Širdį drasko neįgalaus brolio fizinės kančios: „dėkojame“ už tai Aurelijui Verygai

Prieš šešerius metus mano brolis patyrė traumą, buvo pažeistas penktojo kaklo slankstelio nervas ir dėl šios priežasties jis tapo neįgalus.

 Moteris apgailestauja, kad dėl sveikatos reformų dabar skausmuose vaduojasi ir jos neįgalus brolis.<br> 123rf asociatyvioji ir J. Stacevičiaus nuotr.
 Moteris apgailestauja, kad dėl sveikatos reformų dabar skausmuose vaduojasi ir jos neįgalus brolis.<br> 123rf asociatyvioji ir J. Stacevičiaus nuotr.
 Moteris apgailestauja, kad dėl sveikatos reformų dabar skausmuose vaduojasi ir jos neįgalus brolis.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Moteris apgailestauja, kad dėl sveikatos reformų dabar skausmuose vaduojasi ir jos neįgalus brolis.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Moteris apgailestauja, kad dėl sveikatos reformų dabar skausmuose vaduojasi ir jos neįgalus brolis.<br> J. Stacevičiaus nuotr.
 Moteris apgailestauja, kad dėl sveikatos reformų dabar skausmuose vaduojasi ir jos neįgalus brolis.<br> J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Simona

Dec 2, 2018, 2:46 PM, atnaujinta Dec 3, 2018, 10:04 AM

Kamuoja skausmai

Taigi, šiandien norime viešai padėkoti Aurelijui Verygai už vaistų ir medicininių preparatų apribojimą šalies vaistinėse. 

Kadangi brolis pats negali šlapintis, jam reikalingas šlapimo kateteris (epicistostoma). Anksčiau šių kateterių buvo dviejų rūšių: vieni buvo plastikiniai, kiti – guminiai. Brolis naudojo guminius, nes juos įstatyti į šlapimo pūslę žymiai lengviau. 

Nuo plastikinių kateterių iš pūslės pradėdavo kraujuoti, jam labai skaudėdavo juos statant, dėl to sukildavo spaudimas iki nualpimo. 

Už 15 vienetų guminių kateterių, kurie buvo kompensuojami, reikėjo sumokėti vos 0,45 Eur. Dabar po gerbiamo sveikatos ministro apribojimų galima įsigyti tik plastikinių kateterių, už kuriuos tenka mokėti 17,55 Eur (15 vnt.). Maža to, neįgalus ligonis dabar kasdien kankinsis kamuojamas baisaus skausmo.

Neįgalūs jaučiasi pamiršti

Ką noriu tuo pasakyti? O gi tai, kad mūsų šalies valdytojams nusispjauti į vaikus, senjorus ir žinoma, neįgalius ligonius! Kodėl? Todėl, kad šie žmonės nemoka valstybei mokesčių, jie nėra šaliai reikalingi, nes valstybei tenka mokėti šiems žmonėms. 

Mūsų šaliai reikia tik dirbančių (kad ir už mažiausius skatikus) žmonių, kurie pusę savo uždarbio atiduos valstybei! Mes mokam PSD, bet jeigu reikia atlikti neįprastus tyrimus, už juos turim susimokėti patys. Jeigu reikia rimtesnio gydymo, už jį taip pat mokam patys! 

Mes mokam privalomąjį pensijų kaupimą, bet pensijos amžius keliamas taip, kad ne visi tos pensijos sulauksim. O kas sulauks, vargu ar išgyvens už kelis skatikus, kuriuos valdžia mums numeta. 

Mes mokam PVM (netgi 21 proc.), kad nusipirktume maisto, kuris reikalingas mūsų gyvybei. Mes mokame savo šaliai pusę savo uždarbio, kad nenumirtume nuo ligų ir bado! Bet jeigu mums kas nutinka, mes tampame nereikalingi. Mūsų valdžia tyčiojasi iš mūsų, kaip ir šiuo atveju sveikatos ministras pasityčiojo iš neįgaliųjų!

Taigi, dar kartą „dėkojame“ A. Verygai, už „nuostabius“ įstatymus! Niekam nelinkiu, kad kada nors tektų pajusti, ką jaučia tokioje situacijoje atsidūręs kiekvienas ligonis, kiekvienas senjoras ir tų žmonių artimieji!

***

Sveikatos apsaugos ministerijos kompensavimo ir kainodaros politikos skyriaus vyr. specialistė Regina Pakštaitienė paaiškino, kad kompensuojami yra tie kateteriai, kurie įrašyti į Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašą. 

„Šlapimo pūslės kateteriai, vyriški arba moteriški, skirti esant antgaktiniam šlapimo pūslės atvėrimui, šlapinimosi organų stomai ir fistulei, šlapimo nelaikymui ar susilaikymui –  išrašoma iki 150 vienetų paprastų arba iki 30 vienetų silikoninių arba lateksinių dengtų silikonu šlapimo kateterių per mėnesį.

Sveikatos apsaugos ministras 2018 m. gegužės 31 d. įsakymu patvirtino 2018 m. kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių kainyną. Šiame kainyne įrašyti įvairių dydžių kateteriai, kurie suskirstyti į grupes:

Šlapimo pūslės kateteriai (vyrams) –  paprasti Nelatono kateteriai, 1 kanalo – paciento priemoka už 1 vnt. nuo 0,02 Eur iki 0,14 Eur. Šioje grupėje įrašyti 2 kateteriai su lubrikantu už kuriuos priemoka 1,34 Eur;

Šlapimo pūslės kateteriai (vyrams) – lateksiniai Folio kateteriai, dengti silikonu, 2 kanalų – paciento priemoka už vnt. nuo 0,16 Eur iki 1,55 Eur;

Šlapimo pūslės kateteriai (vyrams) – silikoniniai Folio kateteriai, 2 kanalų – paciento priemoka nuo 1 Eur iki 2,65 Eur;

Siūlome pasitarti su gydytoju dėl galimybės pasirinkti geriausiai Jums tinkantį kateterį“, – komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos kompensavimo ir kainodaros politikos skyriaus vyr. specialistė R. Pakštaitienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.