Savo kailiu patyrė, kiek Lietuvoje kainuoja gydytis be antibiotikų

Pastaraisiais metais medikai lyg mantrą kartoja: „Žmonės, būkit protingi, nevalgykit tiek antibiotikų, nes kai sirgsite rimtai, neturėsime kuo jūsų gydyti“. 

 Skaitytoja paskaičiavo, kiek jai atsiėjo gydymas be antibiotikų.<br> Skaitytojos nuotr.
 Skaitytoja paskaičiavo, kiek jai atsiėjo gydymas be antibiotikų.<br> Skaitytojos nuotr.
 Skaitytoja paskaičiavo, kiek jai atsiėjo gydymas be antibiotikų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
 Skaitytoja paskaičiavo, kiek jai atsiėjo gydymas be antibiotikų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Inga

2018-12-25 11:37

Tikrai sutinku, kad be reikalo pulti gydytis antibiotikais nereikėtų, bet kai savo kailiu teko pabandyti gydytis be rimtesnių vaistų, supratau, kad Lietuvoje tai labai brangu.

Jau gerą pusmetį žiniasklaidoje trimituojama, kad nauja valdžia kaip reikiant atpigino vaistus. Gal kažką ir atpigino, bet užsukus į vaistinę ir pasidairius po jos lentynas akivaizdu, kad farmacijos pramonė puikiai lobsta iš nereceptinių vaistų.

Skauda gerklę – graužk varveklį

Susirgusi ūmiu faringitu iš gydytojos išgirdau, kad šį kartą, dėl kitų sveikatos problemų, turiu pasistengti išsigydyti jį be jokių rimtesnių vaistų ir čia pat gavau sąrašą preparatų, kuriuos turėčiau įsigyti vaistinėje.

Pirmajam apsipirkimui buvo nurodyta įsigyti čiulpiamų pastilių, kurios turėtų veikti gerklės infekciją (nurodytosios kainavo 6,37 euro) ir purškalo gerklei (aliejinis purškalas kainavo 6,99 euro).

Kadangi per pirmas dvi paras situacija smarkiai pablogėjo – pakilo temperatūra ir gerklė pasidengė pūlingomis apnašomis, telefonu gydytoja nurodė šiek tiek pastiprinti gydymą ir suminėjo naują sąrašą preparatų, kurie padės įveikti negalavimus. 

Šį kartą vaistinėje už medetkų ir šaltalankių aliejaus gerklės purškalą teko suploti 7,43 euro, o dvi pastilių gerklei pakuotės (kurių pagrindas – vaistažolių ekstraktai) – 5,92 euro. Ir čia dar ne viskas, mat pakaitomis su purškiamu į gerklę aliejumi buvo pasiūlyta pavartoti mikrobus naikinantį bičių pikio burnos ertmės purškalą (5,99 euro). Jau atrodė viskas tuo ir pasibaigs, bet kur tau...

Praėjus dar dviem dienoms, reikalai dar suprastėjo, mat prasidėjo varginantis kosulys. Apsilankius pas gydytoją, ši nuramino, kad vaizdas gerklėje gerėja ir tereikia ištverti šią krizę ir sveikata ims taisytis. Kad visa tai įvyktų greičiau, gavau patarimą įsigyti atsikosėjimą lengvinančio gebenių lapų sirupo, kuris kainavo 6,05 euro. 

Kadangi sąžiningai gydantis anksčiau įgytos pastilės jau buvo pasibaigusios, o gerklėje toliau gyveno infekcija, pati įsigijau dėžutę pastilių su islandiška kerpena (6,20 euro).

Taigi, vien įvairiems nereceptiniams vaistams per penkias dienas teko išleisti 44,95 euro. Ar šie vaistai padėjo? Gal kai kurie iš jų, bet tarp čia paminėtų buvo ir tokių, kurių gydomasis efektas toks pats kaip nuo gerklės skausmo čiulpti varveklį – skausmą laikinai apmažina, bet iš esmės veikia kaip numirėliui žvakė...

Lietuviška ligos ekonomika

Minėtos išlaidos vaistams tikrai nėra galutinė gerklės uždegimo gydymo kaina, mat kibirai žolelių arbatos, medus, česnakai ar druska gerklės skalavimui bei kojų vonelėms čia neįtraukta – nurašykime tai naminėms sąnaudoms. 

Apie tai, kiek sumažėjo mėnesio pajamos dėl turėto trijų dienų nedarbingumo sužinosiu tik kitą mėnesį.

Ar pavyko pasveikti? Ir taip, ir ne. Išvengiau antibiotikų (ar kitų rimtesnių vaistų, kuriuos galbūt būtų skyrusi gydytoja), bet sveikata gerėjo lėtai. Namuose, o tiksliau lovoje, teko praleisti tris darbo ir dvi savaitgalio dienas.

Kai apie savo išlaidas vaistams pasiguodžiau mažametį vaiką auginančiai draugei, ši tik palingavo galva ir pridūrė jau seniai nei vitaminų, nei nereceptinių vaistų neperkanti Lietuvoje, o tai daro kaimyninėje Lenkijoje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.