmogaus draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praėjusio kalendorinio mėnesio prieš teisės gauti vaiko priežiūros išmoką atsiradimo mėnesį. Pavyzdžiui, jei teisė gauti išmoką atsirado šių metų birželio mėnesį, tai išmoka bus apskaičiuota pagal žmogaus draudžiamąsias pajamas, turėtas laikotarpiu nuo 2017–05–01 iki 2018–04–30.

„Sodros“ svetainėje pateikiamos įvairios skaičiuoklės leidžia žmonėms preliminariai apskaičiuoti įvairias išmokas ir, suvedant skirtingus duomenis, matyti, kaip tos išmokos kinta. Kadangi duomenis suveda pats žmogus, skaičiuoklės rezultatas yra preliminarus.

Informacija apie kito žmogaus (taip pat ir vyro) išmokas gali būti teikiama tik jam pačiam. Dėl griežtos asmens duomenų apsaugos tokios informacijos negalime suteikti nei sutuoktiniui, nei kitam artimam asmeniui.

Įvertinti, ar pakitusios pajamos turės įtakos NPD taikymui ir gyventojo pajamų mokesčio mokėjimui, galima tik pateikus metinę pajamų deklaraciją Valstybinei mokesčių inspekcijai. Kilus papildomų klausimų dėl NPD ar  GPM reikėtų kreiptis į VMI specialistus“, – komentavo „Sodros“ komunikacijos skyriaus atstovai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.